Тисячі їх: Європа тремтить перед вторгненням мільйонів мігрантів

2 березня 2020, 11:19оновлено 2 березня 2020, 12:00
Десятки тисяч мігрантів намагаються перебратися в Європу з Туреччини. Потенційно, в ЄС можуть прорватися кілька мільйонів.
сирійські біженці
Тисячі сирійських біженців перевіряють на міцність кордони Греції / Anadolu

Реджеп Тайіп Ердоган привів свою загрозу у виконання – на тлі активних бойових дій в Ідлібі, Туреччина відчинила свої ворота в Європу, куди кинулися десятки тисяч сирійських біженців.

Зараз вони штурмують кордони Греції, яка насилу утримує оборону за допомогою місцевого Омону, однак довго вона напевно не протримається.

Європі загрожує мигрантска криза, яка обіцяє бути важче і масштабніше за ту, що континент пережив у 2015-2016 роках.

РЕЗЕРВ - 3,6 МІЛЬЙОНА

Зараз десятки тисяч біженців продовжують стікатися до західних кордонів Туреччини. Їх мета – спочатку дістатися до Греції або Болгарії, після чого просунутися далі вглиб, в Німеччину, Францію, Бельгію, Нідерланди.

Потік тільки збільшується: міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу напередодні повідомив, що кількість нелегальних мігрантів, які залишили країну тільки через північно-західну провінцію Едірне за останні дні перевищила позначку 100 тисяч осіб. З урахуванням того, що бойові дії в Сирії найближчим часом навряд чи припиняться, жителі цього регіону напевно все більш масово і організовано будуть намагатися прорватися через кордони.

читайте такожЯкщо Туреччина відкриє ворота для мігрантів, Європа просто завалиться

сирійські біженці
На КПП йдуть мляві бойові дії - грецька поліція насилу, але поки справляється зі все прибуваючими людьми / Anadolu

Крім того, у Туреччині є свій резерв: після того, як Анкара вторглася в Сирію, на територію Туреччини перебралися близько 3,6 млн сирійців, частина яких також має намір знайти в Європі свій новий будинок.

ГРЕЦЬКА ДІРЯВА СТІНА

Греція з Апокаліпсисом справляється з великими труднощами, і можна з упевненістю говорити, що тільки завдяки помірної щільності потоку і жорсткості дій - 66 мігрантів, які після протистояння з силами поліції зуміли прорватися через прикордонну річку Меріч, отримали за 3,5 років в'язниці за прискореної судової процедури. Однак ці заходи все одно виглядають паліативами – у країни не знайдеться стільки тюрем, щоб посадити всіх прорвалися, і стільки грошей, щоб усіх їх прогодувати.

сирійські біженці
Найзаповзятливіші сирійські біженці не намагаються штурмувати кордон "у лоб", знаходячи обхідні шляхи по воді / stonisi.gr

Грецькі медіа повідомляють, що в нейтральній зоні поряд з грецькою стороною КПП Костаниесс скупчилися тисячі нелегалів, і їх кількість тільки зростає. Співробітники сил безпеки Греції використовують проти людей сльозогінний газ, водомети і шумові гранати – поки що це допомагає тільки утримувати оборону, але не допомагає зупинити скупчення людей по інший бік кордону.

Оборона кордонів по-грецьки виглядає приблизно так.

Те, що кордон буде рано чи пізно прорвано, здається, сумнівів не викликає ні в кого, а дії простих греків, які намагаються всіма силами перешкодити приходу непроханих гостей (наприклад, на острові Лесбос спалили центр прийому мігрантів, організований ООН), навряд чи допомагає у вирішенні ситуації.

В даний час мігранти, серед яких багато жінок і дітей, живуть простонеба в лісовій смузі між прикордонними КПП Туреччини і Греції. Турецькі власті організували роздачу їжі біженцям.

сирійські біженці
Сили не рівні / Greek Reporter

Уряд Греції вже заявив, що розцінює ситуацію з нелегальними мігрантами як загрозу національній безпеці і приймає відповідні заходи. При цьому Стеліос Петсас, член уряду країни, звинуватив Туреччину у тому, що та заохочує і координує переміщення нелегалів.

"Присутні особи використовуються Туреччиною для надання дипломатичного тиску", — розкрив Петсас секрет Полішинеля.

ЄВРОПА В ПАНІЦІ

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що буде допомагати Греції та Болгарії стримувати потік мігрантів з Сирії та висловив "повну солідарність". Про конкретної допомоги глава держави сказав в дуже розмитих формулюваннях.

"Франція готова внести свій внесок в європейські зусилля, щоб надати їм швидку допомогу і захистити кордони. Ми повинні діяти спільно, щоб уникнути гуманітарної міграційної кризи", - заявив Макрон.

сирійські біженці
Прорив таких кордонів - питання часу / Hobby Orestiada

Поки відомо тільки те, що голова Європейської ради Шарль Мішель 3 березня відвідає турецько-грецький кордон. Як цей візит допоможе, поки невідомо. Більш конкретно висловився канцлер Австрії Себастьян Курц, який заявив, що якщо заходи Євросоюзу потерплять крах, Австрія в приватному порядку буде обороняти свої кордони від мігрантів.

сирійські біженці
Вид тимчасового табору для біженців і мігрантів поруч з табором Морія під час проливних дощів на острові Лесбос / Reuters

Представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що європейська дипломатія зобов'язана вплинути на те, щоб припинити людські страждання і потік біженців, але, здається, дипломатичних методів, здатних вплинути на Ердогана, який заявив, що Туреччина вже не закриє свої двері в Старий Світ для біженців, у Євросоюзу немає.

Європейське агентство з охорони зовнішніх кордонів FRONTEX в той же час підготувавло доповідь для лідерів ЄС. У ньому повідомляється, що зупинити мігрантів, які рухаються в напрямку Греції, буде складно навіть у тому випадку, якщо влада буде їм перешкоджати.

Згідно з доповіддю, ситуація в найближчі дні буде тільки погіршуватися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти