Масова перевірка лічильників: кому доведеться заплатити тисячі гривень штрафу

13 червня 2023, 10:22оновлено 27 червня 2023, 22:04
В Україні відновили повірки лічильників. В результаті всі українці, які втручалися в роботу приладу обліку, ризикують платити штрафи на десятки тисяч гривень.
Лічильник, газ, монети
Кабмін поновив в країни повірку лічильників / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні відновлять повноцінну повірку лічильників. В результаті всі українці, які втручалися в роботу приладу обліку, або навіть не зберегли акти про ремонти, ризикують заплатити штраф у розмірі десятків тисяч гривень, повідомляє портал "Обозрєватєль".

Як кажуть експерти, в цій ситуації обов'язково потрібно не просто не втручатися в роботу лічильника, а й зберігати документи про будь-яке втручання в його роботу до наступної повірки (яка може статися нескоро - наприклад, через вісім років). Період обов'язкової повірки лічильника регламентується його типом і відповідною документацією.

Мета такої повірки - переконатися, що лічильник працює правильно, а споживач не втручався в його роботу. Проблема полягає в тому, що якщо експерти знаходять будь-які пошкодження, які вони можуть ідентифікувати як навмисне втручання в роботи приладу обліку (наприклад, сліди, які нагадують сліди від магніту), то донарахувати можуть десятки і навіть сотні тисяч гривень штрафу.

"Спеціальні" лічильники продають на ринках, в онлайн-магазинах. Вони дозволяють зупиняти облік споживаного газу, води, електроенергії. При цьому часто за "безкоштовне" доводиться платити самим же сусідам. Так, відповідно до закону "Про комерційний облік комунальних послуг", наприклад, водоканал має право виставляти на Багатоквартирний будинок платіжку, виходячи з показань лічильника на весь будинок. І якщо окрема квартира штучно занизила споживання, то різниця між показаннями будинкового і сумою квартирних лічильників порахують в якості втрат. І вартість цих "втрат" розділять на всіх мешканців будинку", ‒ кажуть експерти.

Підвищення комунальних тарифів в Україні

Нагадаємо, раніше в Міненерго анонсували підвищення тарифів на електрику. З такою заявою виступив заступник керівника відомства Фарід Сафаров.

За словами чиновника, головна причина підвищення тарифів на світло – брак грошей для відновлення енергосистеми після ударів російських окупантів та її підготовки до зимового періоду 2023/2024 років.

Крім того, влада України заявила про плани підвищити для українців тарифи на газ та електроенергію. Про це йдеться в офіційному меморандумі до керівництва Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Ми твердо віддані реалізації своєчасної і амбітної програми реформ, спрямованих на вирішення давніх структурних проблем в енергетичному секторі, які посилилися війною", - повідомлялося в тексті.

Дивіться відео - "Що може викликати додаткові витрати газу і як можна почати економити гроші":

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти