Експерт оцінив імовірність дефолту в Україні

22 березня 2020, 11:54
Києву потрібно вже починати переговори з кредиторами про умови можливої реструктуризації боргів.
коронавірус, фінансова криза
Україну може спіткати дефолт, вважає Віктор Суслов/ Фото pixabay.com

В Україні зростає імовірність дефолту через значний збиток, що його завдає і ще завдасть економіці проведена владою політика в період карантину, оголошеного через коронавірус COVID-19. Про це повідомив заслужений економіст України, екс-міністр економіки України Віктор Суслов.

За його словами, Україна зможе уникнути дефолту, якщо будуть отримані значні кредити для виплати зовнішніх боргів, зокрема, від МВФ.

"Дефолт для української економіки – це погано. Це факт. Але дефолти бувають різними. Згадаймо, припустимо, реструктуризацію українського боргу в 2015 році. Адже це теж був дефолт, але його умови були узгоджені з кредиторами - умови реструктуризації. Вони, звичайно, були невигідними для України, але на той момент це не спричинило великої кризи в нашій країні", - сказав Суслов під час чату на Главреді.

відео дня

Економіст зазначив: щоб уникнути дефолту зараз, потрібно вже починати переговори з кредиторами про умови можливої реструктуризації боргів, про відстрочку виплат або часткове списання.

"Підстави для цього, звичайно ж, є, тому що пандемію коронавірусу придумала не Україна – її оголосила Всесвітня організація охорони здоров'я. Весь світ бореться, і Україна робить приблизно те ж саме, що й інші країни світу. Якщо українську владу на Заході хоч якось поважають, їй буде досить нескладно домогтися якихось умов щодо реструктуризації наших боргів, а, можливо, і часткового їхнього списання. Якщо це вдасться, це буде позитивом", - вважає Суслов.

читайте такожВипробування коронавірусом: як паніка може обвалити гривнюВ той же час, на його думку, не варто оголошувати дефолт в односторонньому порядку без будь-яких переговорів і просто заявляти, що Україна відмовляється платити. Суслов зазначив, що подібні кроки призведуть до катастрофічних наслідків.

Як повідомляв Главред, раніше колишній міністр економіки України Віктор Суслов заявив про те, що головною причиною падіння курсу світова фінансова криза, яка почалася. Також він дав похмурий прогноз щодо падіння гривні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти