Кліматолог розповіла, як серйозні зміни клімату загрожують Україні

20 серпня 2021, 16:29
Налипання мокрого снігу завдає істотної шкоди Україні.
Кліматолог розповіла, як серйозні зміни клімату загрожують Україні
Як клімат впливає на Україну / ua.depositphotos.com

Погода в Україні продовжує змінюватися через зміну клімату. У країні збільшується кількість та інтенсивність небезпечних погодних явищ.

Про це Главреду розповіла кліматолог, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"Потужні зливи, сильні вітри, висока пожежна небезпека. Більш потужними стають грози, в більш холодний період - ожеледь, налипання мокрого снігу, снігопади. Якщо взимку у нас температура повітря стає вище, то змінюються структура опадів, і вони випадають переважно у вигляді дощу або мокрого снігу. Налипання мокрого снігу завдає істотної шкоди, ламає дерева і дахи будинків", - говорить Балабух.

За словами Балабух, в Україні зростає спека і підвищуються температури.

"У липні ми добре відчули на собі, що таке тривалий жаркий період. У цей час люди часто себе погано почувають, тому що зростає тепловий стрес і збільшується теплове навантаження. Все це вкрай негативно впливає на людський організм. Крім того, це стає великим навантаженням на електромережі, тому що всі намагаються встановити кондиціонери, щоб якось врятуватися від спеки. І електромережі часто не витримують такого навантаження, особливо коли це стосується великих міст і старих регіонів, де просто нікуди ставити нові трансформатори", - зазначає кліматолог.

При цьому Віра Балабух каже, що поки далеко від помірного клімату ми не пішли.

читайте такожУкраїну не врятувати? Еколог попередив про катастрофічну зміну клімату

"Але в південних областях України (Одеській та Херсонській) погода все більше стає схожою на погоду субтропічних широт, зокрема, на погоду, яка характерна для Криму. Кліматичні зони дійсно починають поступово рухатися на північ. Наприклад, погода в Києві зараз - це та погода, яка завжди була характерна для регіонів, що знаходяться на 200-300 км південніше столиці", - зазначає кліматолог Главреду.

Крім того, за словами кліматолога, у великих містах (таких як Київ - ред.), на всі процеси накладається ще й ефект великого міста – "острів тепла", за рахунок якого температура повітря може бути на 5-10 градусів вище, ніж у передмісті.

Як раніше повідомляв Главред, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни. "При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти