На OLX розкрили небезпечну шахрайську схему російських хакерів

16 червня 2020, 09:20
Під приводом продажу товару шахраї дізнаються дані картки покупця, а потім знімають з неї гроші.

картка
Шахраї спробували зняти гроші з банківської картки в рублях / andryashin.com

На торговому майданчику OLX виявили шахрайську схему, яку організували хакери з Росії. Якщо послухати порад шахраїв, можна позбутися грошей на банківській картці.

Про те, як діє схема, розповів один з українців, який ледь не попався на вудку шахраїв.

відео дня

Спочатку людина знаходить товар і домовляється про його купівлю через OLX доставку. Після оформлення замовлення продавець через якийсь час говорить, що не може активізувати доставку через деякі проблеми.

Потім продавець каже, що сайт OLX йому надіслав повідомлення, що доставка заморожена в зв'язку з тим, що є ймовірність, що акаунт хотіли розкрити зловмисники.

Покупець отримує СМС нібито від OLX, що замовлення заблокували і його просять звернутися в службу підтримки та деактивувати його, щоб отримати гроші назад. При цьому висилають посилання з адресою нібито служби підтримки з чатом (щось на зразок olx.ua.help/). Однак це підроблене посилання, щоне має відношення до OLX.ua, а належить зловмисникам.

Пізніше шахраї намагаються переконати покупця, що була хакерська атака на аккаунт, і "служба підтримки" вирішила перевірити, чи справді справжній покупець замовляє товар. Після цього шахраї вибачаються і виставляють форму для вторинного замовлення товару. Однак це і є пастка - у форму в жолному разі не можна вводити свої дані.

"Мене зупинило те, що я ніколи не спілкувався зі службою підтримки OLX у чаті, лише електронною поштою. І то – я встиг внести дані картки, але одразу заблокував. Сьогодні мою картку "промацали" – намагалися зняти невелику суму. Причому, не в гривнях, а в рублях", – розповів читач одному з українських ЗМІ.

obozrevatel.com
obozrevatel.com

Якщо перевірити посилання, що його відправляють зловмисники, воно веде до сайту, який зареєстрований в Ростові-на-Дону (Росія), а не в США, як у справжнього OLX.ua.

obozrevatel.com
obozrevatel.com
obozrevatel.com
obozrevatel.com
obozrevatel.com
obozrevatel.com

Читач розповів, що почав листуватися із шахраями і вони зізналися, що дійсно працюють з Ростова. В "офісах", які обманюють людей в Україні, працюють по кілька сотень людей. А деякі організації, які дурять росіян, нараховують і по 500 осіб.

obozrevatel.com
obozrevatel.com
obozrevatel.com
obozrevatel.com
3
obozrevatel.com
4
obozrevatel.com

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні орудують шахраї – вони масово розсилають громадянам смс-повідомлення з інформацією про нібито блокування банківських карт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти