"Сподіватися на краще і готуватися до гіршого": Боррель вважає, що у РФ можуть бути різні сценарії щодо України

20 грудня 2021, 06:37оновлено 20 грудня 2021, 10:49
Віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель зазначив, що одних заяв недостатньо, щоби змінити розрахунок Кремля. Європа повинна бути готовою до рішучих дій.
Жозеп Боррель
Жозеп Боррель / Фото Reuters

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає, що наміри Росії щодо України неясні. За його словами, "варто сподіватися на краще і готуватися до гіршого".

"Можуть розгортатися різні сценарії. Як я сказав в Європейському парламенті в Страсбурзі, ми повинні сподіватися на краще і готуватися до гіршого. Ми не можемо виключити бажання Росії використовувати цю кризу в якості важеля для досягнення заявленої мети щодо зміни структури безпеки в Європі", - написав Боррель у своєму блозі.

Він зазначив, що Росія прагне послабити Україну, Європі потрібно бути готовою до рішучих дій.

відео дня

"Ми знаємо, що одних слів і заяв недостатньо, щоби змінити розрахунок російського керівництва. Тому так важливо, щоби лідери ЄС вирішили продовжити існуючі економічні санкції та попередили, що будь-які дії Росії проти України матимуть важкі наслідки", - зазначив віцепрезидент Європейської комісії.

Російські військові біля українського кордону та загроза вторгнення

Про стягування російських військ до українського кордону повідомили наприкінці жовтня цього року американські видання The Washington Post і Politico. Було опубліковано статті, в яких говорилося про концентрацію військ Росії біля кордонів України. В якості підтвердження своїх даних вони продемонстрували супутникові знімки пересування військових підрозділів.

Міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що чисельність військових підрозділів поблизу українських кордонів може збільшитися до 175 тисяч. Однак Київ буде готовий до такого розвитку подій.

Президент Володимир Зеленський 10 грудня заявив, що Росія пообіцяла США не нападати на Україну. Російська влада сказала про це Америці і світу, про що Зеленському, за його словами, повідомив глава Білого дому Джо Байден.

Як повідомив секретар РНБО Олексій Данилов, зараз біля українських кордонів знаходяться 92 тисячі військових. Для наступу росіянам знадобиться військовий контингент щонайменше в 500-600 тисяч. Щоби наростити наступальні сили, Москві буде потрібно понад 24 години.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти