Жданов: підрив Каховської ГЕС – прояв паніки Росії, але наступ ЗСУ це не зупинить

6 червня 2023, 15:28оновлено 7 червня 2023, 13:10
Після Каховської ГЕС Росія пригрозить підірвати ЗАЕС, щоб примусити Київ до переговорів, вважає полковник запасу Олег Жданов.
ЗСУ зможуть форсувати Дніпро навіть після підриву Каховської ГЕС – Олег Жданов
Путін уже не впевнений в тому, що російська армія вистоїть при наступі ЗСУ, тому вирішив створити непрохідну зону, підірвавши Каховську ГЕС, вважає Жданов / Главред

Росія остаточно збожеволіла від страху перед наступом Збройних сил України і вдалася до таких методів терору, яких світ не бачив із часів Другої світової війни. Вночі 6 червня російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, тим самим прирікаючи на затоплення сотні населених пунктів уздовж русла Дніпра, перш за все, в Херсонській області. А це означає, що тисячі українців залишаться без житла, мільйони тварин загинуть, унікальна екосистема Херсонської області опинилася під загрозою. Більш того, виникають величезні ризики для Запорізької АЕС.

Однак для збожеволілого російського царя-невдахи Володимира Путіна все це ніщо, в порівнянні з його власними хворобливими амбіціями. І щоб відтермінувати розгром російських військ у Херсонській області і на півдні України, Росія вирішила вкторе проявити свою варварську людоїдську сутність.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, якими будуть наслідки підриву дамби Каховської ГЕС для російських окупаційних військ, чим це ускладнить наступ ЗСУ, які загрози створить не тільки для України, а й для всієї Європи, а також чи допоможе Росії черговий акт її терору зберегти за собою південь нашої країни.

відео дня

Чому Росія саме зараз вирішила вдатися до такого варварського кроку як підрив Каховської ГЕС? Що це дасть військам противника, який час або які позиції це дозволить їм виграти?

Росіянам це дозволить виграти час, оскільки підрив дамби Каховської ГЕС завадить українській армії наступати на цій ділянці фронту і форсувати Дніпро. Розлив води затопить велику територію, але Росії плювати, що потоне Херсон та багато інших міст і сіл. Для неї важливо інше – такий розлив унеможливить або зробить вкрай складним форсування Дніпра в будь-якому місці нижче Нової Каховки. Це головна мета, яку переслідували росіяни.

Схоже, Росія оцінила свої ризики і можливості та зрозуміла, що їй не втримати лівий берег, коли українська армія почне форсувати Дніпро. Яка колосальна переоцінка сил і можливостей відбулася у противника, якщо вони наважилися на такий крок! Адже сьогодні вони затоплять усе те, що накопали, всі оборонні рубежі. Якби росіяни готувалися до підриву ГЕС, вони б відводили техніку і озброєння, вивозили б боєприпаси та матеріальні запаси, які там були накопичені, і наша розвідка знала б про це. Але нічого подібного не спостерігалося. Виходить, усі оборонні позиції росіян та їхні запаси підуть під воду.

Це і дивує, адже ще раніше, коли обговорювалася загроза підриву Каховської ГЕС, експерти не раз підкреслювали, що в такому випадку більшою мірою буде затоплений лівий берег Херсонської області, ніж правий, просто тому що він нижчий. Де ж тут тоді логіка, якщо росіяни втопили свої ж позиції?

Не виключено, що все-таки зіграв роль людський фактор. Вже давно було відомо, що гребля замінована – росіяни навезли туди дуже багато вибухівки. Могло бути і так, що якийсь ідіот просто поліз не туди, куди треба, зачепив дроти – і все вибухнуло.

Невже така дурість можлива…

У російській армії можливо все. Тому не можна скидати з рахунків версію про те, що підрив був неконтрольованим, некерованим із боку командування ЗС РФ.

Після підриву дамби Каховської ГЕС росіянам доведеться відійти приблизно на 50 км від Дніпра. З перенесенням всіх позицій, техніки – всього-всього, що вони там налаштували і накопали.

Нашим військам розлив створить певні складнощі, але не зупинить їхній наступ. Українські війська цілком можуть переплисти річку, незважаючи ні на що. Адже якщо форсувати Дніпро, то яка різниця – плисти на човнах 800 м або 2-3 км.

Які проблеми підрив Каховської ГЕС створює для нас? Чим це ускладнює нам виконання завдання зі звільнення лівого берега Херсонської області та півдня?

Для нас ситуація ускладнюється тим, що доведеться чекати, поки спаде вода.

А це може бути довго?

Приблизно тижнів зо два. Затоплення Херсона починається вже зараз, і до вечора він буде схожий на Венецію.

Якими будуть наслідки підриву дамби?

Одним із наслідків підриву Каховської ГЕС стане падіння рівня води в Каховському водосховищі. В результаті Крим залишається без води, оскільки Північно-Кримський канал наповнювався за рахунок дамби, шлюз розташований прямо на ній. Для Росії і Криму це важливо, адже, згадайте, в перший тиждень війни, вже 28 лютого, росіяни повним ходом розчищали канал і готували шлюз до відкриття. У лютому, коли могли бути заморозки...

Крім того, Запорізька атомна електростанція тепер зможе працювати тільки в холостому режимі. В принципі, прямої загрози виходу її з ладу немає, тому що, якщо вона працює в холостому режимі, їй для охолодження реакторів досить своїх внутрішніх водосховищ. А от коли реактори підвищують потужність, тоді необхідно брати воду для охолодження з Каховського водосховища.

Відповідно, допоки не буде відновлена гребля, ні вода в Криму не з'явиться, ні ЗАЕС не може бути запущена на повну потужність. Це, на мій погляд, свідчить на користь тієї версії, що це міг бути неконтрольований із боку російського командування підрив.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, в якому випускає відео з аналітикою бойових дій, де має понад 900 тисяч передплатників і 63 млн переглядів, пише Вікіпедія.

А якщо це все ж був усвідомлений крок Росії, то що це було, жест відчаю?

Це був жест паніки. Хоча, повторюся, допускаю, що це була банальна ситуація: росіяни сказали комусь зі своїх піти перевірити, як там вибухівка, він почав перевіряти, щось смикати – і воно рвонуло.

Може бути і так, що російське командування бригадою, дивізією або корпусом, яке керує угрупуванням військ на ділянці Енергодар – Нова Каховка, віддало наказ підірвати ГЕС, щоб просто убезпечити себе від наступу ЗСУ.

Методи ведення війни росіянами не перестають вражати. Хто і де з часів Другої світової війни і підриву Дніпрогес в 1941-му здійснював щось подібне!

У цьому вся Росія. Росіяни завжди приходили, вивалювали купу лайна на стіл і говорили: "Це не ми!". Росія завжди вражала алогічністю своєї поведінки, тому ніхто ніколи не знає, що вона викине. Самі росіяни впевнені, що в цьому їхня сила, і цим вони шантажують світ.

Адже навіть у випадку з Каховською ГЕС росіяни отримали стільки мінусів! Але все одно підірвали дамбу. Тепер вони скажуть, що рвонуть і ЗАЕС, якщо Україна не припинить наступ. І світ повірить, якраз тому що ці ідіоти вже підірвали ГЕС.

Якою може бути реакція Заходу на підрив ГЕС?

Для Заходу це не стане особливо значущою подією – у них же сирени не виють. На Заході працюють у своєму режимі. Хоча російська пропаганда зараз може подати те, що сталося так: "Наступною стане ЗАЕС!". І от тоді можуть початися розмови про те, а чи не час нам зупинитися.

Тобто це буде спробою посадити Україною за стіл переговорів із Росією?

Звичайно. Адже навіть початок руху наших військ за 5 червня показав, що російська оборона не така стійка, як ми очікували. На деяких ділянках фронту противник одразу ж почав просідати. Я не кажу, що почалася втеча, але просідати вони почали конкретно.

Більше того, те, що відбувається зараз – це ще не масштабний наступ ЗСУ, а розвідка боєм. У Москві паніка, тому що вони досі не можуть визначити напрямок головного удару, де ми підемо в масштабний наступ. Тому і можливі такі вчинки. Росіяни метушаться в пошуку ідей, що ще можна зробити, щоб зупинити український наступ. От і надумали підірвати дамбу.

От тільки наступним може бути: "Давайте підірвемо ЗАЕС! Один фіг ми будемо відступати. Зате наостанок нагадимо всьому світові".

Чи допоможе Росії утримати лівобережжя Херсонщини підрив Каховської ГЕС?

Ні. Це вже дії від безвиході. Це як у російській класиці, в "Безприданниці" – "Так не доставайся же ти никому!".

Якби Росія була впевнена, що вистоїть, що її оборона витримає, і російські війська відстоять лівий берег, їй би було непотрібно підривати Каховську ГЕС.

Однак при цьому несхоже, що росіяни готуються до нового "жесту доброї волі" на Херсонщині…

Так, просто так вони не підуть. Вони будуть битися. Але, мабуть, вони тверезо оцінюють свої шанси. Якщо підрив Каховської ГЕС не був результатом людського фактора, коли якийсь дебіл невдало посмикав за дроти, то, в принципі, на таку техногенну катастрофу міг дати команду тільки Путін. Мабуть, Герасимов із Шойгу запропонували йому варіант створення непрохідної зони, щоб захиститися від наступу ЗСУ, і він погодився. Адже Путін, судячи з останніх заяв Пєскова, готовий і відкритий до переговорів, тобто у нього вже немає впевненості в тому, що російська армія вистоїть у наступі ЗСУ.

Чи означає це, що тепер українським військам для звільнення Херсонської області доведеться в основному рухатися і наступати суходолом, не форсуючи Дніпро?

Ні. Єдине, що нам зараз ускладнює завдання, так це необхідність рятувати цивільне населення, особливо вздовж Дніпра, тому що підтоплення буде серйозним.

В принципі, в якомусь сенсі росіяни полегшили нам завдання. Адже ми можемо форсувати Дніпро, якщо у нас є достатньо плавзасобів, щоб подолати зону затоплення, а от у них нових оборонних позицій немає. Тому форсувати річку ми зможемо навіть меншими силами.

Але, наскільки я розумію, коли відбувається форсування річки, люди, які через неї переправляються, стають легкими мішенями. І саме в цьому буде складність для нас. Веду до того, що чи не буде так, що українських військових під час тривалого форсування Дніпра просто будуть розстрілювати?

Так, таке може бути, ризики великі. Однак противнику також потрібно буде створювати якісь загороджувальні споруди, позиції, щоб зупинити тих, хто форсує річку. З іншого боку, на лівому березі змушені будуть відійти всі сили росіян, в тому числі ППО, а, значить, ми зможемо застосувати авіацію. А там гола і рівна поверхня, причому така гола земля там практично до Криму, до перешийка.

За вашим прогнозом, коли українські війська зможуть почати просуватися на лівому березі Херсонської області та рухатися до перешийка?

Все буде залежати від ступеня пошкодження греблі, а, відповідно, швидкості та масштабів затоплення. Це безпосередньо впливатиме на хід наступальних дій наших військ. Думаю, що затримка для нас складе мінімум два тижні, якщо на херсонському напрямку щось дійсно планувалося.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти