Протестувальники в Польщі зупиняють автобуси і тримають українців: відповідь України

11 березня 2024, 17:38оновлено 11 березня, 18:13
707
Польські протестувальники вдалися до нової провокації на кордоні з Україною.
Протестувальники в Польщі зупиняють автобуси і тримають українців
Протестувальники в Польщі зупиняють автобуси і тримають українців / колаж: Главред, фото: УНІАН

Поляки-протестувальники, які заблокували кордон з Україною, стали зупиняти автобуси з українцями. Пасажирів тримають без будь-яких пояснень. Про це повідомив міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на своїй сторінці в мережі Х.

Згідно з його словами, з кордону з Польщею надійшли неприємні новини. Протестувальники в якості провокації приступили до зупинки цивільних автобусів, які прямують до Польщі.

"Пасажирів тримають без будь-яких пояснень. Наголошуємо, що ці дії неприпустимі по відношенню до громадян України", - повідомив міністр.

відео дня

До слова, під час воєнного стану найчастіше пасажирами цих автобусів є жінки з дітьми, соціально незахищені верстви населення, а також військові, які вирушають на навчання.

"Спроба зробити їх заручниками протесту виглядає недоречною для цивілізованого світу", - додав Кубраков.

Реакція України

У відповідь на блокування цивільних автобусів на кордоні з Польщею, український консул вирушив на пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Про це заявив посол України в Польщі Василь Васильович Зварич.

"У зв'язку з появою інформації про безпідставні затримки польськими протестувальниками пасажирських автобусів перед пунктом пропуску в Дорогуську, на місце негайно виїхав консул Генерального консульства України в Любліні. Консулом будуть проведені необхідні розмови на місці, щоб унеможливити будь-які затримки руху пасажирських автобусів", - заявив посол.

Також на ситуацію відреагували українські прикордонники. Згідно з їхніми словами, на кордоні не зафіксовано проблем із проїздом пасажирського транспорту. Однак у ДПСУ не виключають, що рух транспорту може бути ускладнений на відстані від кордону через протестувальників.

"Державна прикордонна служба України не отримувала інформації від польської сторони, що протестувальники на території Польщі обмежують або блокують рух для автобусів. Те, що ми фіксуємо в наших пунктах пропуску: автобуси після оформлення виїжджають у бік Польщі, і суміжна сторона їх приймає, а також те, що автобуси прибувають із Польщі в Україну. Дати повну оцінку тому, що відбувається на території Польщі, я не можу. Сподіваюся, що польські протестувальники не блокують рух для автобусів, але з огляду на те, що вони перебувають на автошляхах, які ведуть до та від кордону, не можна виключати, що проїзд автобусів через ці блокадні місця може бути утруднений", - заявили в ДПСУ.

Чому польські фермери блокують кордон?

20 лютого польські фермери почали повну блокаду кордону з Україною. Основною проблемою страйкувальники називають "неконтрольований приплив товарів з України, імпортованих під час відкриття кордону ЄС із цією країною".

Протягом усього часу "прикордонних" сутичок сталося кілька гучних інцидентів, коли демонстранти висловлювали антиукраїнську позицію і кидалися на українські фури. В Україні вважають, що російські спецслужби можуть бути причетні до акцій протесту.

Ситуація на кордоні з Польщею

Як повідомляв Главред, проблемою польських фермерів є експорт аграрної продукції з Росії та Білорусі. Всі групи українських товарів йдуть через Польщу транзитом. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції.

Також, у розпал блокади українського кордону Польща активно закуповує російську агропродукцію через територію Білорусі. Тисячі польських вантажівок перевозять до Польщі через білоруський кордон російську агропродукцію, йдеться в розслідуванні, яке публікує в YouTube Українська правда.

Однак, 28 лютого представники України та Польщі провели переговори про розблокування кордону. Торговий представник України Тарас Качка у своєму Facebook поділився інформацією про останній раунд переговорів із Польщею щодо розблокування кордону.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти