"Влада пішла на свавілля": експерт озвучив ризики для України після звільнення Коболєва

1 травня 2021, 03:50
У Нафтогазі "зариті" інтереси американців, які воюють проти Північного потоку-2. Тепер кредити, підтримка у військовому протистоянні з РФ можуть постраждати.
Коболєв
Коболєва потрібно було звільнити, але зробити це варто було "красиво" / УНІАН

28 квітня Кабінет міністрів звільнив голову НАК Нафтогаз України Андрія Коболєва. Політичний аналітик Олександр Кочетков розповів, якими можуть бутинегативні наслідки даного рішення уряду.

По-перше, звільнення Коболєва позначиться на інвестиційній привабливості України.

"Адже який іноземний інвестор при здоровому глузді буде зв'язуватися з країною, в якій можна розігнати Наглядову раду держпідприємства на кілька днів, за цей час вирішити всі питання і потім цю Наглядову раду повернути. Ринкові громили так чинять свавілля, забираючи виручку і товар, і при цьому ще зазвичай дають стусанів торговцю. Наша влада зараз якраз пішла на таке свавілля, чим злякає інвесторів, тому що для них таке рішення не можна перекрити жодними інвестнянями", - сказав Кочетков в коментарі Главреду.

По-друге, в Нафтогазі "зариті" інтереси американців, які воюють проти Північного потоку-2. Тому, на думку експерта, всі питання, які цікавлять українську владу – кредити, підтримка у військовому протистоянні з Росією – також мають ризик серйозно постраждати.

читайте такожЧому Коболєв отримав коліном під зад"Плюс до такого рішення, Коболєву при його можливостях і кричущій неохайності його звільнення буде нескладно знайти суд, в якому він виграє. І тоді в Нафтогазі ми отримаємо двовладдя - одного призначеного і одного відновленого голову правління. А при тому, що у Коболєва всередині Нафтогазу явно залишаться свої люди, почнеться внутрішня боротьба, що руйнуватиме всю енергетичну сферу і позначиться на українцях, яким ще більше підвищуватимуть ціни на всі енергоресурси і комунальні послуги", - додав аналітик.

Кочетков додав, що Коболєва потрібно було звільнити, але зробити це варто було "красиво". Наприклад, можна було провести розслідування про ціноутворення газу, тоді наслідків для України було б набагато менше.

Звільнення Коболєва з Нафтогазу:

  • 28 квітня Кабінет міністрів припинив повноваження членів Наглядової ради Національної акціонерної компанії Нафтогаз України, а також голови правління Андрія Коболєва і призначив замість нього на цю посаду Юрія Вітренка.
  • Підставою для ухвалення цього рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року Нафтогаз отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання загальних зборів акціонерів роботу наглядової ради та правління НАК Нафтогаз України в 2020 році визнали незадовільною.
  • У Нафтогазі заявили, що дане рішення є політичною маніпуляцією і наругою над принципами корпоративного управління.
  • Андрій Коболєв прокоментував ситуацію навколо свого звільнення. Він запевнив, що не має наміру "влаштовувати цирк" і підставляти під удар Нафтогаз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти