Енергоатом безпідставно знизив договірні обсяги електроенергії постачальникам до кінця 2021 року - заява "ЙЕ Енергія"

11 жовтня 2021, 15:51
Електроенергія
ілюстрація / Reuters

Керівник проєкту "Електроенергія" компанії "ЙЕ Енергія "Василь Гончарук заявляє, що НАЕК "Енергоатом" необґрунтовано в односторонньому порядку поставив постачальників перед фактом зниження договірних обсягів електроенергії, яка куплена на період до кінця року за двосторонніми договорами.

Про це Гончарук заявив на круглому столі, організованому громадською спілкою "Енергетичний союз".

За його словами, 29 вересня 2021 року "Енергоатом-трейдинг" листом інформував компанію про настання відкладальної обставини, внаслідок якої вводить обмеження потужності відпуску електроенергії, зокрема продавець заявив про зниження на 10% передбаченого договором обсягу поставки (на період з 01.07.2021 по 31.12.2021 р.).

відео дня

"Згідно Договору купівлі-продажу електричної енергії від 21.05.2021 між компаніями, відкладальна обставина застосовується виключно у випадках фізичного дефіциту електроенергії, виробленої НАЕК "Енергоатом", для покриття покладених на нього спецобов’язків в рамках ПСО. Але такої ситуації не було, а значить обґрунтованих причин для невідкладної обставини немає", – зазначив Василь Гончарук.

Зокрема, у відповіді на лист "Енергоатом-трейдингу" "ЙЕ Енергія" вказала, що в другій половині вересня НАЕК "Енергоатом" активно ініціював проведення електронних аукціонів з продажу своєї електричної енергії з періодами поставки з 1 жовтня 2021 року і навела докази проведення таких операцій на "Українській енергетичній біржі".

Таким чином, без наявності підстав "Енергоатом" обмежує обсяги відпуску за вже укладеними раніше договорами, водночас проводить нові аукціонні продажі, зауважує Василь Гончарук.

Компанія "ЙЕ Енергія" наполягає на зобов’язанні "Енергоатому" поставити в повному обсязі електроенергію згідно з укладеним в травні договором. Якщо ж продавець не буде виконувати свої зобов’язання, компанія буде змушена звернутися за захистом своїх законних прав, інтересів та відшкодування збитків до суду.

Аналогічна ситуація зі зниженням "Енергоатомом" законтрактованих обсягів виникла у низки інших постачальників електроенергії.

Можливим інструментом запобігання таким ситуаціям у майбутньому є розробка і впровадження типового договору, за яким будуть укладатися всі контракти на біржі, впенений експерт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти