Держвиконавці вже 13 років періодично арештовують рахунки "Енергоатома" в інтересах шахрайської схеми часів Януковича

22 травня 2024, 20:31
177
Держвиконавці вже 13 років періодично арештовують рахунки 'Енергоатома' в інтересах шахрайської схеми часів Януковича
Фото: УНІАН

Так звана "боргова" справа "Енергоатому", якій понад 13 років, наразі перетворилася на інструмент системного блокування рахунків державної компанії. Попри викриті факти шахрайства із формуванням штучного боргу "Енергоатома", наразі виконавча служба Мін'юсту продовжує накладати арешти на кошти АТ. Про це повідомляє видання Апостроф.

Спір між "Енергоатом" і ЗАТ "Укрелектроват" має довгу історію: у 1996 році "Енергоатом" підписав договір з офшорною компанією AC Energy Holding LLC (США) про постачання ядерного палива, але повністю не оплатив послуги. У 2000 AC Energy Holding частково передав "Укрлектровату" право вимоги боргу в сумі 500 тисяч дол (2,562 млн грн за курсом НБУ). У 2001-2002 "Енергоатом" фактично розрахувався з "Укрелектроватом", перерахував 100 млн грн. За Януковича "Укрелектроват" вперше звернувся до суду, за рішенням якого "Енергоатому" було нараховано 127,3 млн грн боргу замість 2,6 млн. У 2012 Вищий господарський суд зобов'язав "Енергоатом" виплатити цю суму. Тоді виконати рішення суду було неможливо в зв'язку з мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК, але через виконавчу службу "Укрелектровату" вдалося домогтися перших арештів рахунків державної компанії. З того часу це відбувається на системній основі.

У 2011 році на виконання рішення Господарського суду було видано наказ про примусове стягнення боргу з "Енегоатому". У межах цього виконавчого провадження компанія виплатила "Укрелектровату" 95 735 000,79 грн. Залишок заборгованості складав 31 573 688,49 грн. З 2021 й досі "Енергоатом" оскаржує відповідне рішеннясуду.

відео дня

Кінцевий бенефіціар "Укрелектровата" наразі невідомий. Американській офшорній компанії Energy Holding Ltd (New Castle) належить 68% акцій компанії. Колишній генеральний директор компанії Олена Тимчук володіє 17% акцій, Вікторія Фролова - 14,3% компанії. Директором компанії раніше був Сергій Сидоренко, який паралельно вказаний засновником ПП АВЕСТА М (Київ). Остання ж фігурує в кримінальному провадженні фіскальної служби. Саме через ПП АВЕСТА М, за версією слідства, "Укрелектроват" вимивав гроші, отримані від "Енергоатому". Проти посадових осіб "Укрелектроват" розслідується ще одне кримінальне провадження № 32014110110000263 "у зв'язку із зменшенням бази оподаткування та несплатою податків".

Афера зі штучним боргом "Енергоатома" продовжує жити, "Енергоатому" доводиться боротися не лише з невідомими "офшорними опонентами", але й з виконавчою службою Мінюста Малюськи. Голова виконавчого департаменту Максим Кисельов арештовував рахунки "Енергоатому" тільки за останні три роки декілька разів. В держкомпанії такі дії називали диверсією.

"Вважаємо, що скоординована діяльність ЗАТ СП "Укрелектроват" та представників Державної виконавчої служби по блокуванню рахунків "Енергоатому" та списанню неіснуючих боргів на користь компанії, яка викупила ці борги у російської компанії АТ "ТВЕЛ", у цей складний для країни період має розглядатися керівництвом держави як цілеспрямована диверсія", - йшлося в одній із заяв "Енергоатому".

Чергові арешти рахунків і коштів "Енергоатому" є загрозою для роботи стратегічного підприємства енергетичної галузі. Тож, за 13 років існування офшорної афери "Укрелектровата", її не лише не ліквідували, але й, очевидно, підіграють її ініціаторам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти