"Він у раю, бо у пеклі вже побував": у бою за Бахмут загинув командир роти "Холодного яру"

13 березня 2023, 18:24
Олександр Басалига брав активну участь в Революції гідності, а потім вирішив піти на добровільну службу до ЗСУ, щоб звільнити український Донбас.
Александр Басалыга
У бою за Бахмут загинув командир роти "Холодного яру" Олександр Басалига / facebook.com/iryna.rybakova.7

У тяжких боях за Бахмут Донецької області загинув 31-річний командир роти 93-ї механізованої бригади "Холодний Яр" Олександр Басалига на позивний "Монгол". Про це повідомила речниця 93-ї бригади Ірина Рибакова у Facebook.

Олександр Басалига народився та виріс у місті Дніпро. Він брав активну участь в Революції гідності, а потім вирішив піти на добровільну службу до Збройних сил України з метою звільнити український Донбас від окупантів. Олександр служив у складі 1-ї окремої танкової бригади як навідник танка та брав участь у боях за Дебальцеве.

У 2016 році Олександр отримав орден "За мужність" ІІІ ступеня. Тоді, після успішного забезпечення бойових дій біля Волновахи, чоловікові доручили командувати танковим екіпажем. Басалига мав ще кілька ротацій на Донбас.

Відомо, що він навчався у Військовому інституті танкових військ НТУ "Харківський політехнічний інститут", де отримав офіцерське звання.

Коли розпочалася повномасштабна війна захисник вирішив прямо брати участь у боях, прийнявши командування ротою в батальйоні Богдана Дмитрука. У ході тривалої війни в Бахмуті Олександр Басалига пережив важке поранення. Протягом певного часу він пересувався на інвалідному візку, але відновився та продовжив командувати своєю ротою.

У грудні 2022 року Героя нагородили медаллю "Захиснику Вітчизни".

"Сан Санич загинув у Бахмуті. І я гадаю, що він у раю, бо, як-то кажуть, у пеклі він вже побував", - написала Рибакова.

Як повідомляв Главред, у тяжких боях за свободу та незалежність України загинув 24-річний захисник, молодший сержант Збройних сил України Артем Рапота. Воїн загинув 20 лютого біля населеного пункту Червонопопівка Сєвєродонецького району Луганської області. У нього залишилася мати.

Також у бою за нашу країну загинула захисниця Владислава Черних з позивним "Аїда". 28-річна харків'янка боронила рідну землю у складі добровольчого підрозділу "Хартія".

Окрім того, на війні в Україні загинув житель Хмельницької області Василь Шаблій. Героя провели в останню путь в селі Нестерівці. Військовослужбовець бригади "Едельвейс" загинув у боях за Бахмут на наступний день після свого 46-го дня народження 16 лютого.

Більше новин про загиблих захисників:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти