Зникнення старшої школи в Україні: у МОН роз'яснили ситуацію

19 січня 2021, 18:14оновлено 19 січня 2021, 18:51
У Міністерстві освіти та науки відреагували на повідомлення про те, що в Україні старшої школи не буде.
Школа
У МОН прокоментували інформацію про зникнення старшої школи / УНІАН

У Міністерстві освіти та науки України прокоментували інформацію про намір відмовитися від набору учнів до 10 та 11 класів.

"Інформація про намір Міністерства освіти і науки України або місцевих органів управління у сфері освіти відмовитися від набору учнів до 10 та 11 класів не відповідає дійсності", - сказано у відповіді пресслужби МОН на запит Главреда.

Водночас у відомстві уточнили, що питання формування мережі комунальних закладів загальної середньої освіти та зарахування учнів до таких закладів належать до компетенції органів місцевого самоврядування.

"Законом України ст. 34 "Про повну загальну середню освіту" встановлено, що мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства", - уточнили в пресслужбі МОН.

Також у міністерстві нагадали, що освіта має бути доступною для всіх незалежно від національності та місця проживання.

"Основними завданнями формування та функціонування освітньої мережі є: забезпечення доступності якісної освіти для всіх громадян незалежно від національності, статі, соціального походження та майнового стану, ставлення до релігії, місця проживання і стану здоров’я; забезпечення системності та безперервності надання освітніх послуг (дошкільна, загальна середня та позашкільна освіта); ефективне використання ресурсів (кадрових, інфраструктурних, фінансових, матеріально-технічних тощо)", - сказано у відповіді МОН.

У міністерстві підкреслили, що рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію або перепрофілювання закладу загальної середньої освіти приймає його засновник - в основному це органи місцевого самоврядування.

Крім того, у МОН уточнили, що навчання учнів за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти для профільної середньої освіти починається з 1 вересня 2027 року.

"В умовах адміністративно-територіальної реформи вважаємо, що розвиток освіти в громадах має здійснюватися на основі:

  • Збереження та розвитку наявної мережі закладів та установ освіти (ІРЦ, ЦПР тощо) з метою забезпечення доступності та безоплатності освіти та розвитку всіх видів освіти.
  • Збереження та розвитку матеріально-технічної бази закладів та установ освіти закладів та установ освіти, недопущення нецільового використання чи зміни цільового призначення їх нерухомого та рухомого майна.
  • Забезпечення територіальної доступності дошкільної та повної загальної середньої освіти шляхом продовження процесів формування мережі опорних закладів освіти, організації підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників, створення (збереження) пансіонів, організації харчування відповідно до чинного законодавства.
  • Належної організації управлінських процесів та прийняття рішень у сфері освіти в умовах адміністративно-територіальної реформи.
  • Збереження та розвитку кадрового потенціалу закладів та установ освіти.
  • Забезпечення організації освітнього процесу з дотриманням вимог стандартів освіти, ліцензійних умов у сфері освіти, створення безпечного та інклюзивного освітнього середовища, зокрема створення інклюзивних класів, залучення до організації освітнього процесу асистентів вчителів та учнів (дітей)", - роз'яснили у МОН.

У міністерстві також додали, що з метою забезпечення доступності повної загальної середньої освіти Міністерством розглядається питання щодо подання на розгляд Уряду законопроєкту про внесення змін до зазначених вище законів України для розширення можливостей органів місцевого самоврядування бути засновниками ліцеїв, мережа яких забезпечує здобуття повної загальної середньої освіти.

В Україні зникне старша школа - про що йшлося раніше:

  • 14 січня з'явилася інформація, що з 2021 року зникне старша школа - більшість шкіл позбудеться права приймати на навчання старшокласників.
  • Учням 10-11 класів доведеться заново вступати, але вибір буде невеликий — з наявних середніх шкіл лише чверть прийме старшокласників.
  • Більшості вчителів доведеться шукати роботу - їхні послуги школам більше не знадобляться.
  • Після 9 класу учні мають вступати на вибір: або до закладів системи професійно-технічної освіти (колишні ПТУ та технікуми), або до спеціалізованих ліцеїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти