"Все йде від України": Київ і Мінськ наблизили протести в Росії - експерт

24 серпня 2020, 18:56
Невдоволення Лукашенком у Білорусі триває з 2014 року, коли була революція в Україні, а росіяни захопили Крим і Донбас, розповів експерт.
Майдан у Росії неминучий - як пов'язані протести в Росії та Білорусі
Майдан у Росії неминучий: як пов'язані протести в Росії та Білорусі / Reuters

Слідом за протестами в Білорусі почнуться і протести в Росії, прогнозує політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse Анатолій Октисюк.

"...логіка розвитку кризи пострадянської авторитарної держави свідчить про те, що в умовах відкритого суспільства, коли є інтернет і певні блага, тримати людей під авторитарним ковпаком досить важко. І одна справа, коли у влади є ресурси, щоб купувати лояльність народу, а зовсім інша – коли таких ресурсів немає", - констатував він під час чату на Главреді.

Спираючись на спогади своїх друзів, експерт розповів, що невдоволення Лукашенком у Білорусі триває з 2014 року, коли була революція в Україні, а росіяни захопили Крим і Донбас, і Захід ввів санкції проти Росії.

читайте такожПутін смертельно наляканий протестами в Білорусі"Санкції автоматично призвели і до зменшення прибутків у Білорусь із РФ. Коли Росія мала змогу вкладати гроші в Білорусь, білоруська влада отримувала кошти, які спрямовувала на дотації, субвенції, субсидії, всі мали роботу і жили добре. Після 2014-го цей "кран" почав закриватися, бо росіянам самим забракло грошей, тож вони почали переходити до більш прагматичної моделі розрахунків із білорусами", - пояснив Октисюк.

Саме тому білоруси вважають, що те, що зараз відбувається і в Росії, і в Білорусі, і в Центральній Азії – це все з України, додав аналітик: тому що через події в Україні Росія потрапила під санкції, й ці санкції дуже скоротили її спроможності.

читайте такожЕксперт назвав організатори протестів у Білорусі"Якщо Путін піде на створення союзної держави, то санкції ніхто не буде скасовувати. Почнеться рух цієї держави у бік Китаю, і тут проходитиме межа між китайськими та європейськими інтересами, а по центру між ними буде проамериканський буфер (Міжмор’я – країни Балтії, Польща і Україна). Тобто ми будемо буферною зоною, яка блокуватиме поширення російсько-китайського впливу на Європу", – резюмував Октисюк.

Раніше глава РФ Володимир Путін розповів, які є проблеми у Росії через західні санкції. Він визнав, що санкції, які ввели західні країни проти РФ через анексію Криму, створюють масу проблем.

Нагадаємо, в Кремлі розповіли, хто керує мітингами в Білорусі. Пєсков також прокоментував зв'язки Кремля з Координаційною радою опозиції Білорусі.

Як повідомлялося, спочатку Лукашенко звинуватив ЄС, Україну і Зеленського у заворушеннях у Білорусі. Він заявив, що Україна і країни ЄС нібито продовжують фінансувати події в Білорусі.

Пізніше Лукашенко звинуватив США в підготовці "заварушки" в Білорусі. Європейці все роблять так, як кажуть Штати, стверджує Лукашенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти