Хто з українців може платити за комуналку наполовину менше: відповідь Пенсійного

12 грудня 2023, 15:05
В Україні на знижку в розмірі 50% від вартості комунальних послуг мають право вдови загиблих захисників України.
Квитанції, старенька
Як каже чиновники, пільгу можна отримати практично на всі комунальні послуги / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні платити на 50% менше за комунальні послуги мають право вдови загиблих захисників України. Як говориться в повідомленні Пенсійного фонду України, такий стан речей передбачено статтею 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Як каже чиновники, пільгу можна отримати практично на всі комунальні послуги.

Так, наполовину менше можна платити за :

відео дня
  • управління багатоквартирним будинком;
  • газ і доставку газу;
  • електроенергію та опалення;
  • гарячу і холодну воду;
  • вивезення сміття;
  • закупівлю твердого палива, а також внески в ОСББ.

"При розрахунках плати за опалення та користування житлом площа, на яку надається знижка, становить 21 квадратних метрів на кожну особу, яка постійно проживає в житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку оплати, і додатково 10,5 квадратних метрів на сім'ю", – заявили в Пенсійному фонді.

Якщо ж вдова непрацездатна і її сім'я складається тільки з непрацездатних осіб, п'ятдесятивідсоткова знижка за користування газом для опалення житла надається на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 квадратних метри на кожну особу, яка має право на знижку оплати та 21 квадратних метрів на сім'ю).

Комунальні послуги в Україні

Нагадаємо, питання підвищення тарифів на найважливіші комунальні послуги в Україні в нинішньому році вже не розглядається. А чергове зростання тарифу на світло може відбутися не раніше 2024 року. Але, як свідчать прогнози, які озвучили в Національному банку України (НБУ) і Кабінеті Міністрів, тарифи на газ, тепло і гарячу воду, швидше за все, залишаться на нинішньому рівні як мінімум до 2025 року.

Також, протягом цього опалювального сезону ціни на газ в Україні не зміняться. Однак у майбутньому підвищення цін на газ неминуче відбудеться. За словами глави НАК, для індустрії, її розвитку і стабільності важливо, щоб реформа ринку енергії відбулася якомога раніше. Однак, враховуючи ситуацію з війною та інші процеси, "Нафтогаз" повинен в першу чергу забезпечити захист споживачів.

Крім іншого, в деяких багатоквартирних будинках в Україні встановлено один будинковий лічильник на газ. Однак через різницю кількості прописаних і тих, хто насправді живе в квартирі, іноді доводиться переплачувати. У" Нафтогазі" розповіли, що робити в такому випадку.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти