Тиск на Яценюка, лобізм Коболєва і "янгол-охоронець": що міститься на нових плівках Деркача

22 червня 2020, 18:40оновлено 22 червня 2020, 20:49
У понеділок, 22 червня 2020 року, надбанням громадськості нардеп Андрій Деркач зробив нові записи, на яких нібито зафіксовані розмови Петра Порошенка та Джо Байдена.
Порошенко, Байден
В Мережі опублікували нібито нові записи розмов Порошенка з Байденом / УНІАН

У понеділок, 22 червня 2020 року, нардеп Ради IX скликання Андрій Деркач презентував на прес-конференції нову велику частину аудіозаписів (датованих 2016-м), на яких нібито зафіксовані розмови Байдена і Петра Порошенка (тоді віце-президента США та президента України відповідно).

Якщо вірити, що записи справжні, то відразу впадає в очі негайна готовність Порошенко виконати всі вказівки Байдена. Більш того, він нібито регулярно стверджував, мовляв, дуже радий чути голос віце-президента США, а одного разу навіть назвав Байдена своїм "янголом-охоронцем".

Протекція Андрію Коболєва на чолі Нафтогазу

Із записів випливає, що у 2016-му Байден чітко вимагав від Порошенка забезпечити Коболєву захист від критики та дій прем'єра Арсенія Яценюка за його звільненням з Нафтогазу. Більш того, в Наглядовій раді української держкомпанії наявний особистий представник інтересів Байдена ‒ Амос Хохштейн.

Порошенко обіцяв віце-президенту США, що Коболєв і його заступники будуть у безпеці.

Сам нардеп Деркач стверджує, що Байден впливав на Нафтогаз України для того, щоб заробляти на псевдореверсі російського газу (при купівлі у словацьких компаній з націнкою в 50 доларів на тисячі кубометрів).

Тиск на Гройсмана заради кредиту МВФ для України

Джо Байден прямо вимагав зупинити прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який бажав підкорегувати умови кредиту МВФ для України. Віце-президент США досить жорстко заявив Петру Порошенку, що нічого з умов міняти не можна, вимоги МВФ Україною повинні виконуватися без обговорень. Порошенко пообіцяв поговорити з Гройсманом і викликати його на прийом в Адміністрацію президента.

До речі, Порошенко намагався умовити Байдена провести церемонію підписання угоди з МВФ по кредиту ще до виконання всіх умов і, власне, видачі першого траншу. Мовляв, підписання дасть сигнал про підтримку України міжнародним співтовариством.

Порошенко просив Байдена тиснути на Арсенія Яценюка й Арсена Авакова.

У записі, датованому жовтнем 2016 року Порошенко просив у Байдена, щоб той звернувся до Яценюка і той, своєю чергою, вплинув на керівника МВС Арсена Авакова (з яким у президента був великий конфлікт). По-друге, Порошенко хотів, щоб Яценюк під тиском США переконав нардепів від Народного фронту проголосувати за бюджет-2017 і закони, необхідні для втілення в життя Мінських угод.

Інша розмова Байдена і Порошенка про Яценюка відбулася трохи раніше ‒ в лютому 2016 року. Байден передавав Порошенко занепокоєння Яценюка про швидку відставку і можливі кримінальні справи. Порошенко, однак, запевнив свого візаві ‒ чіпати Яценюка він не має наміру.

Американський куратор в Генпрокуратурі

На записах Порошенко просив Байдена надіслати новому генпрокурору Юрію Луценку радника з США. Пізніше віце-президент США нібито говорив, що радника підібрали ‒ щоправда, він не став уточнювати його особистість.

Допомога американських спецслужб у боротьбі з екс-нардепом Олександром Онищенком

Якщо довіряти плівкам Деркача, то Петро Порошенко дуже нервував з приводу колишнього нардепа Олександра Онищенка (який звинувачував президента у масштабної корупції). Особливо його турбувало можливе спілкування Онищенко зі співробітниками ФБР і він просив Байдена допомогти. Той заспокоїв Порошенко – мовляв, ФБР не буде працювати з Онищенко. На пізнішому записі Порошенко дякував Байдену за те, що той залучив на допомогу по цій справі співробітників ЦРУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти