Червоний рівень "накриє" країну: якими будуть магнітні бурі в кінці жовтня

28 жовтня 2024, 19:58
404
Варто зазначити, що прогноз може змінитися, адже дані про сонячну активність оновлюються кожні три години.
Червоний рівень 'накриє' країну: якими будуть магнітні бурі в кінці жовтня
Якою буде магнітна буря в Україні 28-30 жовтня / фото: pixabay

Про що йде мова:

  • Якими будуть магнітні бурі 28-30 жовтня
  • Як зрозуміти та полегшити симптоми магнітної бурі

Магнітні бурі можуть мати різні впливи на здоров'я людини та технологічну інфраструктуру. Центр прогнозування космічної погоди при Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень США опублікував прогноз сонячної та геомагнітної активності на період з 28 по 30 жовтня 2024 року.

Що таке магнітна буря?

Магнітна буря - це збурення геомагнітного поля, яке може тривати від кількох годин до кількох діб. Вони спричиняються збуреними потоками сонячного вітру, які надходять у магнітосферу Землі та взаємодіють із нею. Ці геомагнітні бурі можуть впливати на техніку і навіть людський організм. Вони можуть спричинити порушення або поломки в апаратурі космічних апаратів, вивести з ладу електронну техніку на Землі.

відео дня

Що стосується впливу магнітних бур на людський організм, то однозначної відповіді на це питання немає. Однак багато хто зазначає, що під час геомагнітного шторму в них погіршується самопочуття. Про це повідомляє Вікіпедія.

Як вимірюється сила магнітних бур?

Сила геомагнітних бур визначається за К-індексом, шкалою від 2 до 9. Чим вище значення К-індексу, тим потужніша буря, і тим сильніший її вплив на здоров'я людей і роботу техніки.

Щоб зменшити вплив магнітних бур, варто звертати увагу на попередження від астрономічних обсерваторій і за можливості уникати стресу та надмірних фізичних навантажень в дні підвищеної активності.

Якими будуть магнітні бурі 28-30 жовтня?

У понеділок, 28 жовтня, прогнозується сонячна активність із К-індексом 5 (червоний рівень), що означає магнітну бурю. У вівторок, 29 жовтня, буря дещо ослабне до К-індексу 4 (жовтий рівень). У середу, 30 жовтня, очікуються лише невеликі магнітні збурення.

Червоний рівень 'накриє' країну: якими будуть магнітні бурі в кінці жовтня
Симптоми впливу магнітної бурі / Инфографика Главред

Варто зазначити, що прогноз може змінитися, адже дані про сонячну активність оновлюються кожні три години.

Яка шкода від магнітних бур?

Ось основні наслідки, пов'язані з цими геомагнітними явищами:

Здоров'я людини:

  1. Загострення хронічних захворювань: Особливо чутливими до магнітних бур є люди з серцево-судинними проблемами. Під час бур підвищується ризик загострень гіпертонії, аритмії, мігрені.
  2. Погіршення самопочуття: Багато хто відчуває втому, роздратованість, головний біль, безсоння, або зниження працездатності. Це пов'язано з впливом бур на нервову систему.
  3. Емоційний стан: Спостерігається збільшення тривожності, стресу та роздратування, особливо серед метеочутливих людей.

Вплив на технології:

  1. Зв'язок та навігація: Магнітні бурі можуть впливати на супутниковий зв'язок та системи GPS, що особливо важливо для авіації та морської навігації.
  2. Електромережі: Виникає ризик перенапруг у трансформаторах та мережах електропостачання, що інколи призводить до аварій. Наприклад, магнітна буря 1989 року викликала серйозні перебої в електропостачанні в Канаді.
  3. Супутники: Геомагнітні збурення можуть порушувати роботу космічних супутників і навіть виводити їх з ладу, що впливає на зв’язок та інші супутникові послуги.

Як зменшити вплив магнітної бурі?

Як повідомляє Главред, щоб зменшити вплив магнітної бурі на здоров'я і самопочуття, можна скористатися кількома корисними порадами:

  1. Зменште фізичне та емоційне навантаження: Під час магнітних бур уникайте важкої фізичної праці, стресових ситуацій і перевтоми. Спробуйте приділити більше часу відпочинку.
  2. Контролюйте артеріальний тиск: Для людей із серцево-судинними захворюваннями особливо важливо слідкувати за тиском і приймати ліки відповідно до призначень лікаря.
  3. Правильне харчування та вода: Підтримуйте організм достатнім рівнем води, уникайте кофеїну та алкоголю, віддайте перевагу легким і збалансованим стравам.
  4. Сон та відпочинок: Магнітні бурі можуть порушити сон, тому важливо дотримуватись регулярного режиму дня та забезпечити комфортні умови для відпочинку.
  5. Залишайтеся на свіжому повітрі: Прогулянки на природі допоможуть зменшити вплив магнітного поля та покращать самопочуття.
  6. Технічна безпека: Тримайте важливі електронні прилади в безпечному режимі (особливо на виробництвах) і будьте обережні зі зв’язком, оскільки магнітні бурі можуть його порушити.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна полегшити самопочуття під час магнітної бурі.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Новини партнерів
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти