Путін боїться наступу ЗСУ, в Кремлі підгорає, готується перезавантаження влади - Сотник

22 червня 2023, 09:00оновлено 23 червня 2023, 08:46
Росія намагатиметься підірвати Запорізьку АЕС і Кримський Титан, Путін хоче помститися Україні, яка не підкорилася людожеру, вважає Олександр Сотник.
Путін боїться наступу ЗСУ, в Кремлі підгорає, готується перезавантаження влади - Сотник
Звільнення Криму призведе до обнулення Путіна, Росія до останнього триматиметься за півострів - Сотник / Главред

Армія України веде наступальні та оборонні дії на декількох ділянках фронту, вибиваючи російських окупантів зі своїх територій. Масштабний наступ ще не почався, проте в країні-агресорі Росії вже поширюють фейки про провал операції і уявні "перемоги" окупантів. У прагненні зупинити наступ ЗСУ Москва може піти на підрив стратегічних об'єктів і спровокувати війну із Заходом.

Головний редактор каналу Sotnik-TV, журналіст, письменник і публіцист Олександр Сотник в інтерв'ю Главреду розповів, чому Росія посилила агресивну риторику, пояснив, чим загрожує режиму Путіна звільнення Україною Криму, оцінив ймовірність застосування Москвою ядерної зброї, сказав, чому Кремль здатний підірвати Кримський Титан і Запорізьку АЕС, назвав умову вступу Заходу у війну з РФ і зробив прогноз щодо завершення війни Росії проти України.

Пропаганда Росії на тлі військових операцій ЗСУ на фронті збожеволіла. Тепер мовить про нібито провал контрнаступу України, який ще не розпочався. Раптом з'явився самовпевнений Путін і навіть згадав про міфічну денацифікацію України. Як ви вважаєте, з чим пов'язане пропагандистське пожвавлення? Чи це агонія кремлівського режиму?

Насправді у Кремля взагалі все погано, а Путіну бояться про це доповідати. На пітерському сходняку, який чомусь через непорозуміння називають економічним форумом, він виоглошував дикі речі. Зокрема, Путін заявив про знищення п'яти систем Patriot, яких Україна, схоже, отримала всього дві. Путін не володіє жодними фактами і не знає, що відбувається в Україні та на війні. Йому бояться доповідати, тому що він одразу впадає в істерику.

Людина хотіла швидкої прогулянки Україною і планувала взяти всю країну так само, як і Крим в 2014 році, нібито без єдиного пострілу (хоча насправді у Криму тоді були загиблі). Однак у неї нічого не вийшло. Путін влаштував схематози щодо Херсонської, Запорізької областей, "донбящемуся бомбассу", але все пішло не так. Нічого у Росії не виходить: зі зброєю – біда, з м'ясом на прожарювання і боєздатністю – теж. Моральний образ - взагалі катастрофа.

Але це не означає, що Україні потрібно розслабитися. Я кажу лише про те, що у Росії велика печаль, але розповісти про неї вождю там не можуть.

Нову заяву зробив Шойгу, в якій пригрозив ударами по центрах ухвалення рішень у Києві. Ця риторика з'явилася через великий страх втрати Криму. Кримський півострів, як я завжди казав, це місце, де зариті ключі перемоги України і те саме кощієве яйце смерті Путіна. Україна при поверненні Криму обнулить Путіна і перетворить його на ніщо. Тому Росія буде до останнього чіплятися за Крим і гарчати на зовнішній світ, погрожуючи всім, що в неї є.

Дивіться відео, в якому Сотник розповів, як у Кремлі бояться контрнаступу ЗСУ:

Крім того, президент США Джо Байден заявив, що він вірить у реальність застосування Путіним тактичної ядерної зброї. Це дуже важлива заява, яка дещо змінює акценти. Донедавна вважалося, що всі (в тому числі і я), хто говорить про небезпеку і реальність застосування Путіним ядерної зброї – тактичної або, не дай Бог, стратегічної – алармісти і "всепропальники" (я з цією роллю зжився давно і був одним з тих, хто казав, що Путін обов'язково нападе на Україну).

Однак ця позиція, швидше за все, дає здатність бачити реальну картину. Путін розуміє - у нього немає виходу, його може врятувати тільки перебування при владі. Зараз побудована ним вертикальна конструкція дуже сильно хитається, а удар по Криму може її перекинути. Тому, образно кажучи, всі рушниці на стінах, можуть почати стріляти. От у чому найбільша небезпека.

Однак, я думаю, що Україну, яка вже другий рік живе в умовах повномасштабної війни з Росією, жодними ударами не залякати. Шантаж на Київ не діє. Києву потрібно лише прийняти як даність наявність небезпеки і зафіксувати це. Слід бути готовими до того, що така загроза дійсно може бути.

Україна вже звела до мінімуму зусилля шантажистів. Навчилася збивати навіть "Кинджали", про які в Росії казали: "Подачка-неберучка, збити ракету неможливо". Тому не треба лякатися.

Хто такий Олександр Сотник

Олександр Сотник (творче ім'я – Саша Сотник) – письменник, публіцист, автор-виконавець пісень, диктор радіо і телебачення, блогер. Творець і автор каналу Sotnik-TV. Виступає з жорсткою критикою російської влади. 11 березня 2010 підписався під зверненням "Путін повинен піти". Під час російсько-української війни неодноразово виступав з осудом російської збройної агресії проти України, пише Вікіпедія.

Президент Володимир Зеленський днями заявив, що Росія хоче підірвати Запорізьку АЕС. У Головному управлінні розвідки Міноборони попередили про підготовку Москви до підриву заводу Кримський Титан в Армянську. Вибух на хімзаводі хочуть влаштувати, ймовірно, для того, щоб в перспективі спробувати зупинити ЗСУ біля Кримського перешийка. Як ви вважаєте, Кремль все-таки піде на такі дії?

Скажу дуже неприємну аксіому - Кремль підірве все, що заміновано. Принаймні, Москва спробує це зробити. Все відбудеться так само, як і з Каховською ГЕС.

ГЕС - тільки початок?

Так, безумовно. Підрив Каховської ГЕС - демоверсія того, що готує Кремль. Росія замінувала ЗАЕС і Кримський Титан. Я ще декілька місяців тому казав, що отримав інсайд, згідно з яким росіяни мінують Кримський Титан. Там знаходяться фахівці в сфері хімічної зброї, які приїхали з Ростова.

Росія все прорахувала, дії реалізуються під наглядом ра**истських фахівців. Вони розрахували все так, щоб завдати максимальної шкоди. При цьому я не знаю, чи готові українські війська в разі вибуху заводу в Армянську протидіяти хімічній зброї.

Рашисти це зроблять, тому Україні треба готуватися.

А ситуацію із Запорізькою АЕС навіть коментувати не хочеться. Мені стає фізично погано, лише подумавши про те, що Росія може це зробити. Такі дії навіть страшніші, ніж застосування тактичної ядерної зброї.

Втім, ра**исти готові діяти. Їхній принцип полягає в наступному: якщо це не буде моїм, так не діставайся ж ти нікому. Росія тут наслідує приклад Гітлера, який сподівався на ядерну бомбу як зброю відплати. Розставлені міни росіяни сприймають як відплату. Мовляв, якщо нас там не буде, і ми цього не отримаємо, воно стане нічиїм. Буде випалена земля, заражена радіоактивними та хімічними речовинами. На такій землі люди не зможуть жити, там не буде нічого рости кілька десятиліть або навіть декілька століть.

Це відплата, яку готує Путін. Він ненавидить Україну і хоче помститися їй за те, що вона не дала людожеру втягнути себе в печеру.

Ось і в Білорусь Путін вже відправив ядерну зброю. Це ж зброя Путіна, а не Лукашенка.

А як ви думаєте, навіщо Росія розмістила тактичну ядерну зброю в Білорусі?

По-перше, переміщенням тактичної ядерної зброї Росія все більше всмоктує в себе Білорусь. Путін замазує Мінськ ядерною темою, тим самим, сильніше притягаючи Білорусь до себе.

По-друге, розміщенням ядерного арсеналу в Білорусі Путін нібито каже: якщо звідти полетить – це не ми. Тим більше Лукашенко постійно підіграє йому. Він давно віддався Путіну. Лукашеску і Путлер грають у свою гру, у свій пінг-понг.

Адже Мінськ давно і повністю залежить від Москви. Тому Лукашенко підіграє Путіну і каже: ядерна зброя – моя, це я ухвалюватиму рішення і жахну. Біба і Боба влаштували парний конферанс, але всі прекрасно розуміють, що рішення в разі застосування зброї буде виходити з Кремля. Всі розуміють, що з Білорусі до того ж Вільнюса зовсім інший підльотний час, хоча є і Калінінград. І коли ядерна зброя буде націлена на Польщу і країни Балтії відразу з двох сторін, тривога буде вже вдвічі сильнішою.

На форумі у Санкт-Петербурзі Путін сказав, що Росія розглядатиме варіант нанесення удару по авіабазах F-16, які будуть розміщені за межами України, і тоді НАТО може стати прямим учасником війни. Про що свідчать ці слова Путіна? Якщо раніше Москва не завдавала ударів по тих лініях військової логістики України, які знаходяться на Заході, то як зараз Кремль на це зважиться?

Якщо говорити в двох словах, риторика Путіна передбачає наступне: ми готові йти до кінця. Мовляв, якщо махач, то махач. Будемо махатися в підворітті, хто чим зможе. Нам буде капець, але і Європі буде непереливки.

Зверніть увагу на статтю лисого черепа, печерного політолога Сергія Караганова. Публікація з'явилася не просто так, а перед виступом Путіна на пітерському сходняку. У статті Караганов написав, що необхідно завдати ядерного удару по Заходу, щоб врятувати майбутнє всього людства. Мовляв, західний світ, своїм презирством до споконвічних традицій людства, становить загальну загрозу. Це дуже волохатий ланцюжок, шляхом якого складно пробратися. Вінчає всю ядерну зброю.

Нагадаю, що фахівці з хімічного захисту і ядерної зброї відразу ж назвали статтю Караганова повною маячнею. У разі ядерного удару людство зіткнеться із зараженнями і виразками такого масштабу, що буде незрозуміло, як далі в таких умовах жити.

Наслідки непередбачувані.

Звичайно.

І стаття Караганова досягла потрібного Москві ефекту. Перед появою кремлівського щура атмосфера була розігріта до необхідного градуса. Україна поки що не може прийняти винищувачі F-16, оскільки немає потрібних для цього злітно-посадкових смуг. Тому літаки знаходитимуться десь у Польщі чи Німеччині. І заява Путіна в умовах такої атмосфери має дико лякати.

Однак психологія людини влаштована так, що якщо її дуже довго лякати, одного разу метод припине діяти. Пацани так перегріли атмосферу своїм шантажем, що всім вже просто плювати. В цілому настрій вже такий: слухай, як ти вже задовбав своїми погрозами – ну, давай. Однак ніхто, звичайно ж, до таких дій не закликає.

У діях Кремля не треба шукати логіку. Шукати раціо у цих організмів – велика помилка, оскільки раціональності в них немає. Якби вони діяли виходячи з раціональних мотивів, вони б не нападали на Україну. У Москви є тільки бажання - захоплювати. Не вийшло захопити - треба помститися.

Як ви думаєте, чому Росія пішла на повномасштабну війну проти України?

Для пояснення війни потрібно говорити про багато складових. Це і містицизм Путіна, і його прагнення увійти в історію і, що називається, мужик збожеволів вже давним-давно. Він повірив, що є новим Іваном Грозним, а насправді виявився Вованом Грязним. Тут можна говорити і про божевілля його оточення, яке дійсно було готове до війни і ділило між собою посади: хто буде губернатором Одеської області, хто керуватиме Харковом…

Також не можна забувати і про фактор крадіжки серед генералів. Навіть Медведчук там освоїв якихось 5 мільярдів доларів і переконав путло, що російську армію зустрічатимуть із квіточками.

Таким чином, було безліч усіляких факторів, які переконали Путіна: цю дівчину вже час брати, вона дозріла. Але вийшло зовсім навпаки.

Путін на форумі у Петербурзі по-хамськи обізвав Зеленського "ганьбою єврейського народу". Якою була мета була цих слів?

Путін повинен був щось ляпнути. Ігноруйте пасажі цього психопата. Не виходить у нього принизити Зеленського, ну хоча б так. Це вже він перед своїми пацанами хоче когось заочно принизити. Я б подивився, що б він сказав Зеленському, дивлячись в очі. Однак Путін цього не зробить. Навіть Порошенку в очі він не подивиться. Путін взагалі побоїться прямо дивитися в очі українцю.

Як би повівся Путін у Москві, якби опинився в ситуації, з якою зіткнувся Зеленський?

Путін завжди зникає, коли відбуваються катастрофи або якась надзвичайна подія. Його і вдень з вогнем не знайти, стирається гумкою. Це справді дуже боягузлива істота. Воно зважилося на таку війну тільки тому, щоб було впевнене у своїй безкарності.

Ці пацани творять свавілля тільки в тих випадках, коли відчувають свою безкарність і розуміють, що їм за це нічого не буде.

Доки не вдарять у відповідь.

Так, тому я дуже сподіваюся, що Захід нарешті зніме маску, мордочку заклопотаності, і дасть Кремлю адекватну відповідь. Давно закликаю західний світ відповідати і не боятися.

Напевно, Захід нічому не навчила історія з Каховською ГЕС. Я не знаю, чи стане вибух на заводі в Армянську приводом для застосування 5-ї статті НАТО, проте вибух на Запорізькій АЕС, безумовно, до цього призведе.

Однак питання в тому, чи наважиться Захід піти на такий крок.

Думаю, наважиться. Тоді вже не буде жодних правил і обмежень. Все буде зірвано.

У такому випадку буде пряма війна Заходу з Росією?

На мій погляд, такий варіант розвитку подій розглядається у США і країнах НАТО.

Наскільки я розумію, можливий варіант участі в такій війні деяких країн НАТО поза Альянсом, проте за згодою блоку.

Так, такі розмови були. Колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен вже обмовився, що Польща і країни Балтії готові ввести свій контингент військ на територію України. Вважаю, це один з тих варіантів, які розглядаються і можуть бути реалізовані.

У Росії триває конфлікт Міноборони і ПВК Вагнера. До 1 липня, коли всі найманці повинні підписати контракти з відомством, залишилося недовго. Ми вже спостерігали, як конфронтація призвела ледь не до збройного конфлікту. Як ви оцінюєте ситуацію?

Я вважаю, тут буде два варіанти – або вони домовляться, або конфлікт продовжиться. Путіну конфлікт Міноборони і Пригожина одночасно як вигідний, так і не вигідний. З одного боку, конфронтація працює на дестабілізацію, але з іншого – зберігається система стримувань і противаг. На Шойгу є Пригожин, а на Пригожина – Шойгу. От вони між собою і конфліктують.

Звичайно, конфронтація не на користь Путіну. Мені здається, він прийде до Соломонового рішення, коли буде визначено статус так званих ПВК в рамках держави, і Шойгу скажуть: відвали від Пригожина.

Подивимося, що станеться. Ситуація дуже хитка - на скотобазі все може статися.

За моїми спостереженнями, всередині Кремля щось іскрить. Різні угруповання починають воювати один проти одного і явно щось задумують. Можливо, готуються до системного перезавантаження.

Наразі всі у Кремлі бояться реального контрнаступу України. Ніхто не розуміє, чи був чи не був контрнаступ, чи це була розвідка боєм. Всі дуже напружені і чекають.

Потужний удар, наприклад, по Криму, може рішуче перекинути всю конструкцію. Тоді почнеться хаос, який неможливо буде контролювати.

Після повернення Криму в Україну в Кремлі почнуться неконтрольовані процеси, які призведуть до палацового перевороту та інших подібних сценаріїв?

Так, звичайно. Диктатори не просто смертні - вони раптово смертні.

Як ви оцінюєте роль Пригожина, наскільки він впливовий? Які ставить цілі, і хто за ним стоїть?

Безумовно, Пригожин є несамостійною фігурою. Зверніть увагу - у нього не тільки ПВК, а й фабрика тролів. Пригожин чітко діє на певній інформаційній галявині і грамотно себе просуває. Тому тільки-но надійшла команда "Вперед, Євген Вікторович", він взяв під козирок і пішов.

У мене є інформація, що Пригожина підтримують корольовські – група Сергія Корольова, який є заступником Бортнікова (директора ФСБ, – ред.). Пригожин якийсь час був вхожий до Путіна, проте зараз Путін нікого не допускає близько до тіла. Навіть воєнкори до зустрічі з ним сиділи два тижні на карантині.

Підкреслюю, Пригожин - несамостійна фігура. Якщо його відіграють, на даний момент він необхідний.

Швидше за все, конфлікт йде не між Пригожиним і Міноборони РФ,а Міноборони і ФСБ?

І частиною ФСБ.

Однією з груп всередині спецслужби?

Так, звичайно.

Таким чином, політичних перспектив у Пригожина немає і це просто тимчасовий проект?

У потрібний момент Пригожина дуже грамотно могилізують, бо революція пожирає своїх дітей. Зміни в системі теж вимагають певних жертв.

А куди подінеться ПВК Вагнер? Бойовиків відправлять до Африки або угруповання припинить існування?

Сьогодні вся Росія - частково ПВК Вагнер. Недарма Пригожин такий популярний серед росіян, адже у них процвітає рух АУЕ (Арештантський уклад єдиний, – ред.). Я це називаю АУЕвшая Росія - глибоко кримінальна печера з безконвойниками та засудженими, і, звичайно ж, з ВОХРою і тюремню адміністрацією.

Тому ПВК нікуди не дінеться. ПВК Вагнер - це в мізках у мохнатиків.

Коли і на базі якого сценарію завершиться війна в Україні?

Я все ще вважаю, що гаряча фаза війни завершиться до кінця 2023 року. Новинний фон та інформаційна картина світу, за якими я стежу, підказують мені, що все може закінчитися до кінця цього року.

Як буде далі і які сюжетні повороти нас чекають – питання вже не до мене. Матінка історія розумніша за нас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти