Експерт пояснив, чому падає гривня

25 березня 2020, 02:04
Курс долара не вище 28 гривень за один "зелений" може бути нормальним і навіть позитивним для економіки України.
Віктор Суслов
Віктор Суслов розповів, чому росте курс долара / УНІАН

Високий курс гривні був тимчасовим явищем, обумовленим зокрема і припливом спекулятивного капіталу в державні цінні папери. Тепер же курс національної валюти повертається до свого ринкового рівня. Таку думку висловив заслужений економіст України, екс-міністр економіки України Віктор Суслов.

"Приплив спекулятивного капіталу припинився і почався його відтік, тому гривня падає", - сказав експерт під час чату на Главреді.

За його словами, на курс гривні сильно впливає і паніка через запроваджений в Україні карантин.

відео дня

"А в умовах паніки наші громадяни схильні не довіряти гривні і хочуть піти в долар, як у більш стійку світову валюту. Те ж саме робить бізнес. Тому штучне зростання попиту на долари є іншим найважливішим фактором, що веде до девальвації гривні", - зазначив Суслов.

Експерт вважає, що зростання курсу долара до певного рівня може бути нормальним і навіть позитивним для економіки України.

"Але – до рівня не вище 28 гривень за долар. При перевищенні цього рівня можна говорити про розвиток негативних процесів. Ну, а помірна девальвація в цих умовах може підтримати український експорт, підвищити його ефективність, що надзвичайно важливо в умовах кризи. Подальше знецінення гривні залежить від того, наскільки сильної шкоди українській економіці буде завдано політикою, що її проводить українська влада", - резюмував експерт.

читайте також"Долар по 30-35 гривень - це ще успіх": експерт розповів, чого чекати від курсу в Україні

Нагадаємо, на 24 березня Національний банк України підвищив офіційний курс долара на 38 копійок порівняно з попереднім банківським днем. Курс долара НБУ на вівторок становив 28,1126 гривні за один "зелений" (+0,374 грн). Таким чином курс долара в Україні досяг свого максимального значення з січня 2019 року.

Як повідомляв Главред, аналітик Альпарі Вадим Иосуб прогнозує, що впродовж поточного тижня в Україні курс долара до гривні знову зросте. Зокрема, готівковий долар у банках може торгуватися на рівні 27,7-28 гривень за один "зелений".

Раніше економіст Борис Кушнірук раніше розповів, що з курсом буде далі і чи здатний китайський вірус обвалити курс гривні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти