StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Комп'ютерне напруження очей: симптоми і способи лікування

4 лютого 2021, 23:09
Якщо у вас синдром комп'ютерного зору, ви не самотні.
очі, шкіра, крем
Якщо у вас синдром комп'ютерного зору, ви не самотні. / Фото kp.ru

Сучасне життя наповнене екранами, від смартфонів до ноутбуків. Реальність того, як ми працюємо і спілкуємося, має побічний медичний ефект: комп'ютерне напруження очей, також відоме як синдром комп'ютерного зору.

Це впливає на те, як ви бачите і як ви себе почуваєте, і навіть може вплинути на ваше психічне здоров'я.

Якщо у вас синдром комп'ютерного зору, ви не самотні. Комп'ютерне напруження очей зачіпає приблизно 75 відсотків людей, що працюють за комп'ютером, особливо у віці старше 40 років.

На щастя, синдром комп'ютерного зору не постійний. Симптоми цифрового перенапруження очей можуть зникнути за допомогою нових звичок екрану. Також можуть допомогти натуральні добавки та продукти для полегшення симптомів сухого ока.

Які симптоми комп'ютерного перенапруження очей?

читайте такожОкуляри або контактні лінзи: що краще для здоров'я очей

Багато людей усвідомлюють почуття, коли занадто довго дивляться в монітор. Для деяких з нас це спосіб життя.

За оцінками Американської оптометричної асоціації, робітники в США щодня проводять близько 7 годин, працюючи за комп'ютерами. Смартфони, планшети та ігрові екрани також є винуватцями цифрового стомлення очей.

Якщо ви занадто довго дивитеся на екран, ви можете випробувати деякі або всі ці симптоми комп'ютерного напруги очей:

  • сухість, свербіж, печіння або сльозотеча
  • втома очей
  • нечітке або двоїння в очах
  • біль у шиї, плечі або спині
  • головний біль
  • світлочутливість

Ці симптоми можуть ускладнити роботу або отримати задоволення від цифрових пристроїв. На щастя, є кілька стратегій, які можуть допомогти.

Що допомагає при напрузі очей від комп'ютера?

Сфокусуватися на екрані складніше для очей, ніж на книзі або друкованій сторінці, з кількох причин:

  • зменшення контрасту між цифровим текстом і фоном
  • відблиски або відображення екрану
  • злегка розмитий текст на екранах

В результаті збільшується навантаження на очні м'язи. Погане освітлення, погана постава і невиправлені проблеми із зором можуть погіршити ваші симптоми.

Один з кращих способів зменшити дискомфорт від цифрового напруги очей-це обмежити час використання екрану. Однак це можливо не для всіх. Намагайтеся частіше відволікатися від екрану і міняти робоче місце на комп'ютері.

Ось кілька ефективних стратегій, які лікарі рекомендують для боротьби з комп'ютерним навантаженням на очі:

Дотримуйтесь правила 20-20-20

Правило 20-20-20-зручне нагадування, щоб дати очам відпочити. Кожні 20 хвилин дивіться на щось на відстані 6 метрів протягом 20 секунд. Це дає вашим очам можливість розслабитися і переналаштуватися після того, як ви уважно сфокусувалися на екрані.

Моргання

Моргання важливо для змазування очей. Люди зазвичай моргають приблизно 15 разів на хвилину.

За даними Американської академії офтальмології, більшість з нас моргає тільки п'ять-сім разів на хвилину, дивлячись на екрани. Не забувайте моргати навіть зрідка, щоб очі залишалися зволоженими.

Відрегулюйте освітлення та зменшіть відблиски

Відблиски і відображення ускладнюють зчитування інформації з екрану комп'ютера. Яскраве світло або сонячне світло можуть посилити це явище.

Використовуйте настільну лампу, вимкніть верхнє світло і закрийте жалюзі, щоб зменшити світло зверху, прямо перед вами і позаду вас. Також може допомогти екранний фільтр з покриттям антивідблиску.

Настройте свій монітор

Розташуйте робоче місце так, щоб монітор знаходився на відстані витягнутої руки (близько 25 дюймів) від вашого обличчя. Верх екрану повинен бути трохи нижче рівня очей.

Також спробуйте збільшити контраст в Налаштуваннях комп'ютера і відрегулювати яскравість. В ідеалі ваш екран повинен мати таку ж яскравість, що і кімната, в якій ви знаходитесь.

Використовуйте комп'ютерні окуляри

Якщо ви носите окуляри, порадьтеся зі своїм оптометристом або офтальмологом про спеціальні лінзи, які можуть знизити навантаження на очі. Деякі варіанти включають антиблікове покриття і лінзи, призначені для фокусування на екранах комп'ютерів. (Зверніть увагу, що ці окуляри відрізняються від тих, які відфільтровують синє світло від екранів.)

Використовуйте очні краплі

Змащувальні очні краплі можуть допомогти відновити вологість очей. Ваш оптометрист може порекомендувати або виписати вам рецепт, або ви можете отримати пораду від сімейного лікаря або фармацевта.

Крім того, зволожувач зволожує очі, якщо у вашій кімнаті сухо і тепло.

Чи проходить комп'ютерне напруження очей?

Хороша новина полягає в тому, що комп'ютерне напруження очей піддається лікуванню. Багато людей відчувають себе краще після того, як змінили свої звички до екрану і переставили своє робоче місце.

Якщо ваші симптоми серйозні або не проходять, рекомендується відвідати оптометриста або офтальмолога. Комплексне обстеження зору може допомогти визначити, чи пов'язані ваші проблеми із зором з іншими проблемами зору, такими як далекозорість, астигматизм або пресбіопія.

Окуляри за рецептом або контактні лінзи можуть знадобитися для корекції зору. Якщо окуляри не можуть виправити фокусування або координацію очей, ваш очний лікар може порекомендувати зорову терапію, також відому як зорова тренування.

До

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти