StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Де знімався фільм "Тіні забутих предків": новий неймовірний випуск "Світ навиворіт. Україна"

2 лютого 2024, 10:36
У "Світ навиворіт. Україна" покажуть репортаж Дмитра Комарова про стародавні обряди гуцулів.
Комаров
У "Світ навиворіт. Україна" покажуть репортаж Дмитра Комарова про стародавні обряди гуцулів / 1+1

Дослідницький проєкт Дмитра Комарова "Світ навиворіт.Україна" повертається в ефір. Вже сьогодні о 20:30 на "1+1 Україна" покажуть новий випуск. Дмитро Комарова продовжує експедицію рідною Україною та покаже ексклюзивні матеріали, чим країна живе та як розвивається під час війни.

У новому випуску журналіст вирушить у гуцульське село Криворівня на Верховинщині. Воно вважається місцем сили, куди вже друге століття за натхненням приїжджає творча еліта. Колись тут гостювали Іван Франко, Леся Українка, Гнат Хоткевич, Михайло Грушевський. Одним з найвідоміших фактів про Криворівню є те, що саме завдяки поїздкам сюди Михайло Коцюбинський написав повість про українців та їхні традиції "Тіні забутих предків", а пізніше Сергій Параджанов зняв фільм за цією повістю.

Саме тут Дмитро Комаров дізнається більше про стародавні обряди гуцулів, зокрема на Різдво, адже коляда з Криворівні внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Журналісту випаде можливість побувати у будинку, де гостював Михайло Коцюбинський, а також потрапити на службу у церкві, де працювала знімальна група фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова.

відео дня
Світ навиворіт. Україна
Світ навиворіт. Україна / 1+1

"Ми багато мандрували світом до повномасштабної війни світом і добре розуміємо, що такі саме традиції допомагають нації бути відомою на весь світ. Якщо ти памʼятаєш своє минуле, у тебе є майбутнє. Добре, що навіть зараз традиції зберігаються і не втрачаються. Взагалі сьогодні фокус всьго світу - саме на Україні. З лютого 2022 року я жодного дня не був за кордоном та знімаю документальні проєкти виключно в Україні. І на фронті, і в тилу. І кожна нова зйомка захоплює все сильніше. Кожна зйомка - це черговий привід для гордості за Україну та Українців. Весь досвід, який ми здобули за 13 років створення "Світ навиворіт", сьогодні ми використовуємо, щоб відкрити українцям Україну. Я навіть сам дивуюсь, як багато не знав про рідну країну - далеко не все знайдеш в інтернеті. А ось експедиційний формат допомагає знайти рідкісні та навіть майже невідомі речі. У 2024 році на глядачів чекає батато унікального, ексклюзивного, без перебільшення важливого документального матеріалу про Україну від нашої команди. Це історія, яку ми фіксуємо, і правда, яку має знати світ.",- сказав Дмитро Комаров.

Комаров

Документальний проєкт у найкращих традиціях "Світу навиворіт" покаже те, що зазвичай залишається за кадром: як готуються до традиційних ритуалів під час війни, чому вважають, що зараз збереження традицій особливо на часі. Дмитро Комаров побуває за лаштунками свята і покаже справжній зворонтній бік унікальних українських традицій, якім вже сотні років. А також про те, як завдяки стародавнім обрядам діти Гуцульщини допомагають ЗСУ, які магічні події відбуваються в Карпатах зараз. Не пропустіть історії про сильних та незламних духом українців, щопʼятниці о 20:30 на "1+1 Україна".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти