Нові температурні рекорди: кліматолог пояснила, чи чекати спеку під +40°

20 серпня 2021, 09:54оновлено 20 серпня 2021, 10:39
Україну накрив найтепліший період за останні 60 років, підкреслила Віра Балабух.
спека, погода, градусник
В Україні йде підвищення температури / Фото ua.depositphotos.com

В Україні літо стає теплішим і збільшується його тривалість, заявила кліматолог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Як розповіла вона в інтерв'ю Главреду, така тенденція до збільшення тривалості літнього періоду і підвищення температури спостерігається вже кілька десятиліть поспіль, причому останні п'ять років виявилися найтеплішими.

"Протягом останніх 30 років (у 1991-2020 рр.) в Україні спостерігалися найвищі темпи зміни середньої річної температури повітря – на 0,77 градусів. Це дуже високий темп, який майже втричі перевищив темпи зростання глобальної температури за рік - на 0,21 градуса за десять років", - підкреслила експерт.

Крім того, 2016-2022 роки на материковій частині України стали найтеплішим періодом за останні 60 років і, ймовірно, за весь період інструментальних спостережень за майже 140 років, уточнила вона.

Кліматолог пояснила, що в Україні відбувається серйозна зміна атмосферних процесів, які впливають на температуру і формують її. При цьому літо за останні 30 років стало на 1,5 градуса тепліше, ніж у 1960-1990 роках. Крім того, змінилася кліматична норма, причому найбільше температура зросла в липні і серпні: якщо липень став на 1,6 градуса тепліше, то серпень потеплішав ще більше.

"Спека в серпні у нас буде переважати, хоча будуть і періоди більш прохолодної погоди", - припустила експерт.

Відповідаючи на питання про те, чи наближається Україна до літньої 40-градусної спеки, Балабух додала: "Немає методів, які дозволять спрогнозувати, якою буде температура. Можемо говорити тільки про те, що температура буде на 1-2 градуси вище, ніж в цілому температура за місяць в період 1991-2020 рр".

читайте такожСніг зникне, а Україна перетворитися на тропіки: кліматолог дала лякаючий прогноз

Раніше кліматолог Світлана Краковська заявила, що в Україні темпи потепління перевищують глобальні, в тому числі середньоєвропейські.

За її прогнозом, в Україні кліматичне літо (коли середньодобова температура перевищує +15 градусів), буде набагато довше - триватиме на півдні з трьох до п'яти місяців (три з них з будуть з тропічними ночами).

У свою чергу директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни. "При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти