Черкаський чемпіон Данії: що відомо про героя гри Україна – Швеція Артема Довбика

30 червня 2021, 14:36оновлено 30 червня 2021, 15:23
У національну збірну його почали викликати ще з 2017-го, але до 2021 року на полі він так і не з'являвся.
Артем Довбик
Що відомо про Артема Довбика / УНІАН

У вівторок, 29 червня, збірна України перемогла збірну Швеції в 1/8 фіналу чемпіонату Європи-2020. Автором вирішального голу в овертаймі став форвард Артем Довбик, який вийшов замість травмованого Бесєдіна.

Гол у ворота шведів став першим для Артема за збірну України. Більш того, він став відразу вирішальним, та ще й рекордним. Найпізніший переможний гол в історії чемпіонатів Європи – наш герой побив рекорд легендарного Платіні.

Футбольна кар'єра Довбика

Займатися футболом Артем починав у рідних Черкасах, виступав за шкільну команду, брав участь в іграх турніру "Шкіряний м'яч". У складі команди своєї спортшколи брав участь в іграх дитячо-юнацької футбольної ліги України.

У 2013 році отримав запрошення до молодіжної команди харківського "Металіста", але під час підготовчих зборів отримав травму коліна, після чого повернувся до Черкас. Відновившись після пошкодження, продовжив грати в юнацькій команді Черкас.

У липні 2014 року Довбик підписав контракт з ФК "Черкаський Дніпро". Вперше він відзначився забитим голом у грі проти херсонського "Кристала". 17-річний футболіст на 42-й хвилині зрівняв рахунок у матчі, у такий спосіб ставши наймолодшим автором голу в історії професійних клубів Черкас.

Через рік Артем відправився на підготовчі збори в Нідерланди з ФК "Дніпро". У складі клубу хлопець взяв участь у 3 поєдинках елітного дивізіону Молдови та в одному кубковому матчі.

Протягом 2018-2020 років він грав у Данії за команди "Мідтьюлланн" та "Сеннерьюск", з якими вигравав чемпіонат та кубок країни. Згодом він повернувся в Україну в "Дніпро-1", де грає і зараз. У минулому чемпіонаті забив за дніпрян 6 голів і відзначився одним асистом.

Довбик і національна збірна

Вперше футболіст отримав запрошення до національної збірної України для контрольного матчу проти Мальти та відбору на Чемпіонат світу 2018 року проти Фінляндії. Але в обох матчах Артем на поле не вийшов.

Пізніше він викликався до збірної на матч проти Ісландії. Однак і цього разу не дебютував. Вперше Довбик вийшов на поле за збірну в останні 9 хвилин гри проти Казахстану на кваліфікаційному раунді у 2021 році.

На заміну він виходив і в другому таймі товариського матчу проти Бахрейну, в якому віддав гольовий пас на Циганкова, що врятувало українців від поразки. На Євро-2020 він значився в заявці, але жодного разу на полі не з'являвся – до матчу проти Швеції.

Черкаський чемпіон Данії: що відомо про героя гри Україна – Швеція Артема Довбика
Артем Довбик / Getty Images

Фурор на Євро-2020

Нападник збірної України відзначився на першій компенсованій до другого овертайму хвилині (120:37) – красиво головою замкнув навіс Зінченка з лівого флангу.

Гол Артема став другим пізнім забитим голом на чемпіонатах Європи взагалі – тут першість продовжує тримати турків Семих Сентюрк, який забив на 122-й хвилині у чвертьфіналі Євро-2008 у ворота Хорватії (121: 01).

В той самий час нападник Дніпра-1, у віці 24 років і 9 днів, став наймолодшим автором голу у складі України на Євро. Довбик обійшов півзахисника Олександра Зінченка, який відкрив рахунок у матчі зі Швецією. Той забив у віці 24 років і 196 днів.

Що говорить Довбик про перемогу

Форвард збірної України Артем Довбик вже прокоментував перемогу в матчі 1/8 фіналу Євро-2020 над Швецією, пише портал NV.ua. Артем каже, що поки не усвідомлює, що він – герой матчу.

"Напевно, це доля якась. У мене немає слів просто. Такий збіг обставин, що треба було виходити. Тренер сказав, що треба виходити, допомагати партнерам по команді, чекати свій момент, шанс. Я його усе-таки дочекався", – розповів футболіст.

Форвард підкреслив, що перед виходом на заміну тренер збірної Андрій Шевченко попросив його завжди перебувати в штрафному майданчику і чекати свій шанс, намагатися чіплятися за м'яч.

"Це неймовірно. Думаю, це перемога для всієї країни. Для нас в такий важкий час, думаю, це дуже важлива перемога в плані емоцій. Нас, напевно, зараз весь світ знатиме. Думаю, це дуже важливо – додав Довбик.

Артем Довбик
Артем Довбик / УНІАН

Україна вперше вийшла в 1/4 фіналу Євро-2020

  • Збірна України з футболу вперше в історії пробилася до чвертьфіналу чемпіонату Європи;
  • Команда Андрія Шевченка на останніх хвилинах додаткового часу вирвала перемогу над Швецією з рахунком 2:1. За "жовто-синіх" відзначилися Олександр Зінченко та Артем Довбик;
  • В 1/4 фіналу чемпіонату Європи з футболу українські футболісти зустрінуться з командою Англії, яка напередодні на стадіоні Уемблі здолала Німеччину (2:0);
  • Матч Україна – Англія відбудеться в суботу, 3 липня. Початок о 22: 00.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти