На Порошенка завели кримінальну справу за зловживання: стали відомі деталі

8 квітня 2020, 16:01
Дії Петра Порошенка кваліфікували за кількома статтями КК.
Порошенко
Петро Порошенко / УНІАН

Кримінальну справу про можливі зловживання колишнього президента Петра Порошенка відкрито Офісом генерального прокурора.

Відкрита справа стосується порушень при призначенні суддів Верховного Суду, розповіли у прес-службі Офісу генпрокурора.

"Генеральним прокурором 6 квітня 2020 року на підставі звернення працівників Верховного Суду України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо можливих неправомірних дій Президента України, повноваження якого припинені, та інших осіб при виданні указів Президента України від 10.11.2017 № 357/2017 і від 07.05 .2019 № 195/2019 "Про призначення суддів Верховного Суду", - йдеться в опублікованій інформації.

відео дня

Зокрема, за повідомленням працівників Верховного Суду, підстави для видання указів президента і призначення ними суддів не відповідають нормам Конституції і закону Про судоустрій і статусу суддів, наголошується в повідомленні.

читайте також"Велика афера": експерт пояснив, чому Зеленський – проект ПорошенкаКрім того, судді були призначені не у Верховний Суд, як це передбачено ст. 125 Конституції, а касаційні суди, неконституційність яких була визнана рішенням КСУ.

Працівники ВС звернули увагу на те, що були незаконно позбавлені права на працю та її оплату у зв'язку з так званою ліквідацією Верховного Суду.

Такі дії Порошенко кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), ч. ч. 1, 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу.

Досудове розслідування в кримінальних провадженнях доручено слідчим центрального апарату Державного бюро розслідувань, а процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється прокурорами ОГП.

читайте такожПорошенко остаточно став недоторканним для правосуддя

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор Ірина Венедиктова при розгляді її призначення у Раді, заявила, що у справі екс-президента Петра Порошенка будуть прийняті максимально швидко законні рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти