StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що насправді потрібно зробити, якщо вкусив кліщ: покрокова інструкція

28 липня 2021, 17:55
Якщо ви бачите на собі кліща, це нормально.
кліщі
Ризик зараження хворобою Лайма від фактичного укусу кліща становить всього від 1,2 до 1,4 відсотка / Фото pixaby

Незалежно від того, наскільки ви обережні і скільки репеленту ви застосовуєте, в кінцевому підсумку ви можете виявитися жертвою укусу кліща.

Але хоча може бути страшно дивитися вниз і бачити, як на вас застрягла маленька чорна або коричнева істота, немає причин для паніки.

Ось покрокове керівництво по лікуванню укусу кліща.

читайте такожУ мешканки Сумщини з-під пломби витягли небезпечного кліща

1. Розслабитися

Якщо ви бачите на собі кліща, це нормально. Але ризик зараження кліщовою інфекцією насправді досить низький, тому що більшість кліщів не переносять хвороби, запевняє Майкл Кемерон, доктор медицини, доцент клінічного професора дерматології в лікарні Маунт-Синай в Нью-Йорку.

Оскільки олень-кліщ, що поширює хворобу Лайма, харчується більше 36 годин, перш ніж передасть бактерії, ризик зараження хворобою Лайма від фактичного укусу кліща становить всього від 1,2 до 1,4 відсотка, навіть якщо ви живете в тій частині країни, де захворювання є звичайним явищем, згідно UptoDate.

2. Видалення

CDC має дуже конкретні інструкції про те, як видалити кліща, тому що, якщо ви зробите це неправильно, ви можете залишити його частини у вашій шкірі.

Ось як:

  • Використовуйте пінцет з гострим кінцем, щоб схопити кліща. Підійдіть якомога ближче до шкіри.
  • Тягніть вгору зі стійким, рівномірним тиском. Чи не перекручуйте і не смикайте кліща, так як це може привести до його "поломки".

Не використовуйте наступне:

  • Тліючий сірник або сигарета
  • Лак для нігтів
  • Вазелін
  • Рідке мило
  • Гас

"Хоча все це популярні домашні засоби, насправді вони не позбавлять від кліща", - говорить Майкл Зімрінг, доктор медичних наук, директор Центру медицини дикої природи і подорожей при медичному центрі Милосердя в Балтіморі і співавтор книги"здорова подорож". Фактично, це може погіршити ситуацію, тому що може дратувати кліща і змушувати його виділяти більше рідини в місце укусу.

3. Очистіть місце укусу

Після видалення кліща промийте місце укусу медичним спиртом або водою з милом.

4. Погляньте на кліща

Розфарбування

Коричневі кліщі розміром з мак або ластик від олівця-це оленячі кліщі. Це ті, які можуть передавати бактерії, що викликають хворобу Лайма, а також інші кліщові інфекції, такі як бабезіоз.

Коричневі кліщі з білим коміром-це, ймовірно, собачі кліщі. Вони можуть переносити ще одну серйозну кліщову інфекцію, звану плямистою лихоманкою Скелястих гір.

Кліщ від коричневого до чорного з білою плямою на спині-це кліщ самотньої зірки. Він може поширювати Південну кліщову висипку (STARI), яка викликає висип, аналогічну тій, яку Ви спостерігаєте при хворобі Лайма.

Розмір

Якщо кліщ був маленьким і його було легко видалити, це хороша ознака того, що він не передавав хворобу Лайма або будь-яку іншу інфекцію, тому що він ще не почав прийом крові.

Якщо кліщ був більшим, мав кулясту форму, він харчувався кров'ю, і існує більш високий ризик того, що він може передати кліщову хворобу. Він повинен харчуватися не менше 36 годин, щоб поширити хворобу Лайма; невідомо, як довго він повинен залишатися прикріпленим, щоб передати інші інфекції.

5. Змийте кліща в унітаз

Доктор Кемерон каже, що вам, мабуть, не потрібно приносити його своєму лікарю. Згідно з CDC, лабораторії, що перевіряють кліщів, не зобов'язані відповідати тим же стандартам якості, що і лабораторії клінік або лікарень.

"Позитивний тест також може вводити в оману, оскільки навіть якщо кліщ містить бактерії, це не означає, що ви заразилися ним", - говорить доктор Зімрінг.

6. Зателефонуйте своєму лікарю

У деяких випадках ваш лікар може призначити вам профілактичну дозу антибіотика доксицикліну, якщо ви відповідаєте всім наступним критеріям, згідно з даними Американського товариства інфекціоністів:

7. Слідкуйте за симптомами

Якщо ви не відповідаєте вимогам до негайного лікування, вам потрібно просто стежити за симптомами протягом наступних 30 днів. Насправді немає необхідності проходити тестування на хворобу Лайма.

"Для вироблення антитіл може знадобитися кілька тижнів, тому ви можете отримати негативний результат, якщо це зовсім недавня інфекція", - зазначає доктор Кемерон.

Крім того, якщо у вас коли-небудь була хвороба Лайма, антитіла можуть залишатися у вашій крові протягом місяців або навіть років, тому позитивний результат не обов'язково означає, що ви хворі, додає доктор Зімрінг.

Замість цього стежте за висипом. Приблизно у 80 відсотків людей з хворобою Лайма з'являється висип, в іншому випадку з'явиться явище, відоме як мігруюча еритема.

Доктор Кемерон каже, що в більшості випадків, коли ви думаєте про "класичну" висипку типу "яблучко", коли справа доходить до хвороби Лайма, вона також може проявлятися у вигляді простої червоної висипки. Загальні області включають в себе і навколо вух або волосся, під руками, всередині пупка, навколо талії, між ніг або на тильній стороні колін.

Інші симптоми включають:

  • Висока температура
  • Крайня втома
  • Головний біль
  • Біль у м'язах
  • Набряк суглобів і біль

Більшість людей не помічають свербіння і набряку навколо укусу, хоча це може статися, особливо в результаті алергічної реакції.

Якщо ви відчуваєте будь-які з перерахованих вище симптомів, негайно зверніться до лікаря.

Хороша новина полягає в тому, що ранню хворобу Лайма можна легко лікувати пероральними антибіотиками, зазвичай доксицикліном протягом двох-трьох тижнів, або, якщо з якоїсь причини ви не можете його приймати, амоксицилін або цефуроксим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти