Репресії, втеча еліт та сварка з РФ: чим можуть закінчитися вибори у Білорусі

6 серпня 2020, 14:00оновлено 6 серпня 2020, 15:05
Експерти, яких опитав Главред, переконані, що чинному президенту Лукашенку вдасться зберегти владу. І, у зв'язку з цим, на Білорусь чекають важкі часи.
Лукашенко
Олександр Лукашенко - найбільш імовірний новий президент Білорусі / Reuters

​У неділю, 9 серпня, в Білорусі відбудуться президентські вибори. На головну посаду в країні претендують п'ятеро кандидатів, серед яких чинний президент Олександр Лукашенко і його чотири опоненти - Світлана Тіхановська, Анна Канопацька, Андрій Дмитрієв і Сергій Черечень.

При цьому основна битва зараз йде саме між Лукашенком і Тіхановською - дружиною відомого у Білорусі блогера і екс-кандидата в президенти Сергія Тіхановського, на користь якої об'єдналися опозиціонери і яку вже охрестили "Зеленським у спідниці" за схожість підходів у передвиборній гонці і аномально зростаючу популярність. Саме у неї за лічені дні до виборів найбільш імовірні шанси замінити Бацьку.

Однак перемогти вона, як і будь-який інший опонент Лукашенка, як стверджують експерти, можуть хіба що дивом. І якщо Лукашенко зможе залишитися біля керма, на Білорусь чекають непрості часи, бо в цьому випадку у чесності виборів засумніваються усі - як самі білоруси (чиє невдоволення може вилитися в масові протести на кшталт українських майданів), так і зарубіжні партнери в особі ЄС, США і Росії.

відео дня

Главред дізнавався у експертів, що зміниться в житті Білорусі і до чого готуватися Україні.

Напівлегітимний диктатор

Лукашенко - єдиний президент на пострадянських теренах, який безперервно править країною вже 26 років - більшим терміном до цього часу міг похвалитися тільки екс-президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який пробув при владі три десятиліття поспіль.

Увесь цей час Лукашенко вигравав вибори зі стабільно високим результатом - ЦВК Білорусі практично завжди фіксував стабільні 75% його підтримки виборцями. Втім, за останні роки білоруси втомилися від президента в образі мужика від сохи і міцного господарника, як і від багаторічної суворої диктатури. Зараз неофіційний (офіційних немає) рейтинг Лукашенка знаходиться в найнижчій точці в історії його правління, а білоруси дали йому прізвисько "Саша - три відсотки". Рятувати своє становище Лукашенко вирішив старим перевіреним способом - масовими фальсифікаціями, про які стали заявляти відразу ж після початку дострокового голосування.

Зараз у Білорусі мало хто сумнівається в тому, що підрахунок голосів відбуватиметься за звичною схемою.

Директор інформаційно-політичного центру "Перспектива" Павло Рудяков каже, що з огляду на напружену ситуацію, Лукашенко на майбутніх виборах може обмежитися цифрою в 60-62%, якої вистачить для перемоги у першому турі. Але на цьому проблеми Лукашенка в якості президента можуть тільки початися.

"Після виборів буде зовсім інша ситуація - Лукашенку доведеться шукати нові варіанти для діалогу з суспільством і з партнерами, але вже з позиції слабкого. Не думаю, що дійде до скасування виборів або усунення Лукашенка силовим шляхом. Скоріше, можливе переведення новообраного Лукашенка в напівлегітимний статус, щоб послабити його позиції і перевести ситуацію в режим підготовки до усунення Лукашенко у найближчі півтора роки ", - відзначає Рудяков.

"На внутрішню політику Білорусі чекають серйозні зміни. Перш за все, зміниться її політична природа. Якщо досі режим Лукашенка спирався на два стовпи - довіру суспільства і силу - то зараз довіри суспільства практично не залишилося. І це значить, що державотворчими структурами будуть силові. Вже зараз співробітники КДБ займають провідні державні пости і ця тенденція буде посилюватися, зростуть політичні репресії. Крім того, буде погіршуватися економічна ситуація, тому що події в Білорусі відлякають як іноземних інвесторів, так і місцевих бізнесменів, які частково підтримали Тіхановську", - розповів Главреду білоруський політолог Валерій Карбалевич.

За словами політичного консультанта Олександра Колтунова, якщо станеться диво і президентом стане Світлана Тіхановська, Білорусь у наступні рік-два буде займатися політичними реформами - зміною Конституції, зменшенням президентських повноважень і переходом до парламентсько-президентської республіки. Якщо ж переможе Лукашенко, то Білорусь і зовсім може опинитися у санкційному списку.

"Подальший розвиток подій залежить від багатьох факторів. Якщо будуть грубі порушення під час виборів, а протести будуть придушені, то Білорусь потрапить під санкції США і ЄС і фактично може відкотитися до свого становища 2010-2011 року, коли країна і велика кількість її громадян перебували в санкційних списках Євросоюзу та інших країн світу ", - говорить Колтунов.

Слабкістю Лукашенка скористається РФ

Так чи інакше, Лукашенку після виграшу на виборах доведеться піти, якщо не на мирову, то, як мінімум, на серйозні компроміси з Росією.

На думку Карбалевича, РФ продовжить підштовхувати Білорусь до інтеграції з РФ, яку раніше так-сяк вдавалося стримувати.

"Для Росії варіант збереження Лукашенка кращий, тому що інший результат можливий тільки у результаті кольорової революції, що для Москви - щось абсолютно страшне. Не думаю, що недавній конфлікт, спричинений затриманням бійців ПВК Вагнер кардинально вплине на подальші російсько-білоруські відносини, тому що в історії двох країн було багато подібних конфліктів, скандалів, які завжди долалися і поверталися в звичну колію. У цій колії якраз і полягає проблема, бо жодна з країн не може з неї вистрибнути. У Москві розуміють, що усі ці дії, так само, як і антиросійська риторика пов'язані з виборами, з внутрішньополітичними процесами. І як тільки вибори закінчаться, у Москві приймуть Лукашенка. Інша справа, що він буде слабким і вразливим для російського тиску. У чи вистачить у Лукашенка сил, щоб чинити цьому опір - велике питання", - говорить Карбалевич, і уточнюєи, що від питання інтеграції безпосередньо залежать поставки нафти і газу з РФ.

За його словами, озброєний сценарій конфлікту Білорусі та Росії малоімовірний.

"У ньому немає особливої ​​необхідності, адже Росія буде економічно, психологічно і інформаційно тиснути на Білорусь. Тим більше, що і в самій Росії не все добре - у неї серйозні економічні проблеми через падіння цін на нафту, коронавірусу, західних санкцій. Та й російське суспільство сьогодні не готове жертвувати економічними дивідендами заради міфічних зовнішньополітичних перемог", - зазначає Карбалевич.

Для України зміниться небагато

У зв'язку з цим, на переконання експертів, на відносини з Україною ситуація в Білорусі кардинально не вплине.

"Україні, на тлі її власних проблем з Донбасом, Кримом, економікою і коронавірусіом, особливо переживати не варто. Біженців (принаймні, масових) з Білорусі в Україну не буде - можливо, емігруватиме політична верхівка (як варіант, сама Тіхановська увипадку її програшу). Не думаю, що в разі поразки в Україну побіжить і Лукашенко - швидше за все, його будуть, як Януковича, вітати в Росії. Але в цілому події в Білорусі Україну мало зачеплять ", - вважає білоруський політичний експерт Юрій Свірко.

читайте такожЯк зміняться відносини України і Білорусі після відходу Лукашенка"Оскільки Білорусь і Україна є важливими торгово-економічними партнерами, то глобально, з точки зору економіки, ситуація не зміниться. З політичної, якщо Лукашенко стане нерукопожатним у Європі, політичні контакти між Зеленським і Лукашенком будуть зведені до мінімуму, бо українському гаранту буде невигідне спілкування, яке б'є по його іміджу як всередині країни, так і за її межами, в ЄС і США. З іншого боку, при можливості запровадження санкцій проти Лукашенка і Білорусі, Україна може стати посередником для Білорусі у вирішенні її проблем, пов'язаних з ЄС і США - подібно до того, як це робить Білорусь у конфлікті на Донбасі ", - переконаний Олександр Колтунов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти