Учасники штурму Капітолію висунули Трампу гучне звинувачення

17 січня 2021, 21:34
Активісти почали давати свої свідчення у ФБР та вже розповіли багато цікавого.
Протести в США прихильників Трампа
Прихильники Трампа висловилися про штурм Капітолію / GettyImages

Прихильники чинного президента США Дональда Трампа, які намагалися захопити Капітолій, почали давати свідчення у ФБР.

За свідченнями правопорушників, до захоплення адміністративної будівлі у Вашингтоні їх підбурював сам Трамп, пише The Washington Post.

Вони розповіли, що інші мітингувальники під час заворушень теж вигукували, що їх запросив чинний президент.

"Президент Трамп сказав зробити це", - сказав житель Кентуккі під час допиту. 6 січня він прибув до Вашингтону разом із братом та приєднався до штурму Капітолію після заклику президента піти до будівлі і проявити силу.

Інший учасник штурму, який кидався під час заворушень у поліціянтів вогнегасниками, підтвердив ці слова і сказав, що також отримав відповідні "інструкції" від Трампа.

"Нас сюди запросили! Нас запросив президент Сполучених Штатів!" - вигукувала група заколотників поліції, яка намагалася утримати їх на підступах до Капітолію.

читайте такожЗлий Трамп хотів штурмувати Капітолій з мітингувальниками-ЗМІ

Відставний пожежник з Пенсільванії, якого звинуватили в метанні вогнегасника в поліцейських, пояснив ФБР, що його "проінструктував" увірватися до Капітолію сам президент. Деякі відучвали, що Трамп начебто запросив їх своїми заявами про "вкрадені вибори".

Також були ті, хто вважав, що перед заворушеннями президент віддав їм на мітингу прямі накази. Розповіді людей, які заявили, що до участі в сутичках з поліцією у Вашингтоні їх надихнув президент, демонструють вплив багатомісячної пропаганди глави держави, який поширював недовіру до виборів 2020 року, а після голосування закликав боротися з результатами, пише видання.

Поки юристи сперечаються, чи понесе Трамп кримінальну відповідальність за свою роль у подіях 6 січня, які призвели до загибелі п'яти осіб, бо свідчення заколотників про "накази" президента можуть лягти в основу справи. Швидше за все ці свідчення представлять під час суду Сенату про імпічмент.

Імпічмент Трампа - про що повідомлялося раніше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти