Дві пенсії українцям за накопичувальною системою: експерти спрогнозували розмір виплат

22 серпня 2021, 11:41
При цьому є окремий прогноз, що перші помітні виплати по накопичувальній системі українці можуть, і, скоріш за все, отримають достатньою мірою нескоро.
Пенсія, українці
Експерти спрогнозували розмір виплат пенсій за новою системою / УНІАН

В Україні розмір другої пенсії (яку платитимуть за накопичувальною системою - її Кабмін обіцяє ввести в країні в найближчі роки) за умови наявності 35 років страхового стажу і середньої зарплати складе близько 3 тисяч гривень. За даними Міністерства соціальної політики, обов'язкові накопичувальні пенсії допоможуть збільшити співвідношення пенсій до зарплат з 29 до 45%, повідомляє Обозреватель.

При цьому є прогноз, що перші виплати за накопичувальною системою українці можуть отримати тільки через двадцять років.

Згідно з підрахунками аналітиків Мінсоцполітики:

  • за 35 років стажу, маючи середню зарплату в 15 тисяч гривень, українці зможуть накопичити близько 445 тисяч гривень (працюючи з прибутковістю приблизно на 3% вище річної інфляції);
  • якщо українець отримуватиме пенсію протягом 15 років і в середньому накопичення дадуть йому додатково 3117 гривень на місяць;
  • якщо в українця при цьому середня солідарна пенсія на рівні 3624 гривень, то в цілому він отримає 6741 гривень пенсії.

Експерт з Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Лідія Ткаченко вважає, що визначити конкретні суми виплат для українців поки взагалі неможливо.

"Середня пенсія 7000 і так буде дуже скоро, навіть без будь-яких подальших реформ. Якщо накопичувальні внески почнуть платити в 2023 році, пенсійні виплати, як щомісячні, почнуться в кращому випадку років через 15-20. Називати зараз будь-які суми виплат передчасно I недоречно", - вважає вона.

читайте такожУкраїна готується до запуску накопичувальної пенсійної системи - Шмигаль

Нагадаємо, раніше в Раді розповіли, що в 2021 році українських пенсіонерів чекає індексація пенсій, а також нові доплати для окремих категорій літніх людей.

Двом категоріям українців-пенсіонерів у перспективі підвищать щомісячні виплати до 30 тисяч гривень. У профільному комітеті Верховної Ради підтримали законопроекти № № 4555 і 4555-1.

5 лютого Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №3623, відповідно до якого в Україні запускається повноцінна робота електронних трудових книжок. Закон спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично.

9 лютого прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував запуск накопичувальної пенсійної системи в Україні вже цього року. За його словами, це забезпечення гідної пенсії та інвестиція в економіку.

Економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ заявив, що вважає таку ідею несвоєчасною. На його думку, накопичувальну систему потрібно вводити на етапі початку економічного зростання, а не в розпал кризи в економіці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти