Миротворці Туреччини у Нагірному Карабасі: Алієв зробив заяву

1 грудня 2020, 13:19
За словами Ільхама Алієва, Туреччина і Росія повинні забезпечити ефективний контроль над перемир'ям у Карабасі.
Алієв
Створення спільного центру Росії і Туреччини у Карабасі було погоджено під час підписання тристоронньої заяви від 9 листопада - Алієв / Reuters

Створення спільного миротворчого центру Росії і Туреччини на території Нагірного Карабаху було погоджено під час підписання Вірменією, Азербайджаном і Росією угоди про перемир'я в регіоні від 9 листопада.

Про це заявив азербайджанський президент Ільхам Алієв у вівторок, 1 грудня, у своєу зверненні до народу, яке транслювалося на державному телеканалі Aztv.

Коментуючи заяву міністерства оборони Туреччини про підписання Анкарою і Москвою договору про створення спільного російсько-турецького моніторингового центру у Нагірному Карабасі, азербайджанський президент запевнив, що це продиктовано домовленостями Єревана, Баку і Москви. Спільний російсько-турецький центр у Карабасі створюється з метою оптимізації спостереження за режимом припинення вогню в регіоні.читайте такожРосія і Туреччина підписали угоду щодо Нагірного Карабаху

Він стверджує, що сторони домовлялися щодо реалізації такої ініціативи при підписанні документів.

"При підписанні цієї заяви цей пункт детально не коментувався. Однак, підписуючи його, ми вже домовилися про те, що це буде турецько-російський центр, і це також вже знайшло рішення", - підкреслив Ільхам Алієв.

Конфлікт у Нагірному Карабасі

  • Вірмено-азербайджанське збройне протистояння завершилося 9 листопада підписанням Вірменією, Азербайджаном і Москвою заяви про припинення бойових дій в регіоні.
  • Згідно з домовленостями, на новій лінії розмежування та вздовж Лачинського коридору розміщуються російські миротворці.
  • Примітно, президент Азербайджану Ільхам Алієв припускав розміщення турецьких миротворців у Нагірному Карабаху, проте у Кремлі цю інформацію спростовували. У Путіна підкреслювали, що військового контингенту Туреччини у Карабасі не буде, оскільки заходи не передбачені угодами.
  • При цьому 11 листопада Анкара і Москва підписали меморандум про створення у Азербайджані спільного моніторингового центру з перемир'я у Нагірному Карабасі. Парламент Туреччини підтримав відправку військ на територію азербайджанської держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти