Україна швидко звільнить Крим, якщо США зважаться надати ATACMS - Селезньов

19 липня 2023, 09:00оновлено 20 липня 2023, 07:54
Знищення Кримського моста і удари по важливих об'єктах військ РФ у Криму призведуть до того, що окупанти втечуть з півострова, вважає Владислав Селезньов.
Владислав Селезньов
Постачання Україні ракет ATACMS змінять ситуацію на полі бою і допоможуть повернути Крим, але США не квапляться з рішенням-Селезньов / Главред

Сили оборони України в рамках контрнаступу продавлюють "оборону" окупантів країни-агресора Росії практично по всьому фронту, щоб згодом завдати головного удару на одному або декількох напрямках. ЗСУ поступово просуваються на півдні, щоб розрубати "суходільний коридор" окупантів, розділити вороже угруповання на дві частини, вийти до захопленого Криму, ліквідувати Кримський міст і зайти на півострів. Наступальна операція проходить складно - російські війська зуміли закріпитися на захоплених територіях, проте армія України має намір досягти всіх своїх цілей.

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, журналіст і спікер Генерального штабу ЗСУ в 2014-2017 рр. Владислав Селезньов розповів про вплив вибухів на Кримському мосту на логістику окупаційних військ РФ на захопленому півдні України, проаналізував військову ситуацію на південному фронті, пояснив, чому армії України потрібно зруйнувати міст, яким так пишається Путін, і сказав, що слід зробити для того, щоб ЗСУ змогли швидко звільнити окупований Крим.

На Кримському мосту прогриміли вибухи, в результаті яких впав проліт естакади, а окупанти Росії перекрили рух. Наскільки інцидент вплине на логістику російського угруповання на захопленому півдні України і як це допоможе контрнаступу ЗСУ?

На превеликий жаль, вибухи на Керченському мосту жодним чином не вплинуть на забезпечення російського окупаційного угруповання, яке діє на півдні Запорізької та Херсонської областей. Левова частка логістики йде залізничним шляхом. Причому залізнична частина моста не пошкоджена - всі ешелони з військовою технікою рухаються без зупинок.

Ми повинні чітко розуміти: незважаючи на заяву Путіна, який сказав, що Керченський міст – об'єкт, шляхом якого переміщуються нібито тільки цивільні особи, у Мережі поширюється маса відеозаписів, які вказують на іншу картину. Одразу після відновлення автомобільної частини моста, в Інтернеті з'явилося відео чергового військового ешелону, який пересувався з бронетехнікою до тимчасово окупованого Криму.

Військова техніка російських військ, як і раніше, йтиме транзитом через Крим, після чого потрапить на південь Херсонської та Запорізької областей, де її будуть активно застосовувати в рамках бойових дій.

Однак є і хороші новини.

У Криму працюють українські партизани. Вони уважно стежать за переміщенням ворожих сил і засобів, а коли з'являються умови і можливості, підривають шляхи залізничного сполучення. Партизани своїми зусиллями ускладнюють і уповільнюють постачання російських військ. Росіяни нервово реагують на подібні операції і стрімко намагаються спрямувати всі зусилля для того, щоб відновити залізничне сполучення.

Дивіться відео, в якому Владислав Селезньов розповів, як Україна в найкоротші терміни може повернути Крим:

Це війна ресурсів, і та сторона, яка змогла швидше скористатися своїми можливостями в конкретний і потрібний момент, здобуває успіх. Тому росіяни намагаються забезпечити стабільні постачання всіх військових вантажів Кримським мостом. Естакада для росіян дуже важлива, тому що постачання залізницею через південь Донецької та Запорізької областей повноцінно не працює у у зв'язку з вогневим контролем ЗСУ над залізничною ділянкою між Волновахою та Мелітополем.

Таким чином, росіяни зосереджені на забезпеченні свого угруповання на окупованому півдні України залізничною гілкою Кримського мосту. Там від Джанкоя вже йде розвилка - у напрямках півдня Херсонської чи Запорізької областей.

На вашу думку, яке озброєння було застосовано під час удару по Кримському мосту? Зараз активно говорять про те, що це були морські дрони-камікадзе. Наскільки вони ефективні і які об'єкти здатні вражати?

Про версію з морськими дронами висловився і віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації Федоров. Коментуючи опубліковані російськими пропагандистами відео про виробництво дронів-камікадзе Ланцет, він сказав приблизно наступне: ми не показуємо, а говоримо і робимо. Федоров акцентував увагу на тому, що саме дрони морського типу використовувалися для нанесення ударів по Керченському мосту.

Нагадаю, це не перше бойове застосування морських дронів. Раніше була бавовна в районі одного з терміналів у Новоросійську (РФ), атака російського військового корабля на відстані 400 км від узбережжя Одеси, наліт на середній розвідувальний корабель Чорноморського флоту Росії і масований удар по головній військово-морській базі ЧФ РФ. Українська промисловість тепер виготовляє дрони, які здатні подолати сотні морських миль для ураження ворожих цілей.

У випадку з інцидентом на Кримському мосту росіяни серйозно прорахувалися. Вони витратили багато часу на тотальний контроль всіх осіб, які в'їжджали на територію естакади – перевіряли буквально кожного на можливу наявність вибухівки. При цьому вони упустили море, яким пройшли дрони-камікадзе і завдали удару по об'єктах на мосту.

Нам потрібно розуміти, що знищення Керченського мосту – дуже важлива складова подальшого звільнення Криму і Севастополя. Колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес неодноразово говорив, що спочатку потрібно розтрощити естакаду, щоб ускладнити забезпечення російських військових, які перебувають на Кримському півострові. Після цього треба вразити важливі ворожі військові об'єкти в Криму. В результаті росіяни ухвалять непросте рішення і втечуть з півострова.

Чи здатні морські дрони-камікадзе знищувати такі об'єкти, як Кримський міст або Чорноморський флот? Чи для реалізації подібних завдань потрібно застосовувати тільки далекобійні ракети?

Можна і потрібно застосовувати комбіновані атаки. Дрони-камікадзе несуть серйозний бойовий заряд, малопомітні і мають велику швидкість. Вони здатні серйозно протидіяти озброєнням путінської армії. Ми знаємо приклади, коли дрони перестрибували навіть бонові загородження, які були встановлені на вході до Севастопольської бухти.

Більше того, я вважаю, що реалізація планів сил оборони України зі створення цілого флоту морських дронів-камікадзе здатна призвести до блокади кораблів Чорноморського флоту РФ в їхніх бухтах базування.

Водночас Росія після припинення "зернової угоди" може вдатися до певних кроків, спрямованих на ескалацію ситуації в басейні Чорного моря. У Москві вже заявили про намір закрити північно-західну частину Чорного моря у зв'язку з нібито небезпечною ситуацією.

Але для того, щоб реалізувати свої плани, їм потрібно виводити свої бойові кораблі до тієї частини Чорного моря, яку вони зібралися блокувати. І тут з'явиться простір для маневру, яким можуть скористатися оператори наших морських дронів.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про просування військ на Бердянському та Мелітопольському напрямках. Ми розуміємо, що у росіян був час, щоб суттєво закріпитися і замінувати окуповані території. Що у такій ситуації потрібно зробити армії України для успішного просування, яке дозволить підійти до Криму?

Для ліквідації угруповання російських військ, яке тримається в трикутнику Василівка-Токмак-Мелітополь, потрібні сили і засоби. Українська армія не застосовує тактику лобових атак, в результаті якої можна зазнати великих втрат.

Натомість ЗСУ знищують ворожий військовий потенціал, знищуючи російську артилерію в рамках артилерійських дуелей та контрбатарейної боротьби. Проводиться систематичне знищення ворожих складів з боєприпасами та військовою технікою, пунктів дислокації особового складу, командних пунктів, управлінь зв'язку та інших об'єктів. Такі дії знижують рівень бойових можливостей російських військ. Перша частина нашого контрнаступу, який розпочався на початку червня, якраз таки і спрямована саме на максимальне ослаблення потенціалу ворога.

Зокрема, виконуються успішні операції, серед яких знищення великого складу ворожих боєприпасів у районі залізничної станції Партизани у Херсонській області. Знищено близько 60 вагонів боєприпасів, там були і ракети для БМ-21 Град.

На мій погляд, армія України продовжить дії, спрямовані на зниження військового потенціалу ворога. Чим слабший противник, тим більше він зазнає втрат, а наш контрнаступ буде більш ефективним.

Реалізація можливостей армії України залежить від наявності ресурсів. Наші західні партнери в своїх кампаніях з ослаблення противника використовують бойову авіацію. Проте ми досі не отримали винищувачі F-16, наші можливості в небі залишаються скромними. Але навіть наші бомбардувальники Су-24, на борту яких британські ракети Storm Shadow, справляються зі своїми завданнями більш-менш успішно. Противник зазнає втрат.

Крім того, ворог створив проблеми для нашого просування вперед. На півдні росіяни зібрали не тільки величезну кількість військ і військової техніки, але й збудували дуже серйозні "оборонні" редути – кілометрові лінії окопів, безліч бліндажів, довготривалих вогневих точок і мінних полів. На окремих ділянках щільність мінування - 1 міна на 1 квадратний кілометр. Це навіть більше, ніж передбачено бойовим статутом РФ.

У ситуації, що склалася, Україні для продовження контрнаступу і звільнення своїх територій необхідні ресурси, які потрібно буде направити на знищення ворога.

Враховуючи нинішні умови, прорив ЗСУ на Мелітопольському напрямку затягнеться на декілька місяців?

Думаю, все залежить від наших ресурсів. Складно сказати, скільки часу піде на прорив. Все залежить від того, як скоро ми виб'ємо основні бойові підрозділи російської окупаційної армії, знищимо їхні матеріально-технічні запаси, а також здатності окупантів відправити резерви оперативно-стратегічного рівня на проблемні для них ділянки.

Війна - дії двох сторін конфлікту, прогнозувати подальші події складно. У мене немає інформації, який військово-технічний потенціал зараз мають окупаційні війська РФ і наскільки швидко вони можуть перекинути свої сили на ту чи іншу ділянку фронту. Відомості про готовність українських стратегічних резервів до можливого розгортання сил на полі бою є державною таємницею.

Вважаю, що дії на полі бою розгортатимуться динамічно. Будь-яка наступальна операція триває в середньому 2-3 місяці. У липні-серпні будуть серйозні і досить інтенсивні бойові дії, а погодні умови, з урахуванням прохідності польових доріг для бронетехніки, дозволять вести бої до початку жовтня.

Днями колишній командувач Сухопутними військами США в Європі Бен Ходжес заявив, що він, як і раніше, дотримується точки зору, згідно з якою ЗСУ здатні звільнити Крим до кінця літа. Однак для цього потрібні ракети ATACMS. А які ви бачите сценарії звільнення Криму?

Бен Ходжес - один з найавторитетніших американських генералів. Він все правильно говорить. Українській армії для досягнення успіху потрібна достатня кількість ракетних систем. Коли ЗСУ звільняли Херсон і його передмістя, деокупація територій проводилася шляхом активного використання ракет реактивних систем залпового вогню HIMARS.

У випадку з Кримом відстань від наших вогневих точок до позицій ворога трохи більша, тому так важливо отримати ракети ATACMS. Ходжес каже про ATACMS, тому що їх можна використовувати у реактивних системах залпового вогню типу HIMARS, M270 або Mars 2. Йдеться про техніку, якої на балансі ЗСУ чимала кількість.

А от для ракет SCALP або Storm Shadow потрібні носії іншого типу. Носієм ракет Storm Shadow у нас виступають бомбардувальники Су-24, проте в Україні обмежена кількість подібних літаків. Причому кожне бойове завдання, яке виконують наші льотчики, супроводжується величезним ризиком для життя. Справа в тому, що росіяни на бойовому чергуванні постійно тримають винищувачі Су-35, радари яких дозволяють бачити небо на глибину до 400 кілометрів. Їхні ракети можуть долати відстань в 120 кілометрів для ураження повітряних цілей. Наші пілоти Су-24 постійно ризикують потрапити до зони вогневого ураження ворожих літаків.

За таких обставин постачання великих партій ракет типу ATACMS суттєво змінять ситуацію на полі бою. Але коли буде ухвалено рішення щодо їхньої передачі, сказати складно. Позиція президента США Джо Байдена з цього питання залишається неоднозначною.

Україна може повернути Крим вже цього року або звільнення півострова можливе лише в 2024-му?

Тут я солідарний з Беном Ходжесом. Якщо ми отримаємо необхідні озброєння, хоча б ракети типу ATACMS, Крим вдасться звільнити в найкоротші терміни. Якщо зброю нам не передадуть, перспектива деокупації Кримського півострова може бути відкладена на майбутнє.

Хто такий Владислав Селезньов

Владислав Селезньов - український військовий експерт, журналіст. Полковник Збройних сил України.

До окупації Криму країною-агресором Росією працював начальником кримського медіа-центру Міністерства оборони України. Коли Кримський півострів захопили російські окупанти, залишився вірним українській присязі і переїхав до Києва.

Після початку АТО на Донбасі в 2014 році був призначений керівником пресцентру оперативного штабу Антитерористичної операції на сході України.

У період з листопада 2014 по 2017 рік - начальник пресслужби Генерального штабу Збройних сил України.

Наприкінці 2017 року звільнився з ЗСУ у зв'язку із завершенням контракту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти