Скисаюча недо-AstraZeneca або панацея: чого чекати від індійської вакцини

22 лютого 2021, 20:20оновлено 23 лютого 2021, 11:09
Україна купить індійську вакцину CoviShield. Однак у цій історії стільки підводних каменів, що ефективність майбутньої вакцинації під великим питанням.
Covishield, ковишилд
В Україну везуть вакцину CoviShield / Reuters

Китайський Sinovac, який був широко анонсований раніше, у минулому. Україна в особі глави МОЗ Максима Степанова домовилася з Індією про постачання перших півмільйона доз вакцини CoviShield - більш дешевого і менш ефективного аналога шведсько-британської вакцини AstraZeneca. В Офісі президента повідомили, що її прибуття очікується у вівторок, 23 лютого.

Саме її, якщо вірити словам заступника міністра охорони здоров'я Світлани Шаталової, збираються вводити українцям в рамках календарного плану вакцинації. Першими вакцину отримають Київ та 6 областей-Київська, Житомирська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька. в інші регіони вона надійде на наступний день.

Але допоможе Індійська вакцина CoviShield в Україні перемогти коронавірус-велике питання.

відео дня

AstraZeneca "на мінімалках"

Вакцина CoviShield виробляється на індійському підприємстві Serum Institute of India – "Інститут сироваток Індії") - найбільшому виробництві вакцин у світі.

Її виготовляють з ослабленої версії аденовірусу (вірусу застуди) шимпанзе, який модифікували під коронавірус. За допомогою вакцини імунна система виробляє антитіла і готує їх для атаки справжнього коронавірусу, коли той потрапить в організм. CoviShield випускають за ліцензією компанії британсько-шведської компанії AstraZeneca, але фактично британську вакцину і її індійського "брата" об'єднує тільки технологія і загальний принцип дії.

Іншими словами, ця вакцина не ідентична шведсько-британської.

І, що важливо, вона не має завершеної третьої фази клінічних випробувань.

Вона не вимагає виняткових умов зберігання (як Pfizer), їй достатньо стандартних умов медичного холодильника - від 2° до 8°C. вакцинацію проводять двома ін'єкціями з інтервалом від 4 до 12 тижнів.

Згідно з останнім звітом авторитетного медичного журналу Lancet, навіть у AstraZeneca загальна ефективність через 14 днів після другої дози становить не найвищі 66,7%. А деякі фахівці стверджують, що її індійський аналог не досягає навіть таких показників.

Більш того, дані в Lancet отримані на "старому" штамі вірусу з квітня по грудень 2020 року і наскільки ефективною вакцина буде проти мутацій - невідомо.

Побічні ефекти CoviShield

Найбільш поширеними побічними діями вакцини AstraZeneca (а, отже, і CoviShield) вважаються:

  • біль, почервоніння, свербіж, набряк, синці в місці ін'єкції,
  • утома,
  • озноб або лихоманка,
  • головний біль,
  • нудота,
  • біль у суглобах або м'язах,
  • утруднення дихання.

Крім того, до "побічки" відносять блювоту і діарею, а також зрідка - зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі і висип.

Вакцина для бідних

Україна є єдиною країною Європи, де досі не почався процес вакцинації. Але на цьому наша "унікальність" не закінчується, адже фактично Україна – єдина країна, яка буде везти CoviShield за гроші.

Справа в тому, що Індія, як стверджує американське видання The New York Times, зважаючи на високий темп виробництва вакцин поставляє її в бідні країни в якості гуманітарної допомоги. Так, безкоштовно вона дісталася Непалу, Бангладешу, М'янмі, Мальдівам, Шрі-Ланці, Сейшельським островам і Афганістану.

читайте такожМарна, але дешева: Чому Україна закуповує малоефективну вакцину AstraZenecaНа даний момент ціна однієї дози, яку оголошує уряд Індії - $3. Офіційну ціну український уряд досі не озвучив, але не виключено, що, з урахуванням терміновості поставок, Україні препарат обійдеться дорожче.

Зазначимо, що президент Володимир Зеленський назвав вакцину з Індії "однією з кращих". Втім, запевнення президента мало діють на громадян: згідно з недавніми соціологічними опитуваннями, довіряють АstraZeneca тільки 12% опитаних, а американському Pfizer – 23%.

До слова, американську вакцину, якою вже щеплюються у розвинених багатих країнах, Україні, незважаючи на переконання української влади про передачу нам 117 тисяч доз в лютому, ймовірно доведеться не тільки почекати, але ще і заслужити у Заходу - в обмін на реформи. На що натякнув віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель:

"ЄС повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми заохочуємо Україну наполегливо продовжувати Порядок денний реформ і готові підтримувати її в отриманні доступу до вакцин від COVID-19".

Може доїхати простроченою?

Але і це ще не всі нюанси, пов'язані з індійською вакциною. Як пояснив Главреду голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко, вона не має українського GMP-сертифіката, а тому її використання у нас може вважатися незаконним.

"Вакцину CoviShield виробляють за ліцензією AstraZeneca під іншою торговою назвою, і відповідно, ця компанія не несе відповідальності за результати вакцинування і можливі ускладнення, як і, до речі, її виробник - вся відповідальність за це ляже на українську владу, адже вони везуть сюди вакцину, яка не підтвердила її безпеку", - зазначив Кравченко.

Разом із тим, як пояснив Кравченко, українська влада може обійти цю заборону, бо в Індії вакцина зареєстрована за процедурою "Emergency Use" (екстреної реєстрації), а тому, згідно з недавніми змінами, внесеними парламентом до закону "Про лікарські засоби", їй у нас можуть дати "зелене світло".

Ще один нюанс, на який звертає увагу Кравченко – відсутність завершеної третьої фази клінічних випробувань і закінчення у червні 2021 року терміну придатності вакцини.

"На даний момент у світі розробляються 244 вакцини від Covid-19, з них близько 50 дійшли до третьої фази клінічних випробувань і 10 з яких, включаючи оригінал AstraZeneca, зареєстровані за процедурою "Emergency Use". Але жодна з цих вакцин досі не завершила клінічних випробувань в повному обсязі", - говорить він.

Україна через поспіх може знизити позитивний ефект

У свою чергу, стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов додав, що хоч уряд України зробив усе можливе, щоб домогтися контракту на півмільйона доз, проте втрутитися можуть внутрішні інтереси уряду Індії. Наступного дня після того, як міністр Степанов простежив за відвантаженням першої частини цієї партії, вийшла офіційна заява директора Serum Institute of India про появу внутрішньої заборони влади на експорт вакцини до моменту насичення нею внутрішнього ринку.

Крім того, у зв'язку з тим, що дана вакцина відноситься до класу векторних, її ефективність може бути невисокою, якщо не внести змін до графіку вакцинації.

"У безпеці вакцини сумнівів немає. Але щодо ефективності є багато розрізнених даних про ефективність, що говорить про істотний вплив проміжку між введенням двох доз. Ці дані опубліковані в міжнародному журналі тільки 19 лютого, і Уряд України ще не скорегував своїх дій. Якщо цього не станеться, ефективність вакцинації буде набагато меншою, ніж могла б бути. Дослідження показали, що якщо вводити дві дози вакцини з проміжком менше, ніж 6 тижнів, то ефективність становитиме 55,1%. А якщо продовжити проміжок на термін більше 12 тижнів, то її ефективність зросте до 81,3%. Тобто більшу ефективність можна отримати, просто збільшивши час між ін'єкціями. Але це поки розходиться з планами вакцинації за допомогою мобільних бригад, встановленими Кабміном", - говорить Арістов.

І пояснює, що за нинішнім графіком уряд планує робити зазор між ін'єкціями близько 28 днів, тобто не більше чотирьох тижнів. Іншими словами, зайвий поспіх може знизити ефективність вакцини приблизно на третину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти