Вітренко пояснив, чому ціна газу для українців вище собівартості

13 лютого 2021, 19:18
Собівартість газу, що видобувається в Україні, становить приблизно 2,6 гривень за кубометр.
газ_транзит газу
Українцям продають газ вище собівартості / Reuters

Виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко прокоментував формування ціни на газ для українців.

Як підкреслив він в інтерв'ю Радіо Свобода, собівартість газу, що видобувається в Україні, становить приблизно 2,6 гривень за кубометр.

"Виникає питання, чому не продавати газ для населення за собівартістю? Собівартість, умовно, 2,6 гривні, чому б не продавати по 2,6 гривні, а навіщо продавати по 6,99? Пояснювати. Тому що багато людей не можуть платити навіть по 2,6 гривні. Тому що є пенсіонери, інваліди, є багато людей, які отримують субсидію. І ці субсидії потрібно з чогось платити", - пояснив він.

В. о. глави Міненерго звернув увагу на необхідність сплачувати податки, а оператору ГТС обслуговувати трубу високого тиску.

"Тому, якщо буде працювати Нафтогаз тільки за собівартістю, Нафтогаз не буде платити достатню кількість грошей до держбюджету через податки, через дивіденди, тобто частину прибутку, а Нафтогаз практично весь прибуток платить якраз до бюджету. Здається, 95%, то і не буде грошей у держбюджеті, перш за все на ті ж субсидії", - сказав Вітренко.

Він додав, що держбюджет - це зарплати вчителям, медикам, пенсії, а також витрати на оборону.

читайте такожЖурналіст пояснив, чому за зниження тарифу на газ заплатить споживач

Тарифи на газ в Україні:

  • В Україні прокотилася хвиля протестів через підвищення комунальних тарифів. З 1 січня в Україні почала діяти нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу. Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.
  • 11 січня президент України Володимир Зеленський під час енергетичної наради доручив уряду терміново вирішити питання з тарифами на газ для населення.
  • Глава уряду Денис Шмигаль в середу, 13 січня, заявив, що влада після консультації прийняла рішення впровадити державне регулювання ціни на газ для побутових споживачів і мають намір закріпити її на рівні 6,99 гривні за кубічний метр до кінця опалювального періоду.
  • 13 січня в офісі президента заявили, що держава вирішила встановити ціни на газ для населення нижче ринкових, в результаті чого українці зможуть заощадити до 30% у своїх комунальних платіжках.
  • 18 січня тариф на газ для населення в Україні знижено: гранична ціна на газ встановлена на рівні 6,99 грн за кубометр. Ця сума вже включає ПДВ і плату за транспортування блакитного палива до внутрішніх точок виходу з ГТС магістральними газопроводами.
  • 27 січня Кабінет Міністрів України прийняв рішення, що тарифи на опалення та гарячу воду у цьому опалювальному сезоні не будуть рости.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти