Скандал навколо сходження на Еверест вчительки з Прикарпаття: брехня, викриття та зізнання

5 червня 2021, 16:16оновлено 6 червня 2021, 09:18
Мохнацька стверджувала, що була на вершині Евересту й нарвалася на жорстку критику.
Зібрано все, що потрібно знати про сходження Мохнацької на Еверест
Зібрано все, що потрібно знати про сходження Христі Мохнацької на Еверест / facebook.com/Христя Мохнацька

Вчителька географії та альпіністка Христя Мохнацька з Івано-Франківська, повідомила, що підкорила Еверест, однак пізніше її звинуватили у брехні, та й сама вона уточнила інформацію про сходження.

Інформація про те, що Мохнацька підкорила Еверест, з'явилася 2 червня на сторінці її компанії Nova Gora у Facebook та на сторінці Університету короля Данила, який спонсорував альпіністку.

Примітно, що час підкорення вершини було вказано різний. У компанії повідомили, що Мохнацька 1 червня зателефонувала о 5:41 та сказала, що знаходиться на вершині.

У виші поділилися, що альпіністка дісталася вершини о 7:04 за київським часом.

Скандал навколо сходження на Еверест вчительки з Прикарпаття: брехня, викриття та зізнання
Скандал навколо сходження на Еверест вчительки з Прикарпаття: брехня, викриття та зізнання

Пізніше учасник сходження на Еверест – український альпініст Дмитро Семеренко – перший житель Дніпра, який підкорив цю вершину, опублікував на своїй сторінці в Instagram відео, у якому звинуватив Мохнацьку у брехні.

"Наша команда безнапасно зійшла на Еверест, безнапасно спускаються... хлопців, ось Христя Мохнацька, прям великомучениця якась. Я як би поважаю всіх людей, люблю, але не люблю брехунів... вона не піднялася, і вона не піднялася з киснем... дуже повільно йшла...", – стверджував Семеренко.

Дмитро Семеренко звинуватив Христину Мохнацьку у брехні – опубліковано відео

Через кілька днів сама Мохнацька на своїй сторінці у соцмережі пояснила, що сталося під час сходження на Еверест. Спочатку пост був у відкритому доступі, а пізніше прочитати його вже було не можна.

Зміст найважливішої честі поста є на galka.if.ua.

За словами Мохнацької, вона не піднялася на вершину Евересту, оскільки її гідові Калдіну стало зле – боліла голова, не міг йти, і вона не захотіла залишати його одного без аптечки та чаю. Альпіністка додала, що до вершини залишалося 10-15 метрів.

"…Дава мій другий шерпа (провідник – Ред.), каже, щоб я йшла за ним… а Калдіна лишити тут, я у відчаї залишаю Калдіна і йду… Всі ці долі хвилини мене мучить совість, що я залишила Калдіна одного… Дава швидко пішов вперед, багато людей, вітер… Я Даву не наздогнала… Він вже на вершині... Ось-ось вершина…метрів 15-10 до вершини я роблю фото Дави, себе і розумію, що Калдін там один… Може статися будь-що… Я почала самотужки спускатися….", – поділилася вчителька.

Мохнацька підкреслила, що не знає, чи зарахують їй підкорення вершини, однак для неї це не головне.

"...Я там була... Всі живі та здорові! Це головне!" – стверджувала альпіністка.

Нагадаємо, Христя Мохнацька 10 квітня вирушила до Непалу. Для здійснення поїздки та сходження на Еверест було зібрано 114 тисяч доларів. Одним з головних спонсорів Мохнацької є Університет короля Данила.

Мохнацька планувала підкорити Еверест без використання додаткового кисню.

В сюжеті ТСН наприкінці травня йшлося, що альпіністка півтора місяця сходила на Еверест без запасів кисню.

Довідка. Еверест (інша назва – Джомолунгма) – це найвища вершина Землі. Висота Евересту становить 8848,86 м, пише Вікіпедія.

Вершина знаходиться у Гімалаях на хребті Махалангур-Гімал, по якому проходить кордон Непалу та Тибетського автономного району (належить Китаю).

Першим Еверест 29 травня 1953 підкорили новозеландець Едмунд Гілларі та його непальський провідник Норгей Тенцинг.

Першими серед українців вершину підкорили Сергій Бершов з Харкова та Михайло Туркевич. Українці вперше потрапили на вершину Евересту 4 травня 1982 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти