"Укрзалізницю" вдалося зупинити за крок від прірви - Кубраков

21 грудня 2021, 12:09
Укрзалізниця
Укрзалізниця / facebook.com/Ukrzaliznytsia

"Укрзалізниця" завершує рік з прибутком завдяки низці системних змін, які були впроваджені антикризовим менеджментом у 2021 році. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"За короткий час нашій команді вдалося відновити фінансову стійкість компанії і показати перші результати "Великого будівництва" на залізниці. Електрифіковано перші з десятка запланованих маршрутів, нові поїзди курсують на Півдні та Сході, проєктуються станції Київського приміського Експреса, нові гілки та маршрути", - написав міністр.

За його словами, відразу після призначення міністром у травні 2021 року він зайнявся вивченням проблем "УЗ". "Навіть перших тижнів на посаді було достатньо, щоб оцінити глибину кризи, в якій знаходилася залізниця. Останньою краплею стала звістка про сплату менеджментом Укрзалізниці боргів Сбербанку Росії в повному обсязі, без оскаржень в суді, без істотних торгів або реструктуризації. Тоді ми отримали рішення РНБО, ввели антикризовий штаб на базі міністерства – для того, щоб запобігти катастрофі", - нагадав Кубраков.

відео дня

Міністр підкреслив, що запобігти дефолту і зупинці стратегічної державної компанії дозволила низка управлінських рішень. Зокрема, мова йде про усунення компаній-посередників, через які ціни на електроенергію для УЗ були завищені. "Завдяки рішенню уряду, УЗ отримала можливість закуповувати електроенергію безпосередньо у виробника - Енергоатому. Перший укладений контракт за новими правилами дозволив УЗ заощадити понад 4 млрд грн", - написав Кубраков.

Також, за словами міністра, стабілізації сприяло підвищення тарифів на вантажні перевезення. "Історично найвища ставка на перевезення дозволила УЗ отримати додаткові 2 млрд грн цього року і ще 12 у наступному. Це рішення було непопулярним, його намагалися оскаржити в судах, але системний бізнес розуміє – підвищення тарифів потрібне для того, щоб Укрзалізниця мала ресурси на відновлення", - зазначив керівник Мінінфраструктури.

"Майже половина залізничних доріг має прострочені ремонтні терміни, середній вік вантажних вагонів - 29 років. Без капітальних інвестицій залізниця стане ще повільнішою, небезпечнішою, а згодом і не потрібною ні бізнесу, ні державі", - додав він.

Третім фактором стабілізації ситуації на "УЗ" стало дотримання принципів OECD в питаннях корпоративного управління. "Реформа корпоративного управління є ключем до системної та злагодженої роботи стратегічної державної компанії. Як і менеджмент компанії, так і наглядова рада повинні складатися з професіоналів, які працюють за певними КРІ, бути політично незалежними і ставити інтереси компанії і держави понад усе", - упевнений міністр.

Він нагадав, що після закінчення терміну повноважень попереднього складу Наглядової ради МІУ був оголошений новий конкурс, який проходить з дотриманням всіх правил і процедур. "Вже найближчим часом очікую початок роботи повноцінної Наглядової ради, яка запустить процес відбору правління", - написав він.

"УЗ вдалося зупинити за крок від прірви, більше того - закладено фундамент до системного оновлення, як інфраструктури, так і рухомого складу. Це командний результат, який ще раз підтверджує, що ми на вірному шляху", - підсумував Кубраков.

Раніше ЗМІ опублікували дані тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування зловживань попереднього менеджменту "УЗ", згідно з якими у 2021 році компанія могла отримати 8 млрд грн збитку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти