Надії не виправдалися: експерт спрогнозував майбутнє відносин між Україною та Білоруссю

29 серпня 2020, 06:09
Осад в білорусько-українських відносинах, безумовно, залишиться.
Андрій Золотарьов
Андрій Золотарьов вважає, що Україна зробила дурість / УНІАН

Україні не варто було приєднуватися до санкцій проти Білорусі. Крім того, неприємний осад у відносинах між офіційним Києвом і Мінськом залишиться і після історії з "вагнерівцями".

Таку думку висловив політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов виданню Главред.

Коментуючи рішення Мінська передати затриманих на території Білорусі бойовиків приватної російської військової компанії Вагнера Москві, а не Києву, політолог зазначив, що "ляпас" був демонстративним, при цьому є одне "але".

"На жаль, наша правоохоронна система в такому стані, що я, опинись на місці білоруського лідера, можливо, не поспішав би з видачею цих людей Росії, але й Україні б їх точно не віддав. На підставі чого ми вимагали видачі цих людей? На підставі "лайно-сайту" Миротворець? Всі ж дорослі люди, а тому повинні розуміти, що так справи не робляться. Для висунення подібних вимог потрібно мати чітку правову аргументацію, чого не було. Тому-то і Захід вельми спокійно поставився до передачі вагнерівців Росії: звідки прилетіли, туди і відправили. Конфлікт вичерпано", - зазначив Золотарьов.

За його словами, осад в білорусько-українських відносинах, безумовно, залишиться.

"Але Києву потрібно було думати раніше. Зокрема, дурним рішенням з нашого боку було приєднатися до санкцій проти Білорусі. Оточення Лукашенка давно нагнітало інформацію про те, що Київ "грає в дворядку". Хоча рік тому після перемоги Зеленського в Мінську позитивно оцінювали цю подію і вважали, що українсько-білоруські відносини отримають новий імпульс і куди більш сприятливі умови, ніж за часів Порошенка. Але, на жаль, ці надії не виправдалися", - резюмував експерт.

читайте такожПутін назвав затримання бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі спецоперацією України та США

Як повідомляв Главред, 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що український уряд може запровадити санкції проти офіційного Мінська одразу після того, як аналогічне рішення ухвалять в Європейському Союзі.

Раніше в МЗС України ухвалили рішення про відкликання посла в Білорусі Ігоря Кизима і анонсували перегляд українсько-білоруських дипломатичних відносин через видачу Мінськом бойовиків ПВК Вагнера Москві та різких заяв Олександра Лукашенка на адресу української сторони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти