Повінь у Карпатах: експерт пояснив, скільки часу потрібно на відновлення лісів

25 червня 2020, 00:31оновлено 13 листопада 2023, 16:40
Біогеоценоз займе, як мінімум, 30 років.
Повінь у Карпатах: експерт пояснив, скільки часу потрібно на відновлення лісів
У Карпатах - екологічна катастрофа / Фото: Facebook/Віталій Сенько

Директор громадської організації Київський еколого-культурний центр Володимир Борейко заявив, що паводки та екологічну катастрофу в Карпатах може зупинити тільки припинення вирубки лісу.

В інтерв'ю Апострофу він зазначив, що зміцнення дамб на гірських річках Карпат і навіть будівництво нових не вирішить проблему регіону. Він зазначив, що таке рішення буде додатковим навантаженням на бюджет, але не дасть бажаного результату.

"Дамби будуть ламатися, руйнуватися. Там така напруга води, така потужна кінетична енергія, дамби просто не витримають. Крім того, по-перше, будівництво серйозних дамб, не таких маленьких як зараз, - це колосальні гроші. А, по-друге, щоб побудувати дамби, треба знову рубати ліс. Так навіщо закопувати гроші в землю? Давайте перестанемо рубати ліс - і все ", - зазначив Борейко.

За словами експерта, на відновлення екологічної ситуації в регіоні підуть десятки років. Він підкреслив, що для відновлення біогеоценозу лісу потрібно як мінімум 30 років.

читайте такожПотоп у Карпатах: під ногами жінки з дітьми розверзлася земля"Ми не можемо прискорити зростання лісу. Це сотні років. Треба оцінити карту з датами закінчень вирубок - 30 років тому, 40 - тоді можна говорити про зменшення катастрофи. Я думаю, що через 30 років після припинення вирубок настане поліпшення ситуації. Наприклад, зараз в місцях, де вирубки припинилися 20-30 років тому, вже є самосів. Ще через 30 років ліс отримає повноту - і ми будемо мати вже суттєве покращення, оскільки ліс буде затримувати воду. Не так добре, звичайно, як ліси, в які їдеш, ідеш - і там моху мало не по коліно. Цей мох, як губка, вбирає й утримуює воду. Але навіть молодий ліс - це не голі схили, там вже хоч якась трава, чагарники - вони вже затримують воду. А якщо зростуть ще й дерева, вони будуть ще більше затримувати ", - пояснив аналітик.

Борейко додав, що позитивний результат дасть навіть припинення вирубки лісу, оскільки це дозволить далі не погіршувати ситуацію.

Повінь у Карпатах

Як раніше повідомлялося, в Карпатах розбушувалася стихія. На Прикарпатті у двох місцях зруйнована дорога на Буковель. Річка вийшла з берегів, і автодорога Н-09 Мукачево-Рогатин в межах сіл Татарів і Микуличин стала не проїзною. Крім того, у воді знаходиться і сам курорт.

Нагадаємо, вранці в середу, 24 червня 2020 року, керівник Кабміну Денис Шмигаль вилетів до Івано-Франківської області через негоду в області. Він має намір координувати діяльність органів влади у подоланні наслідків паводків. В ніч з вівторка на середу в західних областях пройшли сильні зливи і був оголошений червоний рівень небезпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти