Канада виділить кошти на доставку в Україну 800 тисяч артснарядів з Чехії - ЗМІ

21 лютого 2024, 23:05
Уряд Канади уклав меморандум з Чехією, щоб терміново доставити десятки тисяч артилерійських снарядів до України.
Канада виділить кошти на доставку в Україну 800 тисяч артснарядів з Чехії - ЗМІ
Канада готова надати кошти на доставку десятків тисяч снарядів в Україну / Колаж: Главред, фото: president.gov.ua, Defense Express

Канада готова підтримати ініціативу Чехії з доставки до України десятків тисяч артилерійських снарядів з різних країн. Уряд Канади може виділити до 30 мільйонів доларів для здійснення плану доставки артснарядів. Про це повідомило CBC News.

Президент Чехії Петр Павел заявив на Мюнхенській безпековій конференції, що Чехія знайшла до 800 тисяч снарядів стандартного калібру НАТО, які може за кілька тижнів відправити в Україну. Однак для цього необхідна фінансова підтримка.

За даними видання, федеральний уряд Канади може виділити до 30 мільйонів доларів на цю мету, згідно з пропозицією президента Чехії.

відео дня

"Я уклав меморандум про взаєморозуміння з одним із наших європейських союзників, Чеською Республікою, щодо, можливо, придбання боєприпасів, які вони зараз мають у своєму розпорядженні, що дозволить нам... зробити їх доступними Україні швидше, оскільки ми нарощуємо наше власне виробництво", - заявив міністр оборони Канади Білл Блер.

Водночас джерела ЗМІ в обороні повідомили, що союзники країни побоюються, що Канада може інвестувати у виробництво боєприпасів через Чехію, відкладаючи нарощування потужностей з виробництва зброї в країні.

Проте Блер сподівається, що в "недалекому майбутньому ми зможемо більше сказати про те, як ми інвестуємо у збільшення канадського виробництва боєприпасів".

Допомога Канади для України

Нагадаємо, 17 лютого президент Чехії Петр Павел у Мюнхені на "Українському ланчі" заявив, що його країна знайшла 800 тисяч снарядів для ЗСУ. Проте, щоб доставити знайдені снаряди до України потрібне додаткове фінансування від країн-партнерів.

Також навесні Канада передасть Україні понад 800 бойових дронів SkyRanger R70 на суму в 100 млн канадських доларів. Міністр оборони Канади Білл Блер зазначив, що ці дрони виробництва Канади є одними з найкращих у світі свого класу і допоможуть українським військовим швидко та ефективно визначати цілі на передовій.

Як раніше повідомляв Главред, Канада розглядає можливість передачі Україні ракет "повітря-земля" CRV7, які планували утилізувати. Наразі у Канади є 83 303 таких ракети. Опозиція, зокрема лідер консерваторів П'єр Полієв, вимагає передати Україні цю зброю, заявляючи про непотрібність витрат на їх утилізацію.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти