Метеоролог спрогнозувала, де в Україні чекати на серйозні проблеми з урожаєм

15 лютого 2021, 08:12
У регіонах, де немає снігу або його шар дуже тонкий, з приходом морозів земля може сильно промерзнути.
пшениця
З урожаєм озимих пощастить не всім регіонам України / Reuters

Україну накрили масштабні снігопади, фермери сподіваються на хороший урожай озимих. Однак, пощастить не всім. Метеорологи прогнозують, що проблеми з урожаєм будуть на Півдні та Сході країни, де снігу не так багато, але вдарили суворі морози.

Начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко зазначила, що ситуація з урожаєм цього року буде нерівномірною. Справа в тому, що в Херсонській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях і на більшій частині Харківщини сніговий покрив склав лише 1-3 см - це майже нічого, передає Oboxrevztel.

"Щоби зберегти посіви озимих, необхідна висота снігу більше 5 см при морозі нижче -15 градусів. Поки ми спостерігаємо, що в тих районах, де вже були морози навіть до -23, сніговий покрив високий, до 40 см, і урожай збережеться. Але зараз ми чекаємо сильне похолодання, яке протримається до 19 лютого, і стає тривожно за ті регіони, де снігу практично немає", – зазначила Адаменко.

відео дня

За її словами, в тих регіонах, де сніг ліг на не дуже промерзлий ґрунт, висота промерзання склала всього 15-20 см. Це говорить про те, що під час танення волога піде в ґрунт і створить запас води.

"А в тих регіонах, де зараз немає снігу або його шар дуже тонкий, з приходом морозів земля може сильно промерзнути. І тоді там виникнуть серйозні проблеми з озимими", - додала експерт.

читайте такожКоли в Україну прийде тепло: синоптик назвав дату

Погода в Україні - про що раніше писав Главред:

  • З 7 лютого в Україну прийшов сніговий циклон, який спочатку накрив західні області, а потім поширився по всій території країни. В більшості регіонів - складні погодні умови з випаданням значного снігу, хуртовинами, крижаним дощем при мінусовій температурі повітря, сніговими заметами.
  • Погода в Україні впродовж нового тижня буде дуже морозною. У деяких областях очікується зниження температури повітря в нічні години до -24 градусів. При цьому сильні снігопади хоч і вщухнуть, але сніг все одно пройде в низці регіонів.
  • Погода в Києві різко зміниться в кінці наступного тижня - в суботу, 20 лютого, вдень очікується до -13 градусів, а вже в неділю максимальна денна температура прогнозується +3.
  • Народний синоптик Леонід Горбаль розповів, коли в Україну прийде справжня, а не календарна весна 2021. За його словами, з березня морози в Україні вщухнуть, але справжнє тепло прийде лише в травні.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти