StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Інтуїтивне харчування: що потрібно знати про нову антидієту

27 січня 2021, 14:01оновлено 27 січня 2021, 22:11
Інтуїтивне харчування полягає в тому, щоб прислухатися до свого тіла.
Дієта
Інтуїтивне харчування полягає в тому, щоб прислухатися до свого тіла./ Pixabay

Інтуїтивне харчування-відмінний спосіб змінити ваше ставлення до їжі без необхідності підраховувати калорії або виключати певні продукти зі свого раціону.

Інтуїтивне харчування полягає в тому, щоб прислухатися до свого тіла і приймати їжу відповідно до його потреб. Основна увага в інтуїтивному харчуванні приділяється не втраті ваги, а уважності.

Ось що вам потрібно знати про інтуїтивне харчування і про те, як це робити.

Що таке інтуїтивне харчування?

Інтуїтивне харчування передбачає прийом їжі, коли ви фізично голодні, і припинення, коли відчуваєте ситість. По суті, це спонукає вас прислухатися до свого тіла, щоб визначати свої харчові звички, - говорить Ерін Холлі, доктор медичних наук, дієтолог в медичному центрі Векснера при Університеті штату Огайо.

читайте такожДієтолог пояснила принципи харчування після вживання антибіотиків

"Принципи інтуїтивного харчування допоможуть вам возз'єднатися з цією вродженою здатністю їсти, і інші фактори не будуть заважати вам, і диктувати, що, коли і скільки потрібно їсти", - говорить Холлі.

Практика інтуїтивного харчування заснована на книзі "інтуїтивне харчування", написаній Евелін Трібол і Еліз Реш, зареєстрованими дієтологами. .

Згідно з книгою, існує 10 принципів інтуїтивного харчування.

Відмовтеся від дієтичного мислення: уникайте дієт, що сприяють зниженню ваги і культурі харчування.

Поважайте свій голод: слухайте своє тіло і їжте, коли ви фізично голодні.

Змиріться з їжею: не відчувайте почуття провини через те, що ви їсте менш корисну їжу.

Киньте виклик продовольчої поліції: ігноруйте тих, хто каже, що певні продукти є "хорошими" або "поганими", навіть якщо цей голос виходить зсередини.

Відкрийте для себе фактор задоволення: їжте те, що Вам подобається, і дозвольте собі відчути задоволення.

Відчуйте свою ситість: перестаньте їсти, коли Вам ситно, і зверніть увагу на свою ситість під час їжі.

Справляйтеся зі своїми емоціями з добротою: використовуйте здорові, добрі способи впоратися з негативними емоціями, а не емоційне харчування.

Поважайте своє тіло: поважайте своє тіло таким, яким воно є.

Рух-відчуйте різницю: перестаньте думати про вправи як про спосіб спалювання калорій, а замість цього по-справжньому зауважте, як це - рухатися.

Поважайте своє здоров'я-щадне харчування: вибирайте продукти, які змушують вас почувати себе добре.

На відміну від традиційної дієти, інтуїтивне харчування не є забороненим. Немає ніяких обмежень щодо конкретних продуктів або підрахунку калорій.

"Це не дієта. Насправді мова йде про зміну вашого ставлення до їжі і про збільшення обізнаності і сонастроенности зі своїм власним тілом і їжею у відповідь на це", - говорить Холлі.

Крім того, інтуїтивне харчування передбачає більш цілісний підхід до здорового способу життя.

"Загальна ідея цих принципів полягає в тому, що складні і обмежують дієти, як правило, зазнають невдачі, і найважливіша мета - зосередитися на здоровому харчуванні та способі життя", - говорить Артур Віана, доктор медицини, клінічний директор програми метаболічного здоров'я і зниження ваги в Єльському університеті.

Наприклад, Віана каже, що інтуїтивне харчування дозволяє вам цінувати їжу, яка Вам подобається, що вам, можливо, не дозволять їсти, коли ви дотримуєтеся попередньо складених або модних дієт.

Крім того, Віана каже, що інтуїтивне харчування дійсно засноване на тому, щоб прислухатися до власного тіла, особливо до сигналів, які воно дає вам, пов'язаних з голодом і ситістю, а також до того, як ви реагуєте на емоції, і до ролі їжі у Вашому житті.

Користь для здоров'я від інтуїтивного харчування

Мета-аналіз 26 досліджень 2014 року показав, що інтуїтивне харчування - відмінний спосіб підтримувати вагу і, можливо, поліпшити показники здоров'я, такі як артеріальний тиск і рівень холестерину.

Крім того, Віана каже, що інтуїтивне харчування пов'язане з поліпшенням образу тіла, а також використовується для лікування і запобігання харчових розладів, таких як переїдання.

Інший огляд 20 досліджень, проведених у 2014 році, показав, що інтуїтивне харчування було пов'язано з позитивними психологічними перевагами, включаючи підвищення самооцінки та якості життя, а також зменшення депресії та тривоги.

Як практикувати інтуїтивне харчування

Є кілька дієвих способів практикувати інтуїтивне харчування. Ось кілька порад:

Довіряйте своєму тілу, коли воно говорить вам, що хоче їсти: звертайте увагу на те, коли ваше тіло голодне, і годуєте його належним чином і постійно, - говорить Холлі.

Не зациклюйтеся на цифрах: пам'ятайте, що вага і ІМТ ( індекс маси тіла) - це просто числа, і що замість цього ви повинні зосередитися на загальному стані здоров'я, - говорить Віана.

Не надайте їжі моральну цінність: пам'ятайте, що ви непогано харчуєтеся певними продуктами, - каже Холлі.

"Не перестарайтеся: їжте тільки тоді, коли голодні, і припиняйте їсти, коли наїлися", - говорить Віана.

Обов'язково виконуйте вправи: Віана рекомендує займатися вправами середньої інтенсивності не менше 30 хвилин 5 разів на тиждень.

Не пропускайте прийоми їжі, щоб "залишити місце" для їжі побільше: Холлі каже, що це змусить вас переїдати - і ви не будете слідувати принципу втамування голоду.

Не забувайте перевіряти свої емоції: Віана радить думати про те, чому ви їсте те, що їсте, і як це змушує вас відчувати.Насолоджуйтесь їжею: Виберіть, щоб поїсти-каже Холлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти