Справа про катастрофу Боїнга МН 17: політолог спрогнозував результат суду

10 березня 2020, 04:01
Станіслав Бєлковський вважає, що Росія може погодитися виплатити компенсації сім'ям загиблих.
Катастрофа МН 17
Внаслідок аварії Boeing 777 загинули 298 осіб / Reuters

У понеділок, 9 березня, розпочнеться судовий процес у справі про катастрофу малазійського Boeing 777, який зазнав аварії в небі над Донбасом в 2014 році. Російський політолог Станіслав Бєлковський дав прогноз, чим закінчиться для Росії розгляд справи судом Гааги.

Зокрема, експерт вважає, що РФ не буде визнана замовником авіакатастрофи. При цьому Кремль, можливо, погодиться виплатити компенсації сім'ям загиблих.

"В рамках цього процесу Росію, як державу, не визнають замовницею. Такий результат процесу [президента РФ] Володимира Путіна цілком влаштовує. Інша справа – що він внутрішньо готовий навіть виплатити компенсацію сім'ям загиблих, як [лівійський диктатор] Муаммар Каддафі заплатив жертвам теракту в Локербі. Але – за умови, що Росію ніхто ні в чому звинувачувати не буде. Це буде жест доброї волі, а не наслідок судового рішення", – сказав Бєлковський в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону.

відео дня

При цьому політолог вважає, що певних фізичних осіб можуть визнати винними в авіакатастрофі.

"Вони перебувають поза зоною доступу західного правосуддя, тому залишаться там, де є, чи з ними відбудуться нещасні випадки, щоби вони ніколи вже нікому нічого не сказали зайвого?", – припустив експерт.

Як відомо, авіакатастрофа в Донецьку сталася 17 липня 2014 року. Авіалайнер Boeing 777-200ER авіакомпанії Malaysia Airlines виконував плановий рейс MH17 за маршрутом Амстердам—Куала-Лумпур, але приблизно за 2 години 49 хвилин після зльоту був уражений ракетою серії 9М38, випущеної із зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) "Бук". Загинули всі 298 осіб, які перебували на облавку — 283 пасажири і 15 членів екіпажу.

Як повідомляв Главред, 9 березня у Гаазі почнеться судовий розгляд резонансної справи про авіакатастрофу малайзійського літака рейсу MH17 над Донбасом. Слухання пройдуть в Схіпхолі, неподалік Амстердама. Звинувачення пред'явлені 4 особам, які були причетні до доставки в Україну російського комплексу "Бук": Ігорю Гіркіну, Сергію Дубінському, Олегу Пулатову і українцю Леоніду Харченку.

За словами юристів, судовий процес у справі MH17 може тривати 4-5 років. Тільки після цього можна говорити про винесення будь-якого рішення. У свою чергу, очільник фонду MH17 Disaster Foundation Піт Плюг вважає, що всі судові процеси займуть 10-15 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти