Імпічмент Байдена: у Конгресі починають розслідування, чи реальна його відставка

14 грудня 2023, 10:11
У Конгресі було прийнято рішення почати розслідування щодо президента Байдена з метою імпічменту.
Майк Джонсон, Джо Байден, Конгрес США
Республіканці в Конгресі намагаються влаштувати Байдену імпічмент перед виборами / Колаж: Главред, фото: whitehouse.gov, Facebook / Embassy of Ukraine in the USA, скріншот

13 грудня члени Палати Представників Конгресу США проголосували за продовження розслідування в рамках процедури імпічменту президента Джо Байдена. Документ, підготовлений відповідним комітетом, отримав підтримку 221 республіканського конгресмена, проти голосували 212 демократів.

Ця резолюція означає офіційний початок розслідування за процедурою імпічменту. Згідно з американським законодавством, саме розслідування може бути проведено без попереднього узгодження, і з цієї причини воно вже ведеться кілька місяців. Ініціатором голосування щодо резолюції став спікер палати Майк Джонсон, який вважає, що її прийняття додасть більшої ваги процедурі імпічменту.

відео дня

У чому звинувачують Байдена і чи реальна його відставка

Підставами для проведення розслідування служать, зокрема, листування з ноутбука сина президента, Хантера Байдена, свідчення про зв'язок президента з бізнесом сина, а також підозрілі фінансові операції в родині глави держави. Сина Байдена звинувачують у неодноразових податкових махінаціях. Раніше Хантер Байден був запрошений комітетом з нагляду Палати представників для відповідей на запитання республіканців щодо участі Джо Байдена в його бізнесі, але він не з'явився.

Після прийняття рішення в Палаті представників обвинувачення передається до Сенату, де процес перетворюється на судовий розгляд під головуванням головного судді США. Палата представників на суді виступає в ролі обвинувачення, а сенатори виконують роль членів суду присяжних. Для проведення імпічменту потрібно не менше двох третин голосів сенаторів, і в даний час Сенат контролюють демократи, тому запущена республіканцями процедура майже гарантовано не призведе до усунення Байдена з посади.

Як відомо, 45-му президенту США Дональду Трампу двічі намагалися пред'явити звинувачення в імпічменті: в 2020 році за тиск на Україну з метою проведення корупційного розслідування у зв'язку з президентською кампанією і в 2021 році у зв'язку зі спробою оскаржити результати виборів. Обидві спроби не мали успіху в Сенаті.

Байден: республіканці займаються не тим, чим слід

Білий дім вважає розслідування необґрунтованим і політично мотивованим.

Джо Байден висловив критику на адресу республіканців за ігнорування його запитів щодо внутрішньої політики та додаткового фінансування для України та Ізраїлю. Байден зазначив, що замість того, щоб докласти зусиль до поліпшення життя американців, республіканці зосереджуються на атаках на його адресу.

Допомога Україні гальмується через внутрішні проблеми в США

Нагадаємо, 15 Листопада Палата представників США схвалила проект про двоетапне тимчасове фінансування уряду без виділення коштів на допомогу Україні і Ізраїлю. Законопроект спікера Майка Джонсона був прийнятий, щоб запобігти "шатдауну".

США досі не можуть домовитися про подальше фінансування української держави в умовах російського вторгнення. Республіканці вимагають від Адміністрації Байдена зайнятися внутрішніми проблемами Америки, в першу чергу - міграційним питанням, а наближені до Трампа конгресмени стверджують, що Україна все одно не переможе, тому повинна "пожертвувати частину територій" Росії.

13 грудня, після візиту до США президента Зеленського, Байден заявив, що Білий дім готовий знайти компроміс з республіканцями щодо кордону, щоб вони розблокували голосування про фінансування підтримки України. Київ не повинен бути заручником ситуації, заявив президент Штатів Джо Байден.

Більше новин по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти