StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Денний мікс": вчені розповіли про продуктовий набір, який покращує здоров'я

7 квітня 2021, 10:29оновлено 7 квітня 2021, 11:23
Люди, які їдять фрукти і овочі - живуть довше.
місячний посівний календар-сад-город-чоботи-овочі-рослини-городник-садівник
Рослинна їжа продовжує життя / 1zoom.ru

Немає чарівного рецепту для довгого життя. Але рекомендація з'їдати 2 порції фруктів і 3 порції овочів в день досить хороший рада, щоб таки продовжити своє життя.

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Circulation Американської кардіологічної асоціації, така дієта "5 разів на день" тісно пов'язана з довголіттям.

"Така кількість фруктів і овочів, ймовірно, дає найбільшу користь з точки зору профілактики серйозних хронічних захворювань і є відносно досяжним споживанням для широкої публіки", - сказав доктор Донг Д.Ван, провідний автор дослідження, епідеміолог і дієтолог з Гарвардської медичної школи І лікарні Бригама в Бостоні.

Дослідники вивчали дієту та смертність серед більш ніж 100 000 чоловіків і жінок у Сполучених Штатах протягом приблизно 3 десятиліть поряд з даними аналогічних досліджень, проведених у всьому світі.

читайте такожВчені оголосили про знахідку головного чинника довголіття

Була включена інформація про більш ніж 2 мільйони учасників дослідження.

Автори дійшли висновку, що дієта, багата фруктами та овочами, допомагає знизити ризик хронічних захворювань, які є основними причинами смерті, таких як серцево-судинні захворювання та рак.

Наприклад, у людей, які дотримуються 5-денної дієти, ризик смерті від усіх причин був на 13 відсотків нижче, ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 12 відсотків, ризик смерті від раку на 10 відсотків і на 35 відсотків. менший ризик смерті від респіраторних захворювань-у порівнянні з тими, хто їв менше фруктів і овочів.

Правильні фрукти, овочі

"Фрукти та овочі - це природно упаковані джерела поживних речовин, які можна включати в більшість страв і закусок, і вони необхідні для підтримки здоров'я нашого серця і тіла", - сказав доктор Енн Торндайк, голова Комітету з харчування Американської кардіологічної асоціації та доцент медицини Гарвардської медичної школи.

"Модні дієти приходять і йдуть, але протягом багатьох років дослідження незмінно показують, що дієта з високим вмістом різноманітних цільних фруктів і овочів призводить до кращих результатів для здоров'я", - говорить Рене Пуйяу, дієтолог і директор Metabolic Kitchen в Pennington Центр біомедичних досліджень.

"Безліч щоденних порцій фруктів і овочів визначають особливості таких дієт, як DASH і середземноморська, які незмінно займають найвищі місця в списках" кращих дієт", - сказав Пуйяу. "Один з найпростіших способів поліпшити свою дієту в цілому-додавати порцію фруктів або овочів кожен день або навіть краще до кожного прийому їжі".

Однак не всі фрукти і овочі однакові.

Дослідники виявили переваги для довголіття в таких продуктах, як зелені листові овочі, такі як шпинат, салат і капуста, а також у фруктах і овочах, багатих бета-каротином і вітаміном С, таких як цитрусові, ягоди і морква.

Зелені листові овочі "це "продукти, багаті фолатом, які мають сильну протизапальну дію, сприяють природному процесу детоксикації організму і покращують психічне здоров'я", - сказала Ума Найду, дієтолог і автор книги" This Is Your Brain on Food" лінія здоров'я.

"Тоді у вас є некрохмалисті овочі, такі як огірки, редис, спаржа, капуста, брокколі та цвітна капуста. Вони багаті поліфенолами і клітковиною, які покращують здоров'я кишечника і підтримують збалансовану імунну систему і настрій", - додав Найду.

Крохмалисті овочі, такі як горох, кукурудза та картопля, не були пов'язані зі зниженням ризику смерті протягом періоду дослідження.

Не було і вживання фруктових соків.

"Наші результати не підтверджують поточні рекомендації по харчуванню для американців і позиції федеральних програм допомоги в області харчування по однаковому відношенню до всіх видів фруктів і овочів, включаючи соки і картопля в групи фруктів і овочів, без урахування їх потенційно різних поживних властивостей і здоров'я. ефекти", - наголошується в дослідженні.

Тим не менш, Кортні Вікері, дієтолог і дієтолог з Джорджії сказала, що федеральні правила залишаються корисним інструментом для включення достатньої кількості фруктів і овочів в свій раціон.

"Ці рекомендації зосереджені на рекомендації MyPlate, яку багато людей вважають більш досяжною, оскільки це поетапний підхід", - сказав Вікері.

"Рекомендується, щоб тарілка складалася з половини фруктів та / або овочів, що допоможе багатьом людям споживати 5 порцій на день, необхідних для отримання переваг, згаданих у цьому дослідженні", - додала Вікері.

Більше у вашому раціоні

Леа Джонстон, дієтолог з Чикаго, порекомендувала повісити на холодильник магнітики з написом "5 в день" в якості нагадування про більш здорове харчування.

"Це оптимальна кількість, тому не турбуйтеся, якщо ви не приймаєте його кожен божий день", - сказала вона. "Як мінімум, спробуйте фрукти на сніданок і закуску, а також овочі на обід і вечерю в якості відправної точки".

Для тих, хто зазвичай не їсть фрукти та овочі, це може здатися складним завданням. Однак, якщо ви почнете з хоча б однієї порції в день, вам буде легше довести себе до 5 порцій в день.

Юнан порекомендував кілька способів включити в свій раціон більше фруктів і овочів, в тому числі:

  • з'їсти яблуко, банан, мандарин або грушу в якості швидкої закуски між прийомами їжі
  • перекус селерою і морквяними паличками з різними соусами, такими як хумус, ранчо або соус цацікі
  • додавати овочі у ваші улюблені страви, наприклад, в омлети

"Якщо ви ще не споживаєте 5 порцій на день, почніть з додавання принаймні ще однієї порції фруктів або овочів, поки не дійдете до 5 порцій", - сказала вона. "Ви в кінцевому підсумку досягнете своєї мети".

Їжте більше, якщо можете

Дослідження не виявило додаткової користі від вживання більше 5 порцій на день.

Але деякі дієтологи кажуть, що як і раніше важливо включати в свій раціон якомога більше фруктів і овочів.

"Протягом десятиліть ми знали, що вживання більшої кількості фруктів і овочів є ключем до хорошого здоров'я, але ці результати підтверджують це, - сказала Хізер Хенкс, дієтолог з Плімуту.

"Нинішній стандарт вживання 5 порцій на день-гарний початок для американців. Однак країни Середземномор'я, які відомі своїм кращим харчуванням, їдять більше, і, можливо, нам теж слід", - сказала вона.

"Овочі повинні складати більшу частину ваших страв, а м'ясо та інші продукти повинні використовуватися як гарніри або доповнення", - додав Хенкс.

"Той факт, що ви можете збільшити тривалість життя і запобігти смерті, просто з'ївши більше фруктів і овочів, дивує, і немає причин, чому люди не повинні прагнути їсти якомога більше".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти