Жорсткий контроль і облік часу: Рада взялася за працівників на віддаленій роботі

8 вересня 2020, 21:04
Нардепи запропонували поділити віддадлену роботу на два типи.
Дистанційна робота
Рада вирішила впорядкувати віддалену роботу в Україні / Forbes.ru

Рада вирішила істотно врегулювати віддалену роботу українців з дому в період карантинних обмежень через коронавірус.

Відповідний законопроект був зареєстрований і опублікований на сайті парламенту 4 вересня. Однією з ініціаторів проекту є голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Через те, що багато співробітників у зв'язку з коронавірусом перейшли на роботу з дому, в Раді запропонували затвердити норми для такого формату праці.

Нардепи пропонують поділити роботу з дому на 2 види:

  • дистанційну (віддалену);
  • надомну.

В обох випадках під час укладення трудового договору, роботодавці мають право отримати відомості про місце проживання або місце, де працюватимуть фахівці.

Також, керівництво має "забезпечити точний облік відпрацьованого часу і ефективний контроль за найповнішим і раціональним використанням робочого часу працівником".

Надомна робота

Ключовою особливістю надомного формату роботи є те, що робоче місце в цьому випадку є фіксованим - працівник не може змінити свого місця роботи без узгодження з роботодавцем.

Також співробітник має дотримуватися загального режиму роботи підприємства або установи.

"Забезпечення засобами виробництва, матеріалами та інструментами, необхідними для виконання працівником надомної роботи покладається на власника", - наголошується в документі.

Дистанційна (віддалена) робота

Цей формат роботи передбачає, що працівник може сам обирати і змінювати місце роботи, без узгодження з керівництвом. Аналогічно, працівник сам відповідає за організацію безпечних умов праці.

Крім того, за дистанційної роботи працівники розподіляють робочий час і на них не поширюються правила внутрішнього розпорядку компанії.

У такому випадку "працівнику, який виконує дистанційну роботу має бути забезпечено гарантований період вільного часу для відпочинку", тобто період, коли можна не виходити на зв'язок з керівництвом.

  • 5 вересня глава МОЗ Максим Степанов заявив, що з липня кількість людей, які перебувають у лікарнях з підтвердженим діагнозом Covid-19, зросла більш ніж удвічі.
  • 1 вересня глава МОЗ Максим Степанов заявив, що карантин в Україні можуть посилити, якщо на всій території країни буде зафіксовано новий спалах COVID-19, а заповненість лікарняних ліжок для пацієнтів з коронавірусною інфекцією перевищить показник в 75%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти