У Путіна 4 двійника, росіян зможуть обманювати ще 15 років - Попов

17 липня 2023, 09:00оновлено 17 липня 2023, 20:03
1449
Путіна, який приймав владу у Єльцина, вже давно немає на публіці, стверджує експерт.
У Путіна 4 двійника, росіян зможуть обманювати ще 15 років - Попов
У Путіна 4 двійника, "оригінал" майже не з'являється на людях - Дмитро Попов / Главред

Російський диктатор Володимир Путін, як стверджують експерти, вже давно практично не з'являється на людях. При цьому давно існує версія про існування у нього двійників, що підтверджують численні відмінності в зовнішності Путіна під час публічних виступів.

В інтерв'ю Главреду кандидат психологічних наук, профайлер Дмитро Попов розповів, скільки у Путіна двійників, як можна відрізнити справжнього Путіна від "підробки", і чому з двійниками російського диктатора часто трапляються конфузи.

Хотіла з вами обговорити питання наявності у Путіна двійників. Я знаю, що ви вже деякий час відстежуєте це питання. Розкажіть, будь ласка, що вказує на наявність у Путіна двійників, і скільки їх у нього може бути?

Я займаюся цим з 2015 року, коли мене один з телеканалів України попросив зробити розбір і психологічний аналіз громадянина Путіна в одному з фільмів Соловйова ("Світопорядок", по-моєму, він називався), і з того моменту я став відстежувати це питання вже більш детально. На момент 2015 року російські журналісти відстежили сімох осіб, схожих на Путіна, які себе позиціонували як Путін – в різних місцях з'являлися, по-різному поводилися і, більше того, мали різну зовнішність. Журналісти Росії робили акцент саме на різній зовнішності – там були "Синяк", "Удмурт", "Банкетний" тощо. Усі ці фотографії є в мережі, їх ніхто вже видалити не зможе, це надбання Всесвітньої павутини.

Я став мимоволі збирати дані для аналізу, і на мене стали виходити люди з абсолютно різних країн та давати мені певні сигнали. Безумовно, там дуже багато конспірології, людей, які вважають себе дуже знавцями, але насправді, на мій погляд, є міськими божевільними. У мене вже цих свідчень за кілька десятків, але є і цікаві, які заслуговують на увагу. Наприклад, у Білорусі, в Гродно, 10 років тому зник чоловік, дуже схожий на Путіна, суддя. Він зник взагалі і ніхто не знає, де він, але імовірно це один з них (двійників Путіна. – Главред). Я відстежую трьох "клонів" і одного, якого я називаю "Бункерним". Він є оригіналом, але зовсім не факт, що це той самий Путін, який прийшов до влади у 2000 році, тому що у них дуже великі відмінності.

Як я їх розрізняю? Перш за все – за геометрією черепа. Тобто я вимірюю певну відстань на обличчі на екрані. І не важливо, який ракурс або відстань від камери – мені важливе співвідношення між собою тих вимірювань, які я виміряв. Тут спрацьовує правило проекції, і ці відстані, при будь-якому наближенні камери до обличчя все одно в своєму співвідношенні будуть давати один і той же коефіцієнт. І на підставі цих коефіцієнтів я і визначаю, двійник це чи ні.

Крім того, вони дуже сильно відрізняються за поведінкою. У "Бункерного" є певне захворювання. Яке – я не знаю, але знаю тільки одне: це захворювання серйозно вдарило по функціоналу опорно-рухового апарату. І права сторона "Бункерного" працює погано. Це права рука, вона практично завжди не працює, рідше – права нога. У "клонів" цього немає. Крім цього,"Бункерний" катастрофічно боїться за своє життя. Він возить за собою цілу поліклініку лікарів (одного разу доходило до 16 фахівців). Він розмовляє з людьми, якщо вони не проходять карантин, на дуже великих відстанях. Наприклад, це був Макрон, генсек ООН (Антоніу Гутерріш. – Главред), з яким він розмовляв за довгими словами, схожими на футбольне поле. І він ніколи не входить у натовп. При цьому він дуже акуратно виконує всі вимоги щодо захисту державних осіб першої величини. Тобто те, що йому диктує Федеральна служба охорони, він виконує повністю.

Дивіться відео інтерв'ю Главреду Дмитра Попова про двійників Путіна:

На даний момент є чотири "клони". Четвертий з'явився зовсім недавно, і цього їм зовсім не шкода. Звідки він взявся – для мене загадка. Він відрізняється візуально і ігнорує взагалі всі вимоги безпеки, які тільки є, включаючи протоколи. Наприклад, він літає до Маріуполя на Мі-8 – низькошвидкісному вертольоті, який дуже легко, в принципі, зафіксувати і збити. І ця людина готова хапати за руку будь-якого, хто запропонує йому рукостискання. З майорами він руки тискав, входив дуже швидко в будь-який натовп. Наприклад, у Маріуполі, коли його там зустрічали жителі цього дивного, одного відбудованого кварталу. У Дагестані зовсім недавно був він же і цілувався з усіма підряд. Ось цього "клона" я називаю "Мандрівник".

Є "Парадний" - той, який приймає паради. Він не так часто з'являється, але ось останніх два паради приймав він. Він допускає сісти серед людей похилого віку у формі ветеранів, сідає поруч з ними, розмовляє, і відстань між ними буквально 20 сантиметрів. Тобто ця людина бактерій і вірусів точно не боїться.

Є "Стадіонний" - той, який виступає на стадіонах. У нього, як правило, дуже короткі, але дуже енергійні мови. Він найспортивніший. Усі "Лужники" - це його виконання. І він візуально відрізняється від "Бункерного", як і"мандрівник".

І є ще один - "Говорун". Він може говорити навколонауково, довго, багато і у нього добре поставлена мова. Я припускаю, що цей "Говорун" має або якесь відношення до науки або навіть вчену ступінь. Він в основному виступає на економічних форумах, конференціях – там, де треба годинами про щось розповідати. І він іноді багато "хекає". Ось зовсім нещодавно було засідання перед Держдумою РФ, і там цей громадянин багато "хекав". Очевидно, це періодично, але "хекає" тільки він. Є ще одна особливість, крім мною названих – поведінка з цими людьми інших офіційних осіб. Для мене індикатором є Олександр Лукашенко, який, коли перед ним "Бункерний", деренчить і трясеться від страху, а коли перед ним "клон", то він жартує, балагурить, веселиться, тобто поводиться абсолютно розслаблено.

Лідери інших країн, виключаючи картопляного фюрера, знаючи, що перед ними "клон", дозволяють собі спізнюватися на зустріч з ним. Як ми пам'ятаємо, оригінал "Бункерного" змушував чекати королеву Великої Британії, Папу Римського, а тут прем'єр-міністр Киргизстану змушує чекати "владику всіх світів". І при цьому той до цього ставиться досить лояльно.

Можна одразу уточнити а з Ердоганом, по-вашому, хто зустрічався?

По-різному. Іноді з ним зустрічається "оригінал", а іноді – "клон". Ось коли був "клон" (до речі, одна із зустрічей у них була в Ірані, коли "клон" зустрічався з іранським лідером, і туди ж прилітав Ердоган), він аж зістрибнув з трапа літака. Там був спортивний хлопчик Путін, і Ердоган дозволив собі затриматися на зустріч. Тобто Ердоган знає – він для них лідер, але регіональний. А ось на зустріч з китайським лідером або американським двійників не виставляють – з ними зустрічається або "Бункерний", або ж з якихось причин скасовуються зустрічі і зустрічаються вже на іншому рівні – наприклад, держсекретар США зустрічається з Лавровим або щось подібне.

Ще я помітив, що ці "клони" іноді проговорюються. Наприклад, "Мандрівник" якось розповідав, що він служив (вдумайтеся) у морській піхоті. Але Путін ніколи не служив у морській піхоті. Причому це залишили в ефірі, всі це ніби "з'їли". І якось на зустрічі з Меркель, коли та ще була при владі, один з "клонів", інший, абсолютно не розумів, що вона йому говорить німецькою мовою. А ми знаємо, що справжній Путін непогано говорить німецькою мовою, і вже точно зрозуміти, що йому говорить Меркель, а не робити при цьому обличчя і питати у перекладача, що вона сказала, він не буде. Тобто для мене це маркери, які говорять про те, що це двійники.

Підкажіть, будь ласка, ось ці заяви, які лунають від Путіна з Кремля, які записувалися під час пригожинського бунту, напередодні вторгнення на них одна і та ж людина, чи можуть бути різні?

Різний. Але те, що ви говорите з приводу Пригожина і вторгнення, яке відбулося вже після Ради нацбезпеки РФ . На Раді 22 лютого 2022 року був "оригінал". І, до речі, там показово перед ним Наришкін, Патрушев трясли колінами, а Наришкін мало не помочився на трибуні від страху. А ось потім за столом бадьоро, енергійно і пафосно говорив про те, що ми починаємо "спецоперацію", бив кулаком вже двійник. І цей же двійник розповідав (правда, вже стоячи), про подію з невдалим заколотом.

Це одна і та ж людина, але записи роблять різні. І там буває і "Бункерний", але я бачив і двох двійників – "Говоруна" і "Стадіонного".

Як ви їх розрізняєте?

За коефіцієнтами на обличчі. Тому що поведінка всіх "клонів", в принципі, десь схоже. Вони відрізняються від "Бункерного", але в цілому схожі. І тут для мене все логічно, тому що у них, швидше за все, працює служба, яка їх готує. І, природно, за одними і тими ж лекалами. Тобто вони зрідка проявляють якісь їх індивідуальні особливості, а так вони схожі. А ось "Бункерний" багато що може собі дозволити такого, чого не дозволяють "клони". Тобто він не обмежений. Ось, наприклад, "Бункерний" цілував того хлопчика в пузико (пам'ятаєте, цей епізод, досить дивний і неоднозначно трактується?).

Ще, до речі, важливий факт. Навіть самі росіяни визнають, що у Путіна дві біографії, які відрізняються на два роки за термінами і є абсолютно різними по наповненню. Одна йде з російської глибинки, друга – з Грузії. І якщо навіть біографія маленького Путіна клонується, то визначити, де справжній, досить непросто.

Ви сказали спочатку, що "оригіналу", який приймав владу у Єльцина свого часу, вже давно не було видно на публіці. А "Бункерний" - це одна і та ж людина, і чи є варіант того, що справжнього Путіна вже, в принципі, немає в живих?

Знаєте, я дотримуюся теорії. Але якщо, припустимо, тут я ще можу чіплятися за якісь психологічні особливості і ті ж коефіцієнти, але я дотримуюся теорії, що того варіанту Путіна, який взяв владу у Єльцина, вже немає на моніторах. Чи є він у житті – я не знаю.

Тому що "Бункерний" сильно відрізняється за своїми параметрами від того, хто брав владу у Єльцина. Коли я це озвучував, у мене були великі суперечки з російськими журналістами і фахівцями на різних ефірах, які мені говорять, що ін'єкції ботокса, операції могли змінити [обличчя Путіна]. Теоретично – так, могли змінити, але щоб так сильно, ось зовсім, це для мене загадка. Тому це, скоріше, конспірологія.

Я вважаю, що того Путіна, який прийшов до влади, вже немає на екранах і немає в публічній політиці. А що стосується "Бункерного", то коли мова йде про дуже важливі рішення, він один і той же. Тобто, ось цей "Бункерний" визнається елітою як основний, перед ним всі тремтять і саме цей Путін і є та особа, яка нам підноситься як особа, яка приймає рішення. Але в цьому я теж не впевнений, тому що мені здається, що там все-таки там групове прийняття рішення, а Путін може бути з правом голосу 51%, 10%, а може бути і взагалі без права голосу, і він виступає як Гудвін, могутній і жахливий. Може бути і так.

А якщо не стане цього, умовно оригінального "Бункерного", як довго його оточення і ті, хто готує цих двійників, зможуть імітувати цю підміну і таким чином обманювати росіян?

Я думаю, що це обмежено біологічним віком. Тобто це максимум може тривати до 85-річного (плюс-мінус) віку "оригіналу", тому що людина старіє. Подивимося на Байдена, який за дуже непоганих умовах вже вітається з порожнечею зліва і справа. Хоча він ще цілком навіть тримається, і цілком людина з розумом. І ось у Путіна, якщо "перший" зникне, то 85 – це "стеля". Але я думаю, що росіяни раніше вдадуться до заміни якимось чином. Для мене буде сигналом, якщо усунуть одного з "клонів", особливо цього "Мандрівника", якого зовсім не шкода і його просто кидають куди завгодно.

І якби дійсно кілери так полювали за Путіним, він був би першою жертвою. А якщо цю смерть обставлять як замах або теракт, то всі путіни, звичайно ж, відразу зникнуть. Куди подінеться оригінальний "Бункерний", чи поїде він до Адольфа Гітлера в Аргентину, або ж до Сі в Китай на якусь базу, це вже питання знову з галузі конспірології.

До речі, а що відбувається з "відпрацьованими" двійниками? Як довго вони взагалі живуть і, можливо, ви в процесі помічали, що вони пізніше десь з'являлися?

Найцікавішим був "Удмурт". Він дуже сильно відрізняється і, більш того, я так зрозумів, він не піддається дресируванню. Тому що він буквально виступив два рази, накосячіл дуже сильно, і після цього я його більше не бачив.

А де він виступав?

Це були зустрічі з виборцями, які нічого такого собою не несли. Тобто це були позаштатні зустрічі в глибинці. Вони [спецслужби РФ] створювали видимість "Ласкового мая", який, як пам'ятаєте, в Радянському Союзі виступав в семи місцях одночасно. І ось "Удмурт" пропав дуже швидко. Чи то він десь зараз попиває каву, сидячи в теплому кріслі, або ж він вже в землі сирої, на жаль, поки науці невідомо.

Ви сказали, що Путін, той, який нібито оригінальний, дуже сильно боїться за своє життя і, щоб до нього прийти, проходять двотижневі карантини. Власне, а чого він так боїться, адже його настільки серйозно охороняють?

Вірусів і бактерій, більше нічого. Будь-яка людина несе в собі набір певних вірусів і бактерій. І я так розумію, що захворювання вождя схильне погіршення, якщо прийде якийсь вірус ззовні або бактерія. Саме тому і проводяться ось ці карантинні заходи.

До слова, про карантинні заходи вже говорять дуже-дуже давно найрізноманітніші люди. І ось карантинні заходи, і тут раз, і він в Дагестані вискакує і з усіма зустрічними обіймається-цілується. До речі, після цього він в Дагестані не зміг виділити якусь субвенцію, але потім вже в Москві дівчинка-дагестанка випадково заходить в кабінет до Путіна і вибиває 5 мільярдів рублів субвенції на якийсь розвиток. Тобто треба бути взагалі повним ідіотом, щоб не розуміти, що це дві різні людини.

А як ви вважаєте, для чого допускають такі "ляпи", коли Путін то ручкается, то до перед зустріччю з ним проходять карантини? Це навмисно робиться, умовно кажучи, чи ні?

Ну, по-перше, є російська недолугість. Вона є, як би ось скрізь-подивишся якесь місто за МКАДом, і відразу знаходиш там російську недбалість. По-друге, в деяких випадках, це, можливо, і навмисний акт. Але яка мета цього, тому що вони всі досить різні, і цих "ляпів" дуже багато, мені складно сказати. Тобто, швидше за все, це недбалість, але іноді і не дресируемость "звіряток".

Повернуся трохи назад, до пригожинського заколоту. Була інформація в той день, що Путін втік з Москви. По-перше, хотілося б уточнити, справжній або "підробка" втік? І по-друге, цим показали слабкість Путіна - це навмисне або від недолугості, про яку Ви говорили?

З огляду на те, що двійники – це витратний матеріал, навіть якщо він дуже дорогий, то, швидше за все, втік справжній, "Бункерний". Але зверніть увагу, як це показали. Спочатку показали, що нібито він відлітав, але борт нібито відразу ж повернувся. Тільки борт, без Путіна — ось просто так вирішив злетіти і сісти. Ну, правда, над Петербургом покружляв там десь. Потім сказали, що Путін завжди був у Москві сидів, тримав руку на пульсі і мало не бігав з автоматом, як Лукашенко, і був готовий до охорони і оборони. Потім сказали, що він вів переговори, але оскільки Його Високість Путін не захотів більше розмовляти з цим поганим злочинцем, він підключив Лукашенка. За іншою інформацією, Путін не зміг розмовляти з Пригожиним, тому що той його ігнорував, і тому підключили Лукашенка. Тобто, розумієте, росіяни, використовуючи пропаганду і найпростіші піар-акції по тому, щоб не дати можливості населенню проводити чіткі логічні ланцюги, роблять дуже великий вкид різнопланової інформації. Ця інформація суперечить одна одній, але росіянин настільки вже далекий від усього цього. До речі, коли я проводив психологічний аналіз на підставі різних інтерв'ю самих різних людей з Росії, то виявив, що для них політика взагалі є тим, чим їм займатися не треба. Власне кажучи, пропаганда це їм і вселила. Тобто царю видніше (до речі, Путіна дуже багато людей називає "царем"), цар знає більше, він же приймає рішення, а ми – "маленькі люди". І тому все, що показують з екранів ці "маленькі люди" приймають. І в цьому і збиток, тому що ці "маленькі люди", здавалося б, повинні були згуртуватися навколо Путіна перед Пригожиним, і взагалі живим щитом в кілька мільйонів людей оточити Москву, але вони точно так же сиділи. Мовляв, царю видніше, нехай сам справляється.

До речі, ось цей "цар", який так боїться за своє життя, готовий піти на застосування ядерної зброї? Тобто на те, чим Росія зараз активно лякає, або ж це черговий російський блеф?

Я скажу погану річ - "Бункерний" може натиснути на цю кнопку. Тому що аналізуючи його виступ у тому фільмі Соловйова, де він сказав кілька речей, одна з них звучала досить впевнено (можливо, це, звичайно, сценарій, але те, як він це вимовляв, було жахливо) і жахливо щиро. Він сказав, що якщо в цьому світі не буде Росії, то навіщо такий мир нам взагалі потрібен? Я зараз не дослівно цитую, але фраза дуже близька за змістом.

Це, в принципі, передбачає, що цій безбашенній людині все одно, що буде відбуватися навколо. Якщо він відчує, що йому жити залишилося мало, то він цілком зможе з собою забрати ще кілька мільярдів чоловік. Але я впевнений більш ніж на сто відсотків, що поки у нього є хоч одна лазівка вийти живим, він ядерної зброї застосовувати не буде.

Наскільки в принципі практика двійників поширена серед диктаторів? Тому що і про Лукашенка кажуть, що у нього теж нібито є двійники…

Ні, я не спостерігав.

У Кім Чен Ина, наприклад, теж така історія. Наскільки це поширена практика?

Ну, якщо відстежувати, то ще хасиди (це XIV-XV століття нашої ери) застосовували двійників для того, щоб дублювати тих людей на Сході, які були необхідні для того, щоб приймати свої рішення. Тобто вони усували "оригінали", виставляли двійника і Двійник вже кермував певною спільністю – князівством країною – так, як потрібно було хасидам, Кавказькому угрупованню.

Є дослідження, що у російського імператора Олександр II був двійник. Він, очевидно, народовольців боявся, які іноді бомби метали, куди попало. Не секрет, що у Сталіна був двійник, народний артист-дагестанець, якому потім присвоїли, потім звання, по-моєму, генерал-майора. До речі, він був відкритий і особистий охоронець Сталіна публікував його в своїх мемуарах і багато про нього розповідав. При цьому він же в своїх мемуарах говорив, що двійник був не один. Цього дагестанця (він, до речі, дійсно дуже схожий на Сталіна людина) вони виставляли всюди, і я думаю, що весь світ знав, що це двійник. А враховуючи, що YouTube і Інтернету не було, то і необхідності його так вже сильно готувати теж не було.

Я знаю, що були двійники у Кім Чен Ина, скільки там їх було – для мене питання. Але є одна особливість: двійники з'являються там, де є небезпека для лідера. А небезпека для лідера найчастіше виникає в авторитарних режимах або ж тих, які пов'язані з дуже серйозним насильством над власним населенням. Тобто там, де є можливість отримати якусь "ответочку".

У демократичних країнах до цього не вдаються. Я намагався відстежувати і президентів США, і німецьких канцлерів. І ось взагалі жодного двійника я там не виявив. У них немає просто необхідності, тому що цим людям, які прийшли до влади легітимно, їх обирає більшість. І більшість розуміє, що якщо навіть їх лідер десь помилиться, то це, в принципі, прийнятно. Це їхня помилка як виборців, і на наступних виборах вони все це компенсують, коли приведуть до влади іншу групу осіб або іншого лідера. В авторитарних режимах цього не проходить.

І все-таки по Лукашенку я дуже детально займався ним, особливо після того, як йому стало кепсько на параді в Москві, і потім з'явилася якась мумія, яка виглядала, як Лукашенко. Але знову вимірявши його, я побачив, що коефіцієнти однакові. Тобто це диктатор, якому стало погано.

Тобто йому реально було погано?

Так, це дійсно правда.

Ми з вами говорили багато про те, як відрізнити і як ви відрізняєте за час спостережень цих двійників. І я хотіла уточнити - а як їх знаходять? Це якісь конкретні люди, яким просто проводять пластичні операції, вчать певній поведінці, яка схожа на певну людину? Як це взагалі відбувається?

Так. Судячи з цього Гродненського судді (я ще не закінчив це розслідування до кінця), по фотографії він дійсно має багато спільного з "оригіналом". І ось беруть вже матеріал, який віддалено схожий, і з нього вже ліплять шляхом, безумовно, пластичних операцій і шляхом підгонки голосу і через операцію на голосових зв'язках, і тренуванням. Голос можливо змінити. Мені найчастіше говорять про голос, що він не змінюється. Ні, змінюється, як і манера відтворення словесного контенту. Тобто її можна змінити під якийсь зразок.

Я думаю, що застосовують дуже посилено і систему Станіславського, і систему Чехова. По суті це актори, і чому б відомі акторські технології не застосовувати до них?! Ну і я думаю, що дресирування, а саме шліфування і багаторазове повторення тут теж присутні.

Хто такий Дмитро Попов

Дмитро Попов - український психолог.

Кандидат психологічних наук, експерт-профайлер (визначення та складання психологічного портрета особистості), експерт з психодіагностики та візуальної верифікації нещирої поведінки. Практикуючий психолог з 1992 року. Експерт-психолог Всеукраїнської асоціації поліграфологів (ВАП), перебуває в реєстрі поліграфологів ВАП з 2016 року. Закінчив КВГІ з відзнакою за спеціальністю "Практична психологія". Проходив службу в Службі безпеки України (Управління "А" (Альфа)) на посаді психолога-парламентера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти