StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Комаровський розповів, як не допустити переходу ГРВІ в пневмонію

12 вересня 2020, 00:21
Євген Комаровський назвав головну причину розвитку запалення легенів.
медики, лікарі, грип
Євген Комаровський попередив про ризик виникнення вірусної пневмонії / zn.ua

Існує два механізми розвитку пневмонії, розповів відомий лікар-педіатр Євген Комаровський.

Як написав він на своєму сайті, один з них пов'язаний з особливостями вірусу, який не зупиняється у верхніх дихальних шляхах, в горлі, а потрапляє відразу в бронхи або легені і вже там викликає запальний процес - вірусна пневмонія.

"Найчастіше все трапляється за другим сценарієм. Починається ГРВІ із запалення верхніх дихальних шляхів, що супроводжується підвищеним утворенням слизу — сопель і мокротиння. Плюс ми ще приймаємо відхаркувальні засоби, які збільшують кількість слизу в легенях. Головна причина пневмонії — це загущення слизу, що утворився у бронхах: слиз стає схожий на пластилін, і його згусток перекриває просвіт бронха. Коли це відбувається, в легенях порушується рух повітря, і там починають активно розмножуватися бактерії. Це і є головна причина розвитку запалення легенів", - пояснив медик.

Він зазначив, щоб уникнути запалення легенів при ГРВІ треба не дати загуснути слизу: "А для цього потрібно тепло одягнутися, забезпечити нормальні параметри повітря — температуру не вище 18 градусів і вологість не нижче 50%, багато пити теплої рідини, не приймати без прямої вказівки хорошого лікаря відхаркувальні засоби і тим більше муколітики. Якщо все це виконати і дотримуватися протягом хвороби, то запалення легенів у переважній більшості випадків вдасться уникнути".

Лікар також звернув увагу на важливість теплого одягу дитини, дотримання в приміщенні прохолоди і вологості, а також вживання великої кількості рідини.

"Тому що якщо в кімнаті або на вулиці спека, а у дитини 38,5, то миттєво все попересихає, а якщо чисто, прохолодно, волого, то можна бути і з цією температурою, і організм буде активно боротися", - підкреслив він.

читайте такожЛікар розповів, чим відрізняється пневмонія через COVID-19 від звичайної

Комаровський також озвучив "рецепт", як забезпечити пневмонію: "Не давати пити, а їсть нехай побільше, надіти на дитину все, що налізатиме, і вкрити ковдрою, в кімнаті тепло і душно, помити підлогу з хлорочкою, дати відхаркувальний засіб і щось антигістамінне, а заполірувати можна антибіотиком. Ось тоді слиз гарантовано засохне, а запалення легенів виникне не просте, а стійке до випитих антибіотиків, з резистентними до них бактеріями. І тоді будемо вже лікуватися уколами в лікарні".

Нагадаємо, раніше Комаровський заявив про те, що в Україні державна політика в контексті карантинних обмежень викликає багато питань.

У той же час він вважає, що з метою захисту людей похилого віку від ризиків зараження коронавірусом можна піти на радикальні заходи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти