У Кремлі гучно висловилися про новий референдум щодо Криму

16 березня 2021, 13:56оновлено 16 березня 2021, 14:43
Пєсков нагадав, що Крим у складі України мав особливий статус, який чітко був прописаний в українській Конституції, і сказав, що "референдум" - законний.
Пісок
Пєсков зробив гучну заяву про новий референдум щодо Криму / УНІАН

Так званий референдум про статус Криму 2014 року був легітимним з точки зору міжнародного права та українського законодавства, заявив прессекретар глави Кремля Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

"Цей референдум був законним по суті, з точки зору міжнародного права і з точки зору законів України. Він був абсолютно легітимний і законний", - сказав Пєсков журналістам у вівторок, 16 березня, його цитує ТАСС.

Пєсков нагадав, що Крим у складі України мав особливий статус, який чітко був прописаний в українській Конституції, включаючи "всі законодавчі та інші ініціативи кримських законодавців".

"Якщо ви вивчите, ви переконаєтеся в тому, що все було згідно з чинними законами", - додав він.

Водночас у відповідь на репліку, що українська Конституція не передбачає права регіонів на референдум без згоди центральної влади, Пєсков вказав, що "він не забороняється".

Відповідаючи на запитання журналістів про те, як діятиме російська влада, якщо гіпотетично таке станеться, Пєсков нагадав, що в Конституції РФ "все чорним по білому написано щодо територіальної цілісності Росії".

"Це (референдум) буде порушенням основного закону Російської Федерації. Оскільки мови про порушення основного закону РФ йти не може і не повинно, то подібну навіть евентуальну можливість такого формулювання питання ми не обговорюємо", - сказав прессекретар Путіна.

Заява Пєскова щодо Донбасу

На запитання журналістів про те, чи готова Росія завдати військового удару по підконтрольній Україні території під час ескалації на Донбасі, він закликав орієнтуватися на офіційні заяви Кремля.

"Ви звертайте увагу на публікації у російських ЗМІ, але все-таки орієнтуйтеся на офіційні висловлювання і завжди виходьте з того, що Росії дуже важлива безпека людей Донбасу, які говорять російською мовою", - підсумував Пєсков.

Кримське питання - про що повідомлялося раніше:

  • 26 лютого президент США Джо Байден заявив, що офіційний Вашингтон ніколи не визнає окупований Крим територією Росії. Штати продовжують працювати над тим, щоб притягнути РФ до відповідальності за її зловживання й агресію щодо Києва. США шанують мужність учасників Революції 2014 року й вірять у прагнення України до мирного і демократичного майбутнього.
  • 26 лютого президент Володимир Зеленський подякував лідеру США Джо Байдену за підтримку України та невизнання російської анексії Криму. Він запевнив, що українці високо цінують підтримку американської держави.
  • 1 березня прессекретар глави Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія не здійснювала анексію Криму, півострів на законних підставах возз'єднався з РФ.
  • 11 березня Рада національної безпеки та оборони затвердила Стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Як заявив Секретар РНБО Олексій Данілов, документ перебуватиме в загальному доступі, також його переведуть на англійську мову і відправлять союзникам України.
  • 16 березня президент України Володимир Зеленський з нагоди сьомої річниці так званого "референдуму" в Криму підкреслив, що Україна об'єднує світ на базі Кримської платформи, щоб повернути півострів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти