Прем'єру Польщі Моравецькому висловили недовіру: що це означає

11 грудня 2023, 17:37оновлено 11 грудня 2023, 20:14
Голосування за нового прем'єра тільки очікується.
Прем'єру Польщі Моравецькому висловили недовіру: що це означає
Туск, найімовірніше, стане новим прем'єром Польщі / Колаж Главреда. Фото: Європарламент, УНІАН

Парламент Польщі висловив недовіру чинному прем'єру Матеушу Моравецькому. Проти Моравецького виступили 266 депутатів за мінімального "порогу" у 229 голосів, пише Gazeta Wyborcza.

Парламентська більшість висунула у кандидати на пост глави уряду Дональда Туска.

У польській пресі випадок із Моравецьким називають "історичною подією", оскільки Сейм вперше обирає прем'єр-міністра.

відео дня

Наступного дня після голосування Сейму новий прем'єр представить парламенту свій Кабмін та викладе програму.

Відхід від влади уряду Моравецького запам'ятається для Польщі гучними внутрішньополітичними скандалами, а для українців відгукнеться неоднозначними заявами його представників. Останнім часом польсько-українське партнерство й затьмарилось подіями на кордоні. Крім того, українці досі пригадують полякам блокування транзиту українського зерна в ЄС на тлі парламентських виборів, коли Моравецький та його уряд жонглювали політичними заявами замість пошуку спільних рішень.

Та попри це, не варто забувати, що Польща була і залишається одним з найактивніших постачальників зброї для ЗСУ та просуває український порядок денний на міжнародному рівні.

ЗМІ називають Туска новим прем'єром

Дональд Туск обіцяє революцію як у внутрішній політиці, так і у взаєминах Польщі із зовнішнім світом, пише Politico. Він має величезний політичний досвід - обіймав посаду прем'єра Польщі з 2007-2014 рр., а потім очолював Європейську Раду (2014-2019 рр.).

У своїй програмі Туск обіцяв Варшаві розблокувати "коронавірусний" фонд ЄС, раніше заморожений для Польщі доти, доки країна не проведе реформи у правосудді. Під невирішеним питанням залишається загроза вето президента Анджея Дуди. Проте Туск обіцяє поновити верховенство права.

З Туском до нового Кабміну потрапить, зокрема, Радослав Сікорський (глава МЗС Польщі 2007-2014 рр.).

В цілому експертне середовище обережно очікує з приходом Туска зменшення турбулентності у зовнішній політиці Польщі.

Що змінить для України прихід Туска до влади

У вересні Туск закликав збільшити військову допомогу Україні, обґрунтовуючи це "національними інтересами" самої Польщі.

"У національних інтересах Польщі - перемога України. Це вплине і на економіку, і на питання з біженцями. Польська держава не повинна зрушуватися в цьому питанні, військова підтримка України не повинна бути сумнівною", - цитував слова політика Bild.

Як зазначив у коментарі Главреду народний депутат, дипломат, керівник Фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко, ого політична сила в цілому і сам Дональд Туск дуже позитивно налаштовані до України.

"Це, можна сказати, давній і перевірений друг, який і на попередніх посадах і у Польщі, і в Європейській комісії завжди був дуже послідовним і відкритим прихильником членства України в Європейському Союзі та НАТО.Тому, гадаю, нам вдасться знайти конструктивні підходи до вирішення будь-яких суперечливих питань і можна сподіватися, що його уряд не вдаватиметься до підкилимних шантажистських заходів, як це було в уряді Моравецького", - сказав депутат.

Матеріал підготували: Яна Ставська, Анастасія Заремба.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти