Борги, закриті школи і локдауни: експерт спрогнозував, до чого призведе зростання ЖКГ-тарифів в Україні

18 вересня 2021, 04:22
Опалювальний сезон може початися пізніше, а закінчитися раніше. У деяких українських містах він може навіть і не стартувати, вважає Олег Попенко.
коммуналка_счета ЖКХ_тарифы_платежки-платіжка
В Україні зростуть тарифи на "комуналку" / ZIK.ua

З 1 жовтня в Україні знову збираються переглянути тарифи на послуги ЖКГ, і це підвищення - далеко не останнє.

Голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко розповів Главреду, що в разі підвищення тарифів цього року українці заплатять за "комуналку" на 100 мільярдів гривень більше, ніж у попередньому.

"Наприклад, сьогодні кияни платять в середньому за опалення 38 гривень за квадратний метр, тобто за двокімнатну квартиру - близько 2 тисяч гривень, а після подорожчання вага платіжки збільшиться щонайменше на 500 гривень, тобто близько 25%, А маленьких містах - на 40% (або можливо, навіть більше)", - зазначив експерт.

За словами Попенка, підвищення тарифів призводитиме до збільшення заборгованості українців за комунальні платежі. Минулого року за чотири місяці опалювального сезону заборгованість зросла на 25,6 млрд гривень. І зараз будь-яке зростання тарифів також спровокує зростання заборгованості, що, в свою чергу, призведе до того, що доведеться шукати додаткові кошти на субсидії, яких у бюджеті і так не вистачає.

читайте такожУ Кабміні розповіли, що буде з тарифами найближчим часомЕксперт додав, що неплатежі українців за послуги ЖКГ створюють ще одну проблему - у теплокомуненерго фізично не буде грошей для того, щоби зробити передоплату Нафтогазу за блакитне паливо.

"Особливо критичною може стати ситуація в невеликих містах, де обсяг неплатників більший через меншу кількість абонентів. Якщо вони не зможуть цього зробити, їм доведеться йти на ринок газу і купувати газ для населення у 2,5 раза дорожче, ніж у Нафтогазу. Відповідно, через це почнуть закриватися школи, дитячі садки, а місцевій владі буде простіше запроваджувати локдауни. Тому існує ймовірність, що через відсутність коштів опалювальний сезон може початися пізніше, а закінчитися раніше. Не кажучи вже про те, що в деяких містах він може навіть не початися", - резюмував Попенко.

Тарифи на "комуналку" в Україні

В Україні сумарне підвищення вартості житлово-комунальної платіжки складе в середньому 20-40% залежно від регіону, заявив президент Української організації захисту споживачів послуг Олег Тітамір.

Він підкреслив, що ціна опалення та гарячої води для побутових споживачів у новому опалювальному сезоні зросте залежно від регіону на 30-70%.

Народний депутат від Слуги народу, голова Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що ціни на газ будуть незмінні до травня 2022 року - вони складуть близько восьми гривень.

У Києві з 1 липня почав діяти новий тариф на централізоване водопостачання і водовідведення для жителів багатоквартирних будинків. Як пояснили Київводоканалі, тариф на централізоване водопостачання та водовідведення підвищиться на 3,6 гривні. При цьому новий тариф становить 25,38 гривні за кубометр.

Кабмін анонсував істотне подорожчання електроенергії для українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти