Чому дорожчає бензин: експерт розповів, чого чекати від цін на заправках

28 липня 2020, 13:37оновлено 28 липня 2020, 21:57
Фахівець детально висловився з приводу цін на роздрібному паливному ринку України.

Заправка
Експерт розповів, чого чекати від цін на заправках / УНІАН

За липень 2020 року всі види палива в Україні подорожчали приблизно на гривню. Причому зростання цін на заправках буде продовжуватися й надалі.

Про це повідомляє портал Факти з посиланням на коментар експерта та директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна.

відео дня

"На зростання вартості пального впливає два основних фактори, Перший — це зростання світових цін на нафту і нафтопродукти. Відповідно, вітчизняний ринок поступово наповнюється більш дорогим паливом. За останні три місяці ціна на нафту і пальне у світі зросла в три рази. Водночас до кінця червня ціни на українських заправках зростали не істотно. Однак запас міцності, забезпечений старими, дешевими закупівлями нафтопродуктів, закінчується. В Україну надходять нові партії пального — вже за вищими цінами", ‒ заявив він.

На думку Куюна, дуже сильно на подорожчання палива на українських АЗС вплинуло зростання курсу долара стосовно гривні

"Другим чинником впливу в останні два-три тижні стала ситуація на валютному ринку. Курси долара і євро активно пішли вгору після того, як президент Зеленський заявив про необхідність привести реальний курс гривні у відповідність із показниками, затвердженими у держбюджеті на нинішній рік. Природно, що подорожчання долара відразу ж позначилося на вартості пального, оскільки український паливний ринок дуже залежить від валютного. Ми імпортозалежна країна, і велика частина пального ввозиться з-за кордону і купується за долари та євро", ‒ підсумував він.

До слова, станом на вівторок, 28 липня 2020 року, загальна вартість бензину А-95 в середньому по Україні становить 22,87 гривні за літр, дизельного палива — 22,31 гривні, скрапленого газу — 11,70 гривень.

читайте такожДешевий бензин в Україні: експерт розповів, чого чекати автомобілістам

Нагадаємо, раніше в кінці квітня, великі українські компанії - Західна нафтогазова компанія та Євростандарт - відновили імпорт бензину з Російської Федерації - вперше з 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти