StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чорні плями на помідорах - не біда: врятувати врожай ще можна

14 серпня 2024, 19:15
367
Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете уникнути втрат і виростити здорові та смачні помідори.
Чому чорніють зелені помідори
Чому чорніють зелені помідори / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube

Багато городників стикаються з проблемою, коли помідори на кущі починають чорніти. Це може бути тривожним знаком, адже без належних заходів ви можете втратити значну частину врожаю.

Важливо розуміти, чому чорніють зелені помідори на кущі і як можна врятувати почорнілі плоди.

Чому чорніють зелені помідори на кущі?

Основною причиною почорніння помідорів є верхівкова гниль - захворювання, яке часто виникає через нестачу кальцію в рослині.

відео дня

В умовах сильної спеки і недостатнього поливу коріння помідорів не встигає засвоювати поживні речовини, що призводить до дефіциту кальцію. Додатковими факторами можуть стати нестача азоту і неправильний догляд за рослиною.

Що таке фітофтороз?

Фітофтороз - хвороба рослин. У суху погоду уражене бадилля буріє і засихає, у вологу - чорніє і загниває. На стеблах і черешках листя хвороба проявляється у вигляді темно-бурих плям. При сильному поширенні інфекції стебла стають ламкими. Часто первинні осередки фітофторозу складаються якраз із рослин з ураженими стеблами.

Що робити, якщо чорніють плоди помідорів?

Перше, що необхідно зробити при виявленні чорних плям на помідорах - це видалити всі уражені плоди. Це допоможе зупинити поширення захворювання на здорові помідори. Після цього слід підживити рослини для відновлення балансу поживних речовин.

Какие растения можно выращивать совместно инфографика
Які рослини можна вирощувати спільно інфографіка / Інфографіка: Главред

Чим обробити помідори від чорних плям?

Для обробки помідорів і запобігання подальшому почорнінню плодів можна використовувати такі підживлення, пише сайт На пенсії.

  • Розчин на основі хлориду кальцію: Розведіть 1 ампулу (5 мл) хлориду кальцію в 5 літрах води і обприскайте рослини. Це допоможе заповнити нестачу кальцію.
  • Розчин на основі сірчанокислого кальцію: У 10 літрах води розчиніть 10 грамів сірчанокислого кальцію. Обприскуйте помідори цим розчином по листу у вечірній час або рано вранці.
  • Підживлення на основі золи: Змішайте склянку деревної золи з 9% оцтом, потім залийте 10 літрами води. Поливайте томати цим розчином під корінь.

Чи можна врятувати почорнілі помідори?

Якщо чорні плями на помідорах з'явилися недавно й ураження не поширилося, то рослину можна врятувати. Важливо якнайшвидше видалити уражені плоди і провести необхідні підживлення. При правильному догляді та своєчасній обробці можна зупинити розвиток хвороби і зберегти врожай, що залишився.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти